Limfocite


Descriere

Limfocitele sunt una din mai multe tipuri diferite de celule albe din sange. Celulele sanguine albe sunt o parte importanta a sistemului imunitar.

Ele ajuta organismul sa lupte impotriva antigenelor precum: bacterii, virusuri si alte toxine care duc la imbolnavire. Atunci cand sistem imunitar este slabit, inseamna ca nu exista destule celule albe din sange.

Madua osoasa produce in mod constant celule care vor deveni limfocite. Unele vor intra in sange, dar majoritatea se vor misca prin sistemul limfatic. Sistemul limfatic este grupul de tesuturi si organe, cum ar fi splina, amigdalele si ganglionii limfatici care protejeaza organismul de infectie.

Aproximativ 25% din noile limfocite raman in maduva osoasa si devin celule B. Celelalte 75% se deplaseaza catre timus si devin celule T. Exista diferite tipuri de celule B si celule T.

Acestea includ: celulele efector care sunt activate de antigeni pentru a lupta impotriva unei infectii active si celulele de memorie care au fost in corpul persoanei respective suficient de mult timp pentru a recunoaste infectiile anterioare si vor intra in actiune rapid daca persoana este reinfectata cu un antigen.

Limfocitele B si limfocitele T lucreaza impreuna pentru a lupta impotriva infectiilor.

Celulele T se formeaza in timus, un organ mic plasat intre plamani. Aceste celule furnizeaza imunitate mediata de celula, numita si imunitate celulara.

Celulele T distrug agentii patogeni prezenti in interiorul celulelor, precum bacterii si virusi. Cu toate acestea, in anumite situatii, ele pot fi, de asemenea, responsabile pentru respingerea organelor (in timpul unui transplant) si a bolilor autoimune.
Celulele B sunt formate in maduva osoasa, tesutul spongios din anumite oase.

Acestea ofera imunitate umorala, care este imunitate impotriva agentilor patogeni care circula in sange (in afara celulelor).

Aceste celule se transforma in celule plasmatice, care sunt fabrici de anticorpi. Anticorpii circula apoi in sange, ajutand la scaderea corpului invadatorilor straini

Spre deosebire de sistemul imunitar adaptiv, sistemul imunitar innascut este prezent la nastere. Apara corpul dintr-o gama larga de agenti infractori.

Numarul limfocitelor care sunt fie prea scazute, fie prea mari poate insemna ca pacientul are o infectie sau o boala usoara. Cand pacientul isi revine, nivelul limfocitelor va reveni la normal.

O valoare mare a celulelor T (mai mult de 2400 celule / μL) pentru test poate indica un diagnostic al bolii autoimune, cum ar fi boala lui Graves.

O valoare ridicata a celulelor B (mai mult de 250 celule / μL) pentru test poate indica un diagnostic de: leucemie limfocitara acuta si cronica, mielom multiplu.

Valoarea scazuta a celulelor T (mai mica de 600 celule / μL) pentru test poate indica prezenta unui limfom.

Un numar scazut de limfocite, numit limfocitopenie, apare de obicei pentru ca:
corpul nu produce suficient limfocite
limfocitele sunt distruse
limfocitele sunt prinse in splina sau in ganglionii limfatici

Limfocitopenia poate indica o serie de afectiuni precum:
subnutritie
HIV si SIDA
gripa
starile autoimune, (lupusul)
unele tipuri de cancer, inclusiv anemia limfocitara, limfomul si boala Hodgkin
utilizarea steroizilor
terapie cu radiatii
anumite medicamente, inclusiv cele pentru chimioterapie
unele afectiuni mostenite, cum ar fi sindromul Wiskott-Aldrich si sindromul DiGeorge

Limfocitoza, sau un numar mare de limfocite, este frecventa atunci cand o persoana are o infectie. Este posibil ca un pacient sa aiba un numar de limfocite care este mai mare decat ar fi de asteptat in mod obisnuit, dar este in convalescenta, dupa o boala, aceasta fiind o situatie temporara. Dar poate fi si semnalul a ceva mai grav, precum un cancer de sange sau o infectie cronica.

Nivelurile limfocite ridicate care persista pot indica o boala precum:
infectii virale, inclusiv rujeola, oreion si mononucleoza
adenovirusul
hepatita
gripa
tuberculoza
toxoplasmoza
citomegalovirus
bruceloza
vasculita
leucemie limfocitara acuta
leucemie limfocitara cronica
HIV si SIDA

Un numar semnificativ mai mare de 3000 de limfocite intr-un microliter de sange este, in general, considerat a fi limfocitoza la adulti.Recomandari

Testul de sange al limfocitelor ajuta la masurarea nivelurilor celulelor T si a celulelor B din sange.

Ajuta la diagnosticarea tulburarilor autoimune si a cancerului de sange. Acesta poate fi, de asemenea, utilizat pentru a ghida tratamentul imunosupresor.

Indicatii clinice pentru efectuarea testului de sange al limfocitelor sunt:
Monitorizarea terapiei imunosupresoare
Frecvente si prelungite infectii
Infectii grave cauzate de agenti patogeni incluzand Candida albicans (candidoza orala / genitala, afte), care sunt, in mod normal, triviale; acesti agenti patogeni nu cauzeaza de obicei infectii severe la persoanele cu un sistem imunitar bine functional
Febra, frisoane
Oboseala
Pierderea rapida in greutate
Greata, diaree si varsaturiPregatire pacient

Se recolteaza pe nemancate, dimineata.Limite si interferente

La copii, pragul limfocitelor variaza odata cu varsta. Pragurile exacte pentru limfocitoza pot varia usor de la un laborator la altul.

Rezultatele variaza in functie de varsta si gen.

Exista cateva lucruri care pot afecta rezultatele testului de sange, astfel: daca pacientul a avut o infectie recenta, a facut chimioterapie sau radioterapie, are HIV, a fost operat, este stresat sau pacienta este gravida.

Atentie

Valorile rezultate la interpretarea analizelor pot sa difere de la un laborator la altul. Aceasta sectiune are caracter informativ. Garantia unei interpretari corecte poate fi oferita doar de laboratorul care a efectuat analizele.

Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.

 1. Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
 2. Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
 3. Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
 4. Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza

Interpreteaza aceasta analiza

barbat femeie copil pana in 12 ani
 •  

  Cere sfatul medicului

  afla raspunsurile la problemele tale

  Afla acum
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK