Hormonul de crestere sau somatotropina


Descriere

Hormonul de crestere (hGH), denumit si somatotropina (STH) este hormonul peptidic secretat de lobul anterior al glandei pituitare. Acest hormon stimuleaza cresterea in esenta a tuturor tesuturilor corpului, inclusiv a oaselor.

La copii este esential pentru o crestere normala, nivelurile sale cresc progresiv in copilarie, iar la adulti are un rol important in activitatile metabolice.

La subiectii normali, secretia de GH creste ca raspuns la scaderea aportului alimentar si la stresul fiziologic si scade in functie de ingestia de alimente.

Cu toate acestea, unii indivizi sunt afectati de anomalii ale secretiei de hGH, care implica fie deficienta, fie supraabundenta a hormonului.

Deficitul hormonului de crestere:

Deficitul de hGH este una dintre numeroasele cauze de statura mica la copil sau nanism. Acest deficit rezulta, de regula, din deteriorarea hipotalamusului sau a glandei pituitare in timpul dezvoltarii fetale (deficienta congenitala de hGH) sau dupa nastere (deficit de hGH dobandit).

Deficienta hGH poate fi, de asemenea, cauzata de mutatii in genele care regleaza sinteza si secretia sa. Copiii cu deficit de hGH izolat au dimensiuni normale la nastere, dar intarzierea cresterii devine evidenta in primii doi ani de viata. Radiografiile (filmele cu raze X) realizate arata de cele mai multe ori o intarziere a cresterii in raport cu varsta cronologica a pacientului.

Pubertatea este adesea intarziata la acesti subiecti. Adultii au oasele fragile si de aceea au risc crescut pentru fracturi si osteoporoza. Cu toate acestea, aceasta deficienta este rara in randul adultilor, cea mai frecevnta cauza in cazul lor fiind adenomul hipofizar.

Alte cauze intalnite la adulti sunt anumite leziuni structurale sau traume, si foarte rar la baza se afla o cauza idiopatica GHD. In plus, sunt studii care atesta faptul ca adultii cu GHD au o crestere relativa a masei de grasime si o scadere relativa a masei musculare, lucruri care le afecteza serios calitatea vietii.


Nivel ridicat sau exces al hormonului de crestere:

Productia excesiva de hGH este cel mai adesea cauzata de o tumoare benigna (adenom) a celulelor somatotrofice ale glandei pituitare. In unele cazuri, o tumoare a plamanilor sau a insulelor pancreatice din Langerhans produce GHRH, care stimuleaza somatotrofii sa produca cantitati mari de hGH. Somatotrofurile la copii sunt destul de rar intalnite.

Acestea duc la o crestere excesiva care va conduce la inaltime extrema numita gigantism dar si la trasaturi de acromegalie. Acromegalia este o boala hormonala provocata de hipersecretia hormonului somatotrop. Se intalneste dupa pubertate si este caracterizata prin cresterea exagerata a oaselor fetei, a mandibulei, a oaselor late, in general, dar si ingrosarea buzelor, cresterea viscerelor (inima, ficat, rinichi, limba) si alungirea exagerata a mainilor si picioarelor.

Alte probleme asociate cu acromegalia includ hipertensiunea arteriala, risc crescut pentru boli cardiovasculare si pentru artrita, dar pot sa dezvolte si rezistenta la insulina sau chiar o forma a diabetului zaharat tip 2. Ei au si o functie sexuala redusa.

Pacientii cu acromegalie prezinta, de asemenea, un risc crescut de aparitie a tumorilor maligne ale intestinului gros. De regula, pacientii cu acromegalie sunt tratati prin rezectie chirurgicala a tumorii hipofizare.Recomandari

Testul hormonului de crestere masoara cantitatea de hormon de crestere uman (hGH) din sange.Cantitatea de GH din sange se poate schimba in timpul zilei si poate sa fie afectata si modificata de efortul fizic, de somn, de stresul emotional sau de un regim alimentar.

Testul se efectueaza pentru diagnosticarea sau monitorizarea:
- afectiunilor hipotalamice,
- prezenta acromegaliei la adult si a gigantismului la copil,
- statura mica la copil – naninsm,
- reducerea masei musculare si fragilitatea oaselor la adult,
- productiei de hGH cauzata de catre anumite tumori,
- evaluarea tratamentului in caz de acromegalie sau in cazul gigantismului.Pregatire pacient

Este bine ca pacientul sa nu manance nimic cu 10 ore inaintea testarii. De asemenea, medicul va indica pacientului ca inainte de recolatarea probei de sange sa se intinda pe pat, sa fie relaxat.Limite si interferente

Rezultatele testului pot varia in functie de varsta, sexul, istoricul sanatatii, existenta altor boli colaterale, metoda utilizata pentru test. Rezultatele testului nu inseamna obligatoriu ca aveti o problema.

Atentie

Valorile rezultate la interpretarea analizelor pot sa difere de la un laborator la altul. Aceasta sectiune are caracter informativ. Garantia unei interpretari corecte poate fi oferita doar de laboratorul care a efectuat analizele.

Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.

 1. Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
 2. Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
 3. Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
 4. Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza

Interpreteaza aceasta analiza

barbat femeie copil pana in 12 ani
 •  

  Cere sfatul medicului

  afla raspunsurile la problemele tale

  Afla acum
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK