Hemoragii oculte in materiile fecale


Descriere

Hemoragiile oculte din materiile fecale isi pot avea originea in oricare din organele tubului digestiv.
Melena (scaun negru lucios, moale, pastos) indica de obicei o hemoragie digestiva superioara, adica o sangerare provenita din esofag, stomac, duoden, eventual jejun. Astfel, hemoglobina este transformata sub actiunea sucurilor digestive pana la hematina, care se regaseste in materiile fecale. Hematochezia (sange rosu emis ca atare, izolat sau amestecat cu materiile fecale) este sugestiva pentru o hemoragie care a avut loc in portiunile terminale ale intestinului, adica in rect, colon, eventual in ileon (colite ulcerative, boala Crohn, carcinom colorectal, polipoza).
Determinarea hemoragiilor oculte este un test screening deosebit de important pentru medicina preventiva. Numeroase studii au aratat ca folosirea regulata a acestui test, izolat sau impreuna cu sigmoidoscopia, reduce semnificativ mortalitatea prin cancer colo-rectal.Recomandari

Recomandari pentru determinarea hemoragiilor oculte (sangerarilor oculte):

- screening-ul pacientilor asimptomatici in scopul depistarii cancerului colo-rectal (se recomanda efectuarea anuala a testului la pacientii peste 45-50 ani);
- suspiciune de hemoragie digestiva superioara sau inferioara (indiferent de etiologie: benigna sau maligna) la pacienti cu discomfort abdominal, alterari ale tranzitului intestinal, pierdere ponderala recenta sau anemie feripriva cronica inexplicabila.Pregatire pacient

Nu este necesara o pregatire speciala (fiind vorba de un test imunologic, nu este necesara respectarea unei diete inaintea recoltarii).

Metoda

Se foloseste metoda imunocromatografica.

Pentru cadre medicale

Specimen recoltat - materii fecale recoltate in orice moment al zilei. ATENTIE ! 75% din sangele aflat la suprafata bolului fecal difuzeaza in apa vasului WC, in 4-12 minute (reactii fals negative). Sangele menstrual sau urina hematurica pot contamina bolul fecal (reactii fals pozitive).

Recipient de recoltare - recipient de plastic de unica folosinta pentru  fecale.

Cantitate recoltata - se recolteaza 3 portiuni cat o aluna din puncte diferite ale bolului fecal.

Prelucrare necesara dupa recoltare - se lucreaza in aceeasi zi.

Stabilitate proba - 1 zi la temperatura camerei.Limite si interferente

Testul este folosit drept screening pentru cancerul colo-rectal; totusi, nu orice sangerare colo-rectala se datoreaza polipilor cancerosi sau precancerosi. Rezultatele negative nu exclud sangerarea, care poate fi intermitenta.

Reactii fals pozitive: contaminarea fecalelor cu sange menstrual sau cu urina hematurica.
Reactii fals negative: difuzarea sangelui din bolul fecal in apa din WC.

Interactiuni medicamentoase:
Reactii pozitive: medicamente care produc sangerare gastrointestinala: aspirina, corticosteroizi, antiinflamatoare nesteroidiene (indometacin, ibuprofen, sulindac); medicamente care produc colita (ex.: metildopa si unele antibiotice).

Interferente analitice:
Testul nu prezinta nici o reactie incrucisata cu hemoglobina de porc, vaca, iepure, cal sau oaie.

Atentie

Valorile rezultate la interpretarea analizelor pot sa difere de la un laborator la altul. Aceasta sectiune are caracter informativ. Garantia unei interpretari corecte poate fi oferita doar de laboratorul care a efectuat analizele.

Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.

 1. Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
 2. Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
 3. Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
 4. Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza

Interpreteaza aceasta analiza

barbat femeie copil pana in 12 ani
 •  

  Cere sfatul medicului

  afla raspunsurile la problemele tale

  Afla acum
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK