Clickmed
programare rapida la medic

Hormonul luteinizant


Descrierea analizei a fost revizuita de:
Dr. Razvan Costache
Medic primar Medicina Interna

Descriere

Hormonul luteinizant, care este un hormon de stimulare a celulelor interstitiale, poarta si denumirea de lutropina sau LH.

Hormonul luteinizant face parte din familia gonadotropilor, fiind hormonul care stimuleaza cresterea si dezvoltarea gonadelor - ovarele si testiculele. LH se afla in legatura stransa cu FSH, hormonul de stimulare a foliculilor, regland functia aparatelor reproducatoare la femei si barbati.

In cazul barbatilor, hormonul luteinizant stimuleaza celulele Leydig din testicule, determinand producerea de testosteron, care la randul lui sustine producerea spermei.

De asemenea, testosteronul este cel care genereaza caracterele masculine, precum masa musculara mare, vocea mai groasa si aparitia parului facial.

La femei, hormonul luteinizant are roluri si niveluri diferite, in functie de perioada ciclului menstrual. Astfel, in primele doua saptamani ale ciclului (faza foliculara), LH stimuleaza foliculii ovarienii in vederea producerii de estradiol.

La jumatatea ciclului (faza ovulatorie) in jurul celei de a 14-a zi, hormonul luteinizant determina eliberarea unui ovul matur, proces numit ovulatie. Pentru ultimele doua saptamani ale ciclului (faza luteala), resturile foliculului ovarian formeaza corpul luteal.

Hormonul luteinizant stimuleaza corpul luteal in vederea producerii de progesteron, necesar in primele etape ale sarcinii, in cazul in care are loc fertilizarea.

Nivelul de LH variaza, in cazul femeilor, in functie de perioada si de durata ciclului menstrual. Sunt variatii normale. Totusi, in anumite cazuri, se pot inregistra cresteri sau scaderi peste limita normala, provocate de o serie de cauze interne.

Deficitul de LH:

- la femei poate determina cicluri neregulate sau chiar absenta menstruatiei (amenoree). De asemenea, poate produce chisturi ovariene.
- la barbati scade productia de sperma sau determina absenta acesteia. Nivelul scazut de LH determina o scadere a nivelului de testosteron, carepoate cauza disfunctii erectile si chiar la pierderea caracteristicilor, a trasaturilor masculine.

Nivelul ridicat de LH:

- la femeile insarcinate, hipersecretia de hormon luteinizant poate determina avortul spontan.
- la barbati, nivelul ridicat de LH provoaca infertilitate. De asemenea, pubertatea precoce se produce tot ca urmare a cresterii nivelului de hormon luteinizant.

Recomandari

Stabilirea valorilor LH se efectueaza, in cazul femeilor, atunci cand acestea prezinta dificultati in a ramane insarcinate sau in cazurile in care se confrunta cu menstruatii neregulate sau abundente.

Testarea hormonului luteinizant se efectueaza la barbati atunci cand se suspecteaza tulburari de functionare a glandei hipofize sau o tulburare hipotalamica.

In cazul copiilor, testul e necesar in momentul in care se suspecteaza o maturizare precoce sau o intarziere a dezvoltarii.

De asemenea, testul este util in diagnosticarea unor afectiuni hipofizare.

Pregatire pacient

Se recolteaza dimineata, a jeun (pe nemancate). In cazul femeilor, acestea vor trebui sa precizeze data ultimei menstruatii, intrucat valorile trebuie corelate cu perioada ciclului menstrual din momentul recoltarii.

De asemenea, medicul poate recomanda intreruperea unor anumite tipuri de medicatii, inclusiv a contraceptivelor.

Metoda

Se va folosi metoda imunenzimatica.

Limite si interferente

Rezultate fals pozitive/fals negative pot aparea la pacientii care primesc anticorpi monoclonali proveniti de la soarece, cu scop de diagnostic sau terapeutic.

Unele medicamente pot cauza cresterea concentratiilor hormonului luteinizant precum anticonvulsivantele, clomifen si naloxona.

Unele medicamente pot cauza cresterea concentratiilor hormonului luteinizant precum xontraceptivele orale, tratamentele hormonale si digoxina.





Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.

  1. Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
  2. Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
  3. Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
  4. Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza

Interpreteaza aceasta analiza

barbat femeie copil pana in 12 ani

Informare cu privire la protectia datelor personale

Datele introduse in aceasta sectiune nu sunt salvate pe niciun mediu de stocare al Sfatulmedicului.ro. Orice actiune este complet anonima si imposibil de a fi corelata cu un anumit vizitator.

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter