Gama-glutamil transferaza, Gama-glutamiltranspeptidaza


Descriere

Gamma-glutamil transferaza (GGT) este o enzima care se gaseste in multe organe in organism, cu cele mai mari concentratii gasite in ficat. GGT este crescut in sange la majoritatea bolilor care afecteaza ficatul sau conductele biliare.

In mod normal, GGT este prezent la niveluri scazute, dar cand ficatul este bolnav, nivelul GGT poate creste.

GGT este, de obicei, prima enzima hepatica care creste in sange atunci cand oricare dintre conductele biliare devin obstructionate, de exemplu, in cazul unor tumori sau de pietre.

Aceasta face testul cel mai sensibil pentru enzimele hepatice in detectarea problemelor legate de ductul biliar.

Cu toate acestea, testul GGT nu este foarte specific si nu este util in diferentierea diferitelor cauze ale leziunilor hepatice, deoarece poate fi crescut in multe tipuri de boli hepatice, cum ar fi cancerul de ficat si hepatitele virale, precum si alte afectiuni ne-hepatice, cum ar fi sindromul coronarian acut.

Din acest motiv, testul GGT nu este recomandat pentru utilizarea de rutina de unul singur. Testul poate fi util in combinatie cu alte teste si pentru determinarea cauzei unui nivel ridicat al fosfatazei alcaline (ALP), o alta enzima gasita in ficat.

Atat GGT cat si ALP sunt crescute in afectiunile hepatice, dar numai ALP va fi crescut cu boli care afecteaza tesutul osos. Prin urmare, GGT poate fi folosit ca urmare a unui ALP crescut pentru a ajuta la determinare daca rezultatul ALP crescut se datoreaza unei boli hepatice sau osoase.

Concret, Gamma-glutamiltransferaza (GGT) este prezenta in primul rand in celulele renale, hepatice si pancreatice. Cantitati mici sunt prezente in alte tesuturi.

Chiar daca tesutul renal are cel mai inalt nivel de GGT, enzima prezenta in ser pare sa provina in primul rand din sistemul hepatobiliar, iar activitatea GGT este crescuta in orice forma de boala hepatica. Este mai mare in cazurile de obstructie biliara intra- sau post-hepatica.

Numai cresteri modeste (de 2-5 ori normale) apar in hepatitele infectioase, iar in aceasta stare, determinarile GGT sunt mai putin utile pentru diagnostic decat sunt masuratorile transaminazelor.

Cresteri ridicate ale GGT sunt de asemenea observate la pacientii cu neoplasme primare sau secundare (metastatice).

Nivelurile ridicate de GGT sunt gasite nu numai in serul pacientilor cu ciroza alcoolica, dar si in majoritatea serurilor de la persoanele care consuma tarie.

Studiile au evidentiat valoarea nivelurilor serice ale GGT in detectarea bolii hepatice induse de alcool. Valori crescute ale serului sunt de asemenea observate la pacientii care primesc medicamente, cum ar fi fenitoina si fenobarbitalul, si se crede ca aceasta reflecta inducerea unei noi activitati enzimatice.

Nivelurile GGT crescute:
In general, un nivel crescut al GGT indica faptul ca ficatul persoanei este deteriorat, dar nu indica in mod specific o afectiune care ar putea cauza imbolnavirea.

Nivelul crescut de GGT apare in toate formele de boala hepatica, desi cele mai mari cresteri sunt observate in obstructia biliara intra- sau post-hepatica.

Nivelurile ridicate se pot datora si diabetului zaharat sau pancreatita.
Nivelurile GGT sunt crescute la pacientii care consuma alcool zilnic sau la cei care beau tarie.
Nivelurile crescute ale GGT pot fi un indicator al bolilor cardiovasculare si / sau hipertensiunii arteriale. Unele studii au aratat ca persoanele cu niveluri crescute de GGT prezinta un risc crescut de a suferi de boli de inima, insa motivul pentru aceasta asociere nu este inca cunoscut.

Constatarea cresterii activitatii GGT si a fosfatazei alcaline (ALP) este in concordanta cu boala hepatobiliara. Pe cand, un rezultat normal al GGT si o crestere a activitatii ALP este in concordanta cu boala scheletica.

Nivelul scazut al GGT:
Un rezultat scazut sau normal al testului GGT indica faptul ca este putin probabil ca o persoana sa aiba boala hepatica sau a consumat alcool.Recomandari

Testul GGT este folosit pentru a ajuta la detectarea bolilor hepatice si a obstructiilor ductului biliar. Testul GGT este in prezent cel mai sensibil indicator enzimatic al afectarii si bolii hepatice.

Aceste probleme medicale sunt adesea cauzate de consumul greu de alcool sau alte substante toxice, cum ar fi drogurile sau otravurile.

Principalele semne si simptome de leziuni hepatice includ: slabiciune, oboseala, pierderea poftei de mancare, greata si varsaturi, durerea abdominala, icter, urina inchisa la culoare, prurit, scaun deschis la culoare.

GGT este adesea masurata in raport cu o alta enzima, fosfataza alcalina (ALP). Daca GGT si ALP sunt ambii crescuti, pacientul are probleme legate de ficat sau cu canalele biliare.

GGT poate fi utilizat pentru a examina abuzul cronic al alcoolului (va fi crescut in aproximativ 75% dintre consumatorii cronici) si sa monitorizeze consumul de alcool si / sau abuzul la persoanele care primesc tratament pentru alcoolism sau hepatita alcoolica.Pregatire pacient

Se recolteaza dimineata, pe nemancate. Deoarece nivelurile GGT scad dupa mese, pacientul trebuie sa nu manance si nici sa bea apa cu 8 ore inainte de testare.

De asemenea, daca obisnuieste sa consume alcool sau ia medicamente trebuie sa intrerupa tratamentul cu o saptamana inainte. Anumite medicamente pot schimba valorile testului.Limite si interferente

Nivelurile de GGT cresc cu varsta la femei, dar nu la barbati si sunt intotdeauna oarecum mai mari la barbati decat la femei. Chiar si cantitati mici de alcool in termen de 24 de ore de la un test GGT poate provoca o crestere temporara a GGT. De asemenea, fumatul poate creste GGT.

Medicamentele care pot determina un nivel ridicat al GGT includ medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), medicamente care scad lipidele, antibiotice, blocante ale receptorilor de histamina, antifungice, antidepresive. Pe de alta parte contraceptivele orale pot scadea nivelele GGT.

Atentie

Valorile rezultate la interpretarea analizelor pot sa difere de la un laborator la altul. Aceasta sectiune are caracter informativ. Garantia unei interpretari corecte poate fi oferita doar de laboratorul care a efectuat analizele.

Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.

 1. Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
 2. Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
 3. Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
 4. Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza

Interpreteaza aceasta analiza

barbat femeie copil pana in 12 ani
 •  

  Cere sfatul medicului

  afla raspunsurile la problemele tale

  Afla acum
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK