Hematii in urina sau Eritrocite in urina, Hematurie


Descriere

Prezenta hematiilor in urina trebuie investigata. In multe cazuri hematuria poate fi inofensiva, insa prezenta acesteia poate indica o tulburare grava. Prezenta sangelui in urina observata de catre individ se numeste hematurie macroscopica.

Sangele urinar care este vizibil numai la examinarea microscopica (hematurie microscopica) este detectat atunci cand are loc testarea urinei. In mod normal, urina este limpede si are o nuanta galbena, care variaza in colorit in functie de concentratia acesteia. Culoarea urinei este diferita atunci cand sunt prezente hematiile, dar nu este rosu intens.

Hematuria reprezinta prezenta sangelui in urina. Hematuria poate indica sangerarea tractului genito-urinar: rinichilor, cailor urinare, prostatei si uretrei. Hematuria poate indica prezenta unor afectiuni foarte grave atat la femei, cat si la barbati.

In hematurie, rinichii sau alte parti ale tractului urinar permit celulelor sanguine sa ajunga in urina. Diferite afectiuni pot provoca hematurie, inclusiv:

- infectii ale tractului urinar - acestea apar atunci cand bacteriile patrund prin uretra si se inmultesc in vezica urinara. Simptomele pot include o senzatie imperioasa de urinare, durere si arsuri la urinare si urina cu un miros puternic, intepator.

- infectii renale (pielonefrita) - acestea pot aparea atunci cand bacteriile patrund in caile urinare. Semnele si simptomele sunt adesea similare cu cele ale infectiilor vezicii urinare.

- litiaza renala sau litiaza vezicii urinare - mineralele din urina concentrata determina formarea cristalelor la nivelul rinichilor sau vezicii urinare. De-a lungul timpului, cristalele pot deveni mici pietre dure.

- boala renala - hematuria microscopica este un simptom comun al glomerulonefritei, o inflamatie a sistemului de filtrare a rinichilor. Infectiile virale sau streptococice, afectiunile vaselor de sange (vasculita) si problemele imune, cum ar fi nefropatia pot declansa glomerulonefrita.

- cancer - sangerarea urinara vizibila poate fi un semn al cancerului de rinichi, vezica urinara sau de prostata, in stadiu avansat.

- tulburari congenitale - anemia celulelor stem - un defect ereditar de hemoglobina in celulele rosii din sange - provoaca sange in urina, atat hematurie vizibila cat si microscopica - spre exemplu sindromul Alport, care afecteaza membranele de filtrare din glomeruli ai rinichilor.

- leziuni ale rinichilor - o lovitura sau un traumatism in zona rinichilor poate determina hematurie macroscopica.

- medicamente - medicatia antineoplazica, ciclofosfamida si penicilina, poate provoca sangerari urinare. Sindromul urinar vizibil apare uneori la administrarea anticoagulantelor, cum sunt aspirina si heparina, sau daca are o afectiune care cauzeaza sangerarea vezicii.

- exercitiile fizice intense - este rar intalnita aceasta situatie, dar exercitiile intense pot duce la hematurie macroscopica, iar cauza este necunoscuta.

Multe persoane cu hematurie pot fi asimptomatice. In alte cazuri, semnele si simptomele hematoriei sunt: urinare dureroasa, frecventa, dureri abdominale si de spate, ezitarea urinara (intreruperea fluxului, dificultate la urinare), febra asociata infectiilor, edeme ale extremitatilor - glezne, durere severa (asociata cu pietrele la rinichi).Recomandari

Recomandat in detectarea:

- nefritei acute interstitiale;
- pielonefritei;
- glumerulonefritei.Pregatire pacient

Se va colecta prima urina de dimineata, din jetul mijlociu.

Se recomanda incetarea efectuarii exercitiilor fizice intense si intrerupera tratamentului cu anticoagulante, penicilina, ciclofosfamida.Metoda

Se va analiza microscopic.Limite si interferente

Anumite alimente, inclusiv sfecla si fructele de padure, pot determina prezenta urinei de culoare rosie.

Totodata, medicamente cum ar fi antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), aspirina sau anticoagulantele pot determina prezenta hematiilor in sange.

Totodata, o procedura medicala care implica fizic o parte a tractului urinar, cum ar fi o interventie chirurgicala, o biopsie la rinichi sau introducerea unui cateter urinar, poate provoca hematurie temporara.

Atentie

Valorile rezultate la interpretarea analizelor pot sa difere de la un laborator la altul. Aceasta sectiune are caracter informativ. Garantia unei interpretari corecte poate fi oferita doar de laboratorul care a efectuat analizele.

Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.

 1. Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
 2. Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
 3. Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
 4. Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza

Interpreteaza aceasta analiza

barbat femeie copil pana in 12 ani
 •  

  Cere sfatul medicului

  afla raspunsurile la problemele tale

  Afla acum
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK