Lactat dehidrogenaza


Descriere

Lactatul dehidrogenaza (LDH) este o enzima necesara in timpul procesului de transformare a zaharului in energie pentru celulele corpului.

Altfel spus, (LDH) este o proteina care ajuta la producerea de energie in organism. LDH este prezent in multe tipuri de organe si tesuturi in tot corpul, incluzand ficatul, inima, pancreasul, rinichii, muschii scheletici, tesutul limfatic si celulele sanguine.

Atunci cand o boala va afecta celulele, LDH poate fi eliberat in sange, determinand cresterea nivelului de LDH din sange.

Un test LDH masoara cantitatea de LDH din sange. Nivelurile ridicate de LDH din sange indica afectarea celulara acuta sau cronica, dar sunt necesare teste suplimentare pentru a descoperi cauza ei.

Numai o cantitate mica de LDH este de obicei detectabila in partea lichida a sangelui (ser sau plasma). LDH este eliberat din celule in ser cand celulele sunt deteriorate sau distruse.

Acest test poate sa fie utilizat alaturi de alte teste de sange, cu scopul de a ajuta la evaluarea si / sau monitorizarea conditiilor care duc la afectarea tesutului, cum ar fi bolile de ficat sau sange sau cancerul.

In cazurile in care exista leziuni, inflamatii sau infectii intr-o anumita zona a corpului, cum ar fi creierul, inima sau plamanii, se va acumula lichid sau se vor schimba constituentii lichidului prezent.

Nivelul LDH prezent in lichid poate fi util in determinarea cauzei. De exemplu, LDH este de obicei ridicat in lichidul cefalorahidian cand un individ are meningita bacteriana.

De asemenea, testul LDH poate fi utilizat, impreuna cu alte teste, pentru a determina daca acumularea de lichide, de exemplu in jurul inimii sau plamanilor sau in cavitatea abdominala, se datoreaza leziunilor sau inflamatiei, sau din cauza unui dezechilibru al presiunii lichidului din interior vasele de sange si nivelul proteic in sange.

Nivelul crescut de LHD:

Nivelurile mai ridicate ale LDH din lichidul cefalorahidian pot insemna ca pacientul are o infectie sau inflamatie localizata in sistemul nervos central sau ca are meningita bacteriana.

De asemenea, pot insemna si: deficienta fluxului de sange, accident vascular cerebral, anumite forme de cancer (boala Hodgkin, cancerele abdominale si pulmonare), boli hepatice , leziuni musculare, pancreatita, soc septic, boala renala.

Cresteri moderate pana la usoare ale nivelurilor de LDH sunt observate in infarctul miocardic (MI), infarctul pulmonar, embolismul pulmonar, leucemia, anemia hemolitica, mononucleoza infectioasa, distrofia musculara progresiva.

Nivelurile extrem de ridicate de LDH indica o boala severa sau insuficienta multipla de organe.

Niveluri scazute de LDH:

Deficitul de LDH afecteaza modul in care organismul descompune zaharul pentru a fi utilizat ca energie in celule, in special celulele musculare. Este foarte rar ca o persoana sa aiba niveluri scazute de LDH. Doua tipuri de mutatii genetice determina scaderea nivelurilor de LDH.

Persoanele cu primul tip vor suferi oboseala si dureri musculare, in special in timpul exercitiilor fizice. In timp ce cei cu cel de-al doilea tip nu pot avea simptome. De asemenea, se pot inregistra niveluri scazute ale LDH daca pacientul a consumat o canitate mare de ascorbic (vitamina C).Recomandari

Masurarea LDH poate fi un instrument util pentru medici in evaluarea si tratarea anumitor afectiuni medicale.

Testul lactat dehidrogenaza (LDH) cauta semne de deteriorare a tesuturilor organismului si masoara cantitatea de LDH din sange sau din alte lichide corporale.

Medicul poate recomanda acest test pentru: a afla daca exista leziuni ale unor tesuturi si daca da, cat de mult sunt lezate, pentru a monitoriza infectii severe sau afectiuni cum ar fi anemiile hemolitice sau megaloblastice, afectiunile renale si afectiunile hepatice.

Testul ajuta si la evaluarea anumitor tipuri de cancer sau tratamentul cancerului, si ajuta si la stabilirea diagnosticului de meningita bacteriana sau virala.Pregatire pacient

Se recolteaza dimineata, pe nemancate.Limite si interferente

Nivelurile LDH variaza in functie de varsta si de laborator. Anumite medicamente pot interfera cu un test de LDH precis.

Cantitati mari de vitamina C (acid ascorbic) pot reduce nivelurile de LDH. Alcoolul, anestezicele, aspirina, narcoticele pot creste nivelul LDH. Exercitiile fizice puternice pot creste si nivelul de LDH.

Atentie

Valorile rezultate la interpretarea analizelor pot sa difere de la un laborator la altul. Aceasta sectiune are caracter informativ. Garantia unei interpretari corecte poate fi oferita doar de laboratorul care a efectuat analizele.

Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.

 1. Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
 2. Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
 3. Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
 4. Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza

Interpreteaza aceasta analiza

barbat femeie copil pana in 12 ani
 •  

  Cere sfatul medicului

  afla raspunsurile la problemele tale

  Afla acum
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK