Leucocite (urina) sau leucocituria


Descriere

Leucocitele sunt celule albe din sange care functioneaza cu sistemul imunitar pentru a lupta impotriva infectiilor. Leucocitele pot aparea in urina daca exista leziuni ale rinichilor, ureterelor, uretrei sau vezicii urinare. Acestea pot fi de asemenea declansate daca exista o substanta straina in organism.

Exista cinci tipuri diferite de leucocite, iar daca un anumit tip este gasit in exces in urina, ar putea insemna o boala.

Leucocitele sunt eliberate prin urina atunci cand sunt deteriorate sau ucise ca urmare a combaterii infectiei. In mod normal, exista un nivel mic de leucocite gasite in urina, deoarece celulele vechi sunt trecute prin corp. Dar daca numarul de leucocite din urina este ridicat, ar putea fi un semn de ceva mai grav.

Sistemul urinar este alcatuit din componente diferite precum rinichi, vezica urinara, uretra si uretere. Prin urmare, prezenta leucocitelor in urina poate fi o indicatie a infectiei si in aceste alte parti. Un nivel anormal de leucocite din urina poate fi foarte periculos. Poate duce la afectarea atat a rinichilor, cat si a vezicii urinare.

Exista numeroase motive pentru leucocitele ridicate in urina, care variaza in functie de severitate. Pentru inceput, sarcina poate duce la cresterea leucocitelor ca urmare a contaminarii vaginului. Daca aceste niveluri sunt in mod constant ridicate si alte simptome devin prezente, pacientul ar trebui sa fie testat pentru o infectie a tractului urinar.

Infectiile renale, de asemenea, pot determina leucocite ridicate. Acest tip de infectie incepe in tractul urinar si face calea catre rinichi. Cei care prezinta un risc mai mare pentru infectiile cu rinichi au un sistem imunitar slabit sau folosesc frecvent catetere. Infectiile vezicii urinare pot duce la cresterea nivelului de leucocite si in urina.

De asemenea, daca urina ramane in vezica poate creste riscul de infectie, crescand astfel nivelul leucocitelor.

Semne si simptome de leucocite in urina sunt:
Leucocitele din urina nu cauzeaza, in general, simptome, deoarece acestea sunt doar un produs de combatere a infectiilor. Simptomele care sunt prezente sunt apoi asociate cu infectia sau boala care cauzeaza influxul de leucocite. Simptomele pot include urinare mai frecventa, senzatie de arsura la urinare, sange in urina, urina puternica mirositoare sau durere pelvina mai ales la femei.
Femeile tind sa aiba un risc mai mare pentru infectiile tractului urinar si, prin urmare, sunt mai susceptibile de a avea leucocite in urina. Femeile gravide au un risc si mai mare. Si bolnavii cronici sunt expusi unui risc crescut de leucocitoza si, implicit, de infectii, ca urmare a sistemului imunitar slabit.

Probele de urina pot descoperi uneori leucocite. Acestea sunt un tip de celula care nu se gaseste in mod normal in urina, in numar mare. Prezenta leucocitelor in urina poate semnala o infectie. Un astfel de test se face in mod obligatoriu in cazul femeilor gravide.

Nivelul crescut de leucocite inseamna:
• Inflamatia in vezica sau rinichi. Infectiile sau obstructia tractului urinar sunt principalele cauze ale valorilor crescute de leucocite in urina. Sunt probleme des intalnite la gravide.
• Un nivel crescut de leucocite in urina poate inseamna si prezenta unei cistite.
• Pietrele la rinichi, o tumoare in pelvis sau alt tip de blocaj in tractul urinar pot determina aparitia mai multor leucocite in urina.
• Un nivel crescut de leucocite in urina in cazul barbatilor poate indica prezenta unei probleme la proastata, de regula, o prostata marita.Recomandari

Testarea este recomandata atunci cand exista suspiciuni pentru o infectie urinara, anumite disfunctii urinare, sau metabolice.

De asemenea, testul este un indicator important in cazul unor afectiuni inflamatorii ale tractului urinar precum sunt infectiile bacteriene (cistita, uretrita, pielonefrita acuta sau cronica), infectiile virale sau fungice, infectiile parazitare, glomerulopatii, nefropatie indusa de analgezice, intoxicatiile, sau anumite dificultati in procesul de evacuare a urinii.Pregatire pacient

Nu sunt necesare masuri speciale inaintea testarii, insa este bine ca inainte de testare pacientul sa nu faca efort fizic intens, deoarece acesta poate duce la cresterea nivelului de leucocite din urina.Limite si interferente

Avand leucocite in urina nu inseamna intotdeauna ca exista o infectie.

In cazul in care se descopera in urma testarii prezenta unor bacterii, pacientul va primi recomandare pentru teste suplimentare pentru a depista tipul de infectie bacteriana.

Atentie

Valorile rezultate la interpretarea analizelor pot sa difere de la un laborator la altul. Aceasta sectiune are caracter informativ. Garantia unei interpretari corecte poate fi oferita doar de laboratorul care a efectuat analizele.

Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.

 1. Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
 2. Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
 3. Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
 4. Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza

Interpreteaza aceasta analiza

barbat femeie copil pana in 12 ani
 •  

  Cere sfatul medicului

  afla raspunsurile la problemele tale

  Afla acum
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK