Hormonul de crestere sau somatotropina


Descriere

Hormonul uman de crestere (somatotropin) este esential in procesul de crestere, iar la adult are un rol important in activitatile metabolice. Este sintetizat in celulele acidofile ale hipofizei anterioare, iar secretia sa din granulele de depozit intracelulare este reglata de hormonii hipotalamici GHRH (growth hormone-releasing hormone) si SRIF (somatotropin release-inhibiting factor); sinteza lor depinde de neurotransmitatori, ca serotonina, dopamina, norepinefrina si peptidele de eliberare a hormonului de crestere. De asemenea este secretat ca raspuns la efort, stres, somn profund, hipoglicemie, glucagon, insulina, hormoni tiroidieni, estrogen, testosteron si vasopresina. In plasma exista in mai multe isoforme monomerice si oligomerice (big GH si big big GH). Circula legat de GH-binding protein, care este similara domeniului extramembranar al receptorului tisular al hGH.
hGH stimuleaza productia de ARN, sinteza proteica, mobilizeaza acizii grasi din depozite si are efecte tranzitorii antagonice insulinei; niveluri crescute timp indelungat pot induce alterarea tolerantei la glucoza.
Secretia de hGH este pulsatila, dar la adulti concentratiile plasmatice sunt stabile, oscilatiile hGH fiind atenuate de GHBP. Timpul de injumatatire plasmatic este de 20 minute.
Daca hipofiza secreta deficitar sau excesiv hGH in diferite etape ale cresterii, va determina aparitia nanismului si respectiv a gigantismului. Un exces de hormon de crestere la adult va genera acromegalie.
Testul este util pentru confirmarea hipo- sau hiperpituitarismului, astfel incat sa poate fi initiata cat mai curand terapia adecvata.
Determinarea hormonului se poate efectua atat in conditii bazale cat si dupa stimulare (efort fizic, arginina, glucagon sau insulina) sau supresie (dupa administrarea a 100 g glucoza).

Dupa stimulare hGH trebuie sa creasca >5 ng/mL fata de nivelul bazal sau >10 ng/mL ca raspuns maximal fata de nivelul bazal.

Dupa supresie hGH in mod normal este nedetectabil sau <2 ng/mL.

Absenta raspunsului sau un raspuns inadecvat la testele de stimulare se asociaza cu hipopituitarismul.
In caz de gigantism sau acromegalie, se inregistreaza lipsa supresiei sau o supresie incompleta dupa administrarea de glucoza. Mai mult, pacientii cu acromegalie pot prezenta cresteri paradoxale de hGH la testul de supresie.Recomandari

Recomandari pentru determinarea hGH:

- diagnosticul afectiunilor hipotalamice, hipopituitarismului, acromegaliei si a productiei ectopice de hGH de catre anumite tumori.

Pregatire pacient

Se recolteaza a jeun (pe nemancate) si dupa cel putin 30 minute de repaus, pentru determinarea concentratiei bazale.

Metoda

Se foloseste metoda imunoenzimatica cu detectie prin chemiluminiscenta.

Pentru cadre medicale

Specimen recoltat - sange venos.

Recipient de recoltare - vacutainer fara anticoagulant, cu/fara gel separator.

Prelucrare necesara dupa recoltare - se separa serul prin centrifugare; se lucreaza serul imediat; daca acest lucru nu este posibil, serul se congeleaza.

Volum proba - minim 0.5 mL ser.

Cauze de respingere a probei - specimen intens hemolizat.

Stabilitate proba - 2 luni la -20o C ; nu decongelati/recongelati.Limite si interferente

O singura determinare a hGH are o valoare limitata, datorita fluctuatiilor marcate in concentratia serica.
Testele de stimulare sau supresie furnizeaza mult mai multe informatii.
Niveluri crescute pot fi intalnite postprandial, dupa activitati fizice, somn profund, stres, anxietate, deficit de hormoni sexuali, in special androgeni, hipo-, hipertiroidism, hiperfunctie suprarenaliana, niveluri crescute de acizi grasi liberi; niveluri scazute pot aparea in foame, casexie, deficite proteice, diabet zaharat dezechilibrat metabolic.

Interferente cu medicamente:
Cresteri:
- aminoacizi, clomipramina, clonidina, contraceptive orale, diazepam, etinil estradiol, fenitoin, indometacin, insulina, interferon, metamfetamina, metoclopramid, propranolol, vasopresina.

Scaderi:
- acid valproic, bromocriptina, clorpromazin, corticosteroizi, hidrocortizon, medroxiprogesteron, metildopa, prednison, propantelin.

Interferente analitice:
Pacientii aflati in tratament cu hormon de crestere pot dezvolta anticorpi impotriva acestui hormon, anticorpi care pot interfera cu testul conducand la valori fals scazute.
Anticorpii heterofili prezenti in serul pacientilor pot interactiona cu imunoglobulinele incluse in componentele din kit alterand rezultatele.

Atentie

Valorile rezultate la interpretarea analizelor pot sa difere de la un laborator la altul. Aceasta sectiune are caracter informativ. Garantia unei interpretari corecte poate fi oferita doar de laboratorul care a efectuat analizele.

Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.

 1. Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
 2. Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
 3. Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
 4. Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza

Interpreteaza aceasta analiza

barbat femeie copil pana in 12 ani
 •  

  Cere sfatul medicului

  afla raspunsurile la problemele tale

  Afla acum
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK