Hormonul luteinizant


Descriere

Hormonul luteinizant, care este un hormon de stimulare a celulelor interstitiale, poarta si denumirea de lutropina sau LH.

Hormonul luteinizant face parte din familia gonadotropilor, fiind hormonul care stimuleaza cresterea si dezvoltarea gonadelor - ovarele si testiculele. LH se afla in legatura stransa cu FSH, hormonul de stimulare a foliculilor, regland functia aparatelor reproducatoare la femei si barbati.

In cazul barbatilor, hormonul luteinizant stimuleaza celulele Leydig din testicule, determinand producerea de testosteron, care la randul lui sustine producerea spermei.

De asemenea, testosteronul este cel care genereaza caracteristicile masculine, precum masa musculara mare sau vocea mai groasa ori parul facial.

La femei, hormonul luteinizant are roluri si niveluri diferite, in functie de perioada ciclului menstrual. Astfel, in primele doua saptamani ale ciclului (faza foliculara), LH stimuleaza foliculii ovarienii in vederea producerii de estradiol.

La jumatatea ciclului (faza ovulatorie) in jurul celei de a 14-a zi, hormonul luteinizant determina eliberarea unui ovul matur, proces numit ovulatie. Pentru ultimele doua saptamani ale ciclului (faza luteala), resturile foliculului ovarian formeaza un corp luteal.

Hormonul luteinizant stimuleaza corpul luteal in vederea producerii de progesteron, necesar in primele etape ale sarcinii, in cazul in care are loc fertilizarea.

Nivelul de LH variaza, in cazul femeilor, in functie de perioada si de durata ciclului menstrual. Sunt variatii normale. Totusi, in anumite cazuri, se pot inregistra cresteri sau scaderi peste limita normala, provocate de o serie de cauze interne.

Deficitul de LH:

- La femei poate determina cicluri neregulate sau chiar absenta menstruatiei. De asemenea, poate produce chisturi ovariene.
- La barbati scade productia de sperma sau determina absenta acesteia. Nivelul scazut de LH inseamna o scadere a nivelului de testosteron, care duce la disfunctii erectile si chiar la pierderea caracteristicilor, a trasaturilor masculine.

Nivelul ridicat de LH:

- La femeile insarcinate, hipersecretia de hormon luteinizant poate determina avortul spontan.
- La barbati, nivelul ridicat de LH provoaca infertilitate. De asemenea, pubertatea precoce se produce tot ca urmare a cresterii nivelului de hormon luteinizant.Recomandari

Stabilirea valorilor LH se face, in cazul femeilor, atunci cand acestea au dificultati in a ramane insarcinate ori atunci cand se confrunta cu menstruatii neregulate sau abundente.

Barbatii trebuie sa faca testul de determinare a nivelului de hormon luteinizant atunci cand medicul suspecteaza tulburari de functionare a glandei hipofize sau o tulburare hipotalamica.

In cazul copiilor, testul e necesar in momentul in care se suspecteaza o maturizare precoce sau o intarziere a dezvoltarii.Pregatire pacient

Se recolteaza dimineata, pe nemancate. In cazul femeilor, acestea vor trebui sa precizeze data ultimei menstruatii, intrucat valorile trebuie corelate cu perioada ciclului menstrual din momentul recoltarii.

De asemenea, medicul poate recomanda intreruperea unor anumite tipuri de medicatii, inclusiv a contraceptivelor.Limite si interferente

Se recolteaza o proba de sange, care apoi este examinata in laborator. Specialistul poate solicita si o proba de urina.

Atentie

Valorile rezultate la interpretarea analizelor pot sa difere de la un laborator la altul. Aceasta sectiune are caracter informativ. Garantia unei interpretari corecte poate fi oferita doar de laboratorul care a efectuat analizele.

Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.

 1. Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
 2. Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
 3. Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
 4. Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza

Interpreteaza aceasta analiza

barbat femeie copil pana in 12 ani
 •  

  Cere sfatul medicului

  afla raspunsurile la problemele tale

  Afla acum
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK