Imunoglobulina E (sange)


Descriere

Imunoglobulina E (IgE) este una dintre cele 5 clase de imunoglobuline, fiind cea mai recent descrisa imunoglobulina, identificata initial in 1966.

Rolul fiziologic al IgE nu este inca doarte bine caracterizat, desi se crede ca este implicat in apararea impotriva parazitilor.

Imunoglobulina E (IgE) este o proteina serica, care reprezinta mai putin de 0.001% din totalul imunoglobulinelor serice.

Imunoglobulina E (IgE) este un anticorp care este produs de sistemul imunitar al organismului ca raspuns la o amenintare perceputa.

Este una dintre cele cinci clase de imunoglobuline (A, G, M, D si E) si este in mod normal prezenta in sange in cantitati foarte mici.

Imunoglobulinele sunt proteine care joaca un rol-cheie in sistemul imunitar al organismului. Acestea sunt produse de celulele imune specifice numite celule plasmatice.

Imunoglobulinele sunt produse ca raspuns la bacterii, virusuri si alte microorganisme, precum si la substante care prezinta antigene daunatoare sistemului imunitar.

Imunoglobulina E este asociata cu raspunsuri alergice, incluzand astmul si, intr-o mai mica masura, imunitatea la paraziti.
Alergiile sunt o afectiune comuna si cronica care implica sistemul imunitar al organismului.

In mod normal, sistemul imunitar functioneaza pentru a lupta impotriva virusilor, a bacteriilor si a altor agenti infectiosi. Substantele care provoaca o reactie alergica sunt numite alergeni.

Cand o persoana are o alergie, sistemul imunitar trateaza o substanta inofensiva, cum ar fi praful sau polenul, ca o amenintare.

De asemenea, o persoana poate dezvolta o alergie atunci cand este expusa la un alergen, cum ar fi polenul vegetal, arahidele, ouale, capsunile, veninul din albine si sute de alte substante potentiale.

In afara de praf si polen, alte alergene comune includ ranirea animalelor, alimente, inclusiv nuci si crustacee, precum si anumite medicamente, cum ar fi penicilina.

Simptomele alergiei pot varia de la stranut si un nas infundat la o complicatie care ameninta viata numita soc anafilactic. Pentru a combate aceasta amenintare perceputa, sistemul imunitar produce anticorpi numiti imunoglobulina E (IgE). O cantitate mica de anticorpi IgE este normala.

Concentratiile crescute de IgE sunt in general considerate a fi in contextul bolii alergice. Cu toate acestea, cresteri ale cantitatii de IgE circulant pot fi, de asemenea, gasite in diferite alte boli, inclusiv imunodeficiente primare, infectii, boli inflamatorii si malignitati.

Imunoglobulina E (IgE) joaca un rol in raspunsurile alergice. Este, de asemenea, implicata in reactii de hipersensibilitate, in care individul este anormal de sensibil la un alergen.

Testul imunitar pentru imunoglobulina E ajuta la determinarea nivelurilor de IgE din sange. Este folosit pentru testarea alergiilor, a bolilor parazitare si a anumitor mielomuri.

De asemenea, testele de sange alergice sunt folosite pentru a afla daca o persoana are o alergie. Un tip de test numit test de IgE total masoara numarul total de anticorpi IgE din sangele unei persoane.

Un alt tip de test de sange pentru alergii numit un test specific IgE masoara nivelul anticorpilor IgE ca raspuns la alergenii individuali.

Urmatoarele sunt indicatiile clinice pentru efectuarea testului de imunoglobulina E:
Persoanele cu semne si simptome de alergie
Umflarea tesutului localizat (care se poate datora unei reactii alergice); umflarea poate fi asociata cu durere
Dificultati de respiratie, oboseala
Eruptie, mancarime periodica sau persistenta, urticarie,
Pierderea poftei de mancare
Vulnerabilitatea la infectii: persoanele cu scaderea sistemului imunitar prezinta un risc crescut de infectii
Diaree
Dureri abdominale sau disconfort
Febra
Respiratie dificila,

Simptome de astm: respiratie suieratoare, respiratie, tuse, senzatie de strangere in piept

O valoare mare pentru testul de sange IgE poate indica:
Boala atopica incluzand: astmul exogen, in 60% din cazuri, febra fanului in 30% din cazuri, si eczema atopica
Bolile parazitare,
Sindromul Job,
Mielomul IgE
IgE poate fi crescuta cu infectii parazitare, astfel incat un test IgE total este uneori folosit ca test de screening daca se suspecteaza o infectie parazitara.

Totodata, un nivel de IgE total poate fi crescut si in prezenta unor afectiuni care nu au legatura cu alergiile (infectii parazitare, boli autoimune, stari de imunodeficienta, aspergiloza bronhopulmonara, boala Hodgkin, mielomul cu IgE, sindromul Sezary).

Valori scazute ale IgE sunt intalnite in:
cazurile de deficiente ereditare, din nastere.
mielom non-IgeRecomandari

Testul imunitar pentru imunoglobulina E ajuta la determinarea nivelurilor de IgE din sange. Este folosit pentru testarea alergiilor, a bolilor parazitare si a anumitor mielomuri.

De asemenea, testele de sange alergice sunt folosite pentru a afla daca o persoana are o alergie.

Testul IgE total poate fi folosit pentru a ajuta la screeningul si detectarea bolilor alergice. Masoara cantitatea totala de imunoglobulina E din sange. Acesta poate fi comandat singur, inainte sau impreuna cu teste IgE specifice alergenilor, in functie de anamneza pacientului.

Un alt tip de test de sange pentru alergii numit un test specific IgE masoara nivelul anticorpilor IgE ca raspuns la alergenii individuali.Pregatire pacient

Testarea nu necesita nicio pregatire in prealabil.Limite si interferente

Un nivel normal de IgE face mai putin probabil ca o persoana sa aiba alergii, dar nu exclude din cauza duratei de timp dintre expuneri. Intre expuneri, nivelul IgE al unei persoane poate scadea.

De asemenea, uneori, daca un pacient are o afectiune care afecteaza sistemul imunitar, nu va produce cantitati normale de imunoglobuline.

In acest caz, pacientul ar putea avea o alergie care nu este reflectata de rezultatul testului IgE total.

Atentie

Valorile rezultate la interpretarea analizelor pot sa difere de la un laborator la altul. Aceasta sectiune are caracter informativ. Garantia unei interpretari corecte poate fi oferita doar de laboratorul care a efectuat analizele.

Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.

 1. Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
 2. Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
 3. Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
 4. Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza

Interpreteaza aceasta analiza

barbat femeie copil pana in 12 ani
 •  

  Cere sfatul medicului

  afla raspunsurile la problemele tale

  Afla acum
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK