Coprocultura


Descriere

In intestinul gros se gasesc in mod normal bacterii, ce se afla intr-o relatie de simbioza cu organismul uman. Acestea au un rol vital in nutritia si metabolismul organismului, dar si in apararea antiinfectioasa naturala, stopand inmultirea florei patogene.

Utilizarea frecventa sau indelungata a antibioticelor sau a medicamentelor antineoplazice pot distruge microbiota intestinala, favorizand inmultirea germenilor patogeni.

Distrugerea florei normale a intestinului poate cauza diferite tulburari digestive datorate alterarii florei intestinale sau malabsorbtiei, caracterizata de incapacitatea organismului de a absorbi complet substantele nutritive.

Coprocultura este o analiza microbiologica a materiilor fecale, ce are ca scop cultivarea si identificarea agentilor patogeni care provin din tubul digestiv si care pot fi prezenti in scaun.



Recomandari

Recomandat in determinarea infectiilor bacteriene digestive cauzate de:

- speciile Campylobacter;
- speciile Salmonella;
- speciile Shigella;
- Escherichia coli O 157: H7;
- Clostridium difficile.



Pregatire pacient

Nu este necesara o pregatire prealabila. Cu toate acestea, informati medicul daca urmati sau ati urmat recent un tratament cu antibiotice.

Se evita contaminarea probei cu apa sau urina, pentru a evita obtinerea rezultatelor fals negative. Prelevarea se va face din trei locuri diferite si, daca este cazul, se vor preleva probe lichide, mucoase sau sangvinolente.



Metoda

Examinarea microscopica directa ofera informatii esentiale. Prezenta leucocitelor dupa colaratia cu albastru de metilen indica de obicei prezenta microorganismelor patogene.

De asemenea, pe frotiul colorat Gram se pot evidentia culturi mai mari (din genul Campylobacter, stafilococi sau clostridii).

Probele sunt cultivate pe mai multe medii de cultura, neselectiv (Sabouraud agar), slab selectiv (MacConkey agar) si un mediu moderat selectiv (Hektoen Enteric Agar).

Un mediu selectiv si dfierentiat, precum MacConkey sau agar cu eozina si albastru de metilen se utilizeaza pentru cultivarea genurilor Salmonella si Shigella. Aceste medii sunt selective, impiedicand inmultirea bacteriilor gram-pozitive, permitand astfel dezvoltarea celor gram-negative.

Spre deosebire de alte bacterii intestinale patogene, Campylobacter jejuni se insamanteaza intr-un mediu cu antibiotice, la o temperatura de 42 grade Celsius, 5% oxigen si 10 % dioxid de carbon.



Limite si interferente

Nu exista.

Atentie

Valorile rezultate la interpretarea analizelor pot sa difere de la un laborator la altul. Aceasta sectiune are caracter informativ. Garantia unei interpretari corecte poate fi oferita doar de laboratorul care a efectuat analizele.

Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.

  1. Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
  2. Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
  3. Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
  4. Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza



Interpreteaza aceasta analiza

barbat femeie copil pana in 12 ani

Informare cu privire la protectia datelor personale

Datele introduse in aceasta sectiune nu sunt salvate pe niciun mediu de stocare al Sfatulmedicului.ro. Orice actiune este complet anonima si imposibil de a fi corelata cu un anumit vizitator.

  •  

    Cere sfatul medicului

    afla raspunsurile la problemele tale

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter