Hemoglobina (sange)


Descriere

Hemoglobina este proteina care contine fierul gasit in toate celulele rosii din sange (RBCs), care confera celulelor o culoare rosie caracteristica.

Hemoglobina permite ca celulele RBC sa se lege de oxigenul din plamani si sa il transporte in tesuturi si organe prin tot corpul.

De asemenea, ajuta la transportul unei mici portiuni de dioxid de carbon, un produs al metabolismului celular, de la tesuturi si organe la plamani, unde este expirat.

Testul hemoglobinei masoara cantitatea de hemoglobina din probele de sange ale unei persoane. Un nivel al hemoglobinei poate fi efectuat singur sau alaturi de testul de hematocrit, un test care masoara proportia de sange care este alcatuita din RBC, pentru a evalua celulele rosii ale unei singure persoane.

Celulele rosii din sange, care reprezinta aproximativ 40% (in intervalul 37-49%) din volumul sangelui, sunt produse in maduva osoasa si sunt eliberate in sange atunci cand sunt sau aproape sunt mature.

Durata de viata tipica a unui RBC este de 120 de zile, iar maduva osoasa trebuie sa produca in mod constant noi RBC pentru a inlocui cele care imbatranesc si se degradeaza sau sunt pierdute prin sangerare.

Mai multe boli pot afecta RBC si, in consecinta, nivelul hemoglobinei in sange.

In general, nivelul hemoglobinei si al hematocritul cresc atunci cand creste numarul de celule rosii din sange.

Nivelul hemoglobinei si hematocritul scad la mai putin decat normal atunci cand exista o scadere a productiei de RBC de catre maduva osoasa, o crestere a distrugerii RBC sau daca sangele este pierdut din cauza sangerarii.

O scadere a numarului de RBC, hemoglobinei si hematocritului poate duce la anemie, o stare in care tesuturile si organele din organism nu primesc suficient oxigen, provocand oboseala si slabiciune.

Daca se produc prea multe RBC, rezulta policitemia si sangele se poate ingrosa, provocand un debit sanguin lent si problemele asociate.

Testul de homoglobina este recomandat pacientilor care au simptomele anemiei, precum: slabiciune, ameteli, piele palida si maini si picioare reci, sau pacientilor care au un istoric familial de talasemie, anemie de siclemie sau alta tulburare de sange mostenita, sau celor care au o dieta scazuta in fier si minerale, sau infectii indelungate, au pierdut masiv sange datorita unor leziuni sau unei procedurii chirurgicale.

Nivel sacazut de hemoglobina:
Daca nivelul de hemoglobina e mai mic decat in mod normal pacientul are anemie. Exista multe forme de anemie, fiecare cu cauze diferite, care pot include:
Deficienta de fier
Deficitul de vitamina B-12
Deficitul de folat
Sangerare
Cancerul care afecteaza maduva osoasa, cum ar fi leucemia
Boala de rinichi
Boala de ficat
hipotiroidismul
Talasemia - o tulburare genetica care determina scaderea nivelului de hemoglobina si a globulelor rosii din sange

Nivel crescut de hemoglobina:
Daca nivelul de hemoglobina este mai mare decat in ​​mod normal, poate fi rezultatul:
Policemia vera - o tulburare a sangelui in care maduva osoasa produce prea multe celule rosii din sange, afectiuna poate da dureri puternice de cap, oboseala accentuata si dificultati de respiratie.
Boala pulmonara
Tumori ale rinichiului
Deshidratare
Traiul la altitudine mare
Fumatul greu
Varsaturi excesive
Exercitiu fizic extrem

Daca pacientul are policitemie vera, un nivel crescut al hemoglobinei poate indica necesitatea modificarii planului de tratament.Recomandari

Testarea este utila pentru a fi evaluat continutul de hemoglobina din sangele pacientului ca parte a unui control general al sanatatii, dar ajuta si la monitorizarea si la diagnosticarea conditiilor care afecteaza celulele rosii din sange (RBC).

Astfel, daca pacientul are anemie (hemoglobina mica) sau policitemie (hemoglobina inalta), precum si pentru evaluarea severitatii acestor afectiuni si de a monitoriza raspunsul la tratament in cazul unui pacient deja diagnosticat cu anemie sau polictemie.

Testul hemoglobinei este adesea folosit pentru a verifica anemia, de obicei impreuna cu testul de hematocrit sau ca parte a unui numar intreg de sange (CBC).

Testul poate fi utilizat pentru a examina, diagnostica sau monitoriza o serie de afectiuni si afectiuni care afecteaza celulele rosii si / sau cantitatea de hemoglobina din sange.

Desi acest test poate indica daca exista o problema cu producerea si / sau durata de viata a celulelor rosii din sange, el nu poate determina cauza de baza.Pregatire pacient

Se recolteaza dimineata, pe nemancate.Limite si interferente

Daca nivelul de hemoblobina nu este in limitele normale, nu inseamna ca exista neaparat o o problema medicala care necesita tratament. Dieta, nivelul de activitate, medicamentele, un ciclu menstrual al femeilor pot afecta rezultatele.

In plus, este posibil ca o persoana sa aiba hemoglobina mai mare decat cea normala daca locuieste intr-o zona cu altitudine mare.

Totusi, unele forme de anemie sunt usoare, in timp ce alte tipuri de anemie pot fi grave si chiar pericliteaza viata daca nu sunt tratate.

O crestere sau o scadere a nivelului hemoglobinei trebuie interpretata impreuna cu alti parametri, cum ar fi numarul de RBC, hematocrit, numarul de reticulocite si / sau indicii de globule rosii.

Varsta, sexul si rasa sunt alti factori care trebuie luati in considerare. In general, hemoglobina reflecta rezultatele numarului de RBC si hematocrit.

Atentie

Valorile rezultate la interpretarea analizelor pot sa difere de la un laborator la altul. Aceasta sectiune are caracter informativ. Garantia unei interpretari corecte poate fi oferita doar de laboratorul care a efectuat analizele.

Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.

 1. Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
 2. Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
 3. Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
 4. Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza

Interpreteaza aceasta analiza

barbat femeie copil pana in 12 ani
 •  

  Cere sfatul medicului

  afla raspunsurile la problemele tale

  Afla acum
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK