Hematocrit


Descriere

Celulele rosii din sange contin o proteina numita hemoglobina care transporta oxigenul din plamani in restul corpului.

Nivelurile hematocritului care sunt prea mari sau prea mici pot indica o afectiune a sangelui, deshidratare sau alte afectiuni medicale.

Testul este utilizat si pentru ca ajuta la diagnosticarea tulburarilor de sange, cum ar fi anemia, o afectiune in care sangele unei persoane nu are suficiente celule rosii sau este vorba despre policitemia vera, o tulburare rara in care sangele contine prea multe celule rosii.

Principalele simptome in cazul anemiei sunt: dificultati de respiratie, slabiciune sau oboseala, durere de cap, ameteala ,maini si picioare reci, paliditatea fetei, dureri in piept.

Principalele simptome in cazul policitemiei vera sunt: vedere incetosata sau dubla, dificultati de respiratie si durere de cap, prezenta pruritului, oboseala accentuata si inexplicabila, splina este marita, iar pacientul se confrunta si cu transpiratie excesiva.

Un hematocrit este un test care masoara proportia sangelui unei persoane care este alcatuita din celule rosii (RBC). Sangele consta in RBC, celule albe din sange (WBC) si trombocite suspendate intr-o portiune de fluid numita plasma.

Hematocritul este un raport al volumului celulelor rosii din sange la volumul tuturor acestor componente impreuna, denumit sange integral. Valoarea este exprimata ca procent sau fractiune. De exemplu, o valoare a hematocritului de 40% inseamna ca exista 40 de mililitri de globule rosii in 100 mililitri de sange.

Testul este un mod rapid si simplu de a evalua celulele rosii ale unei persoane si de a verifica conditiile de anemie. Acesta este adesea efectuat in asociere cu un nivel al hemoglobinei si este, de asemenea, o componenta a numarului total de sange (CBC), un test care este adesea folosit in evaluarea generala a sanatatii unei persoane.

RBCs sunt produse in maduva osoasa si sunt eliberate in fluxul sanguin cand sunt sau aproape sunt mature. Acestea reprezinta de obicei aproximativ 37% pana la 49% din volumul de sange. RBCs contin hemoglobina, o proteina care se leaga de oxigen. Functia primara a RBC este de a transporta oxigen din plamani in tesuturi si organe ale corpului.

De asemenea, transporta o mica parte a dioxidului de carbon, un produs secundar al metabolismului celular, din tesuturi si organe inapoi in plamani, unde este expulzat. Durata de viata tipica a unui RBC este de 120 de zile, iar maduva osoasa trebuie sa produca in mod constant noi RBC pentru a inlocui cele care imbatranesc si se degradeaza sau sunt pierdute prin sangerare.

O serie de conditii pot afecta fie producerea de noi RBC de catre maduva osoasa, fie durata de viata a celor in circulatie sau care au ca rezultat sangerari semnificative.

Hematocritul reflecta atat numarul de celule rosii din sange, cat si volumul lor (volumul mediu corporal sau MCV).

Daca marimea RBC scade, la fel si hematocritul si invers. In general, hematocritul va creste atunci cand numarul de celule rosii din sange creste, iar hematocritul va scadea la mai putin decat normal atunci cand exista o scadere a productiei de RBC de catre maduva osoasa, o crestere a distrugerii RBC sau daca sangele este pierdut din cauza sangerarii.

In cazul in care maduva osoasa nu este capabila sa produca noi celule de RBC suficient de repede, atunci numarul total de RBC si hematocrit va scadea, ducand la anemie.

In anemie, organismul nu are capacitatea de a elibera suficient oxigen in tesuturi si organe, provocand oboseala si slabiciune. In policitemie, se produc prea multe RBC (care determina cresterea hematocritului), iar sangele se poate ingrosa, provocand un debit sanguin lent si probleme similare.

Un nivel scazut de hematrocit indica:

Un hematocrit scazut, cu numar scazut de RBC si hemoglobina scazuta, indica anemie, deficitul nutritional al fierului, al vitaminei B-12 sau al acidului folic, o boala de rinichi, o boala a maduvei osoase, anumite forme de cancer, cum ar fi leucemia, limfomul sau mielomul multiplu.

Principalele cauze ale anemiei sunt: pierderea excesiva a sangelui, de exemplu, din cauza traumatismelor grave sau hemoragiei cronice din locurile cum ar fi tractul digestiv (ulcere, polipi, cancer de colon), vezica urinara sau uterul (la femei, hemoragia menstruala severa, de exemplu), deficiente nutritionale cum ar fi deficit de fier, acid folic sau deficit de vitamina B12, deteriorarea maduvei osoase de,( radiatie sau chimioterapie, infectie sau medicamente), tulburari ale maduvei osoase cum ar fi anemia aplastica, sindromul mielodisplazic sau cancerele cum ar fi leucemia, limfomul, mielomul multiplu sau alte forme de cancer care se raspandesc in maduva spinarii, insuficienta renala.

De asemenea, la cauzele anemiei intra si afectiunile inflamatorii cronice, productia scazuta de hemoglobina (talasemie), distrugerea excesiva a celulelor rosii din sange, ( de exemplu, anemia hemolitica), anomalii ale membranei RBC (de exemplu, sferociteoza ereditara) sau enzima RBC (de exemplu, deficienta G6PD).

Un nivel ridicat de hemoatrocit indica:

Deshidratarea, cea mai frecventa cauza a nivelurilor ridicate de hematocrit. Consumul mai mult de lichide va aduce, de obicei, nivelurile inapoi la normal.
Boala pulmonara
Boala cardiaca congenitala
Polictemie vera

Unele cauze ale hematocritului ridicat includ: deshidratarea, boala pulmonara, boala cardiaca congenitala, tumora de rinichi care produce exces de eritropoietina, fumatul, persoana a trai la altitudini mari, cauze genetice, sau policemia vera.Recomandari

Testul hematocrit este adesea folosit pentru a verifica anemia, de obicei impreuna cu un test hemoglobina sau ca parte a unui numar total de sange (CBC).

Testul poate fi folosit pentru a examina, diagnostica sau monitoriza o serie de afectiuni care afecteaza proportia sangelui format din celule rosii (RBC). RBC circula in sange si transporta oxigen in organism.

Testarea ajuta la identificarea si evaluarea severitatii anemiei, dar este utila si la monitorizarea raspunsului la tratamentul anemiei sau al policitemiei cat si a altor afectiuni care afecteaza productia sau durata de viata a RBC. De asemenea, ajuta si la luarea deciziilor privind transfuzia sangelui sau alte tratamente daca anemia este severa.

De exemplu, daca exista o distrugere crescuta a RBC (hemoliza) sau pierderea RBC (sangerare) si / sau maduva osoasa nu este capabila sa produca altele noi suficient de repede, atunci numarul total de RBC si hematocrit va scadea, ducand la anemie. Testarea poate poate indica daca exista o problema cu RBC, dar nu poate determina cauza de baza.Pregatire pacient

Se recolteaza dimineata, pe nemancate.Limite si interferente

Daca rezultatele testarii nu sunt in limitele normale, aceasta nu inseamna neaparat ca aveti o afectiune care necesita tratament.

Inainte de a face testul trebuie informat medicul daca persoana este insarcinata, daca a facut recent o transfuzie de sange sau daca locuieste la altitudini mari.

Copiii cu varste mai mici de 15 ani au un set separat de intervale, deoarece nivelurile lor de hematocrit se schimba rapid odata cu varsta.

Atentie

Valorile rezultate la interpretarea analizelor pot sa difere de la un laborator la altul. Aceasta sectiune are caracter informativ. Garantia unei interpretari corecte poate fi oferita doar de laboratorul care a efectuat analizele.

Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.

 1. Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
 2. Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
 3. Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
 4. Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza

Interpreteaza aceasta analiza

barbat femeie copil pana in 12 ani
 •  

  Cere sfatul medicului

  afla raspunsurile la problemele tale

  Afla acum
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK