Bilirubina urinara


Descriere

Bilirubina, produsul final al catabolismului hemului, este prezenta in plasma sau in ser sub forma libera (neconjugata) sau legata (conjugata) de proteine (albumina).

Hemul este oxidat in biliverdina care, sub actiunea biliverdin-reductazei, este metabolizata in bilirubina neconjugata, insolubila in apa, dar liposolubila. Aceasta este preluata de plasma si transportata la ficat, unde formeaza complexe cu albuminele.

La nivelul reticulului endoplasmatic, bilirubina se conjuga cu acidul glucuronic, devenind astfel hidrosolubila, numindu-se bilirubina directa (conjugata).

Bilirubina conjugata este excretata la nivelul polului biliar al hepatocitului. Ajunsa la nivelul intestinului, aceasta este transformata in urobilinogen. O mica parte a urobilinogenului reabsorbit interstinal este ulterior eliminat urinar, oferindu-i acesteia culoarea caracteristica (urobilina). Cea mai mare cantitate de urobilinogen se va elimina prin fecale.

Niveluri crescute ale bilirubinei conjugate se pot intalni la pacientii cu leziuni hepatocelulare, obstructii biliare si la cei cu sepsis.

Urina inchisa la culoare este simptomul principal al hiperbilirubinemiei conjugate, intrucat aceasta este solubila in apa.

Bilirubina conjugata poate fi filtrata prin urina, constituind un alt criteriu important de diagnostic al tipului de icter.Recomandari

Recomandat in afectiunile hepatice, ce pot include semne si simptome ca:

- icter (coloratie galbena a tegumentului, sclerei, mucoaselor);
- urina inchisa la culoare;
- varsaturi;
- oboseala.Pregatire pacient

Nu este necesara o pregatire prealabila.Metoda

Se va folosi metoda spectrofotometrica.Limite si interferente

Rezultate fals pozitive pot aparea in cazul probelor contaminate cu materii fecale sau in cazul administrarii de medicamente ce determina coloratia in rosu a urinei.

Rezultate fals negative pot fi cauzate de depozitarea prelungita a probelor, expunerea la soare sau in cazul administrarii unor doze crescute de acid ascorbic.

Atentie

Valorile rezultate la interpretarea analizelor pot sa difere de la un laborator la altul. Aceasta sectiune are caracter informativ. Garantia unei interpretari corecte poate fi oferita doar de laboratorul care a efectuat analizele.

Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.

 1. Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
 2. Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
 3. Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
 4. Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analizaInterpreteaza aceasta analiza

barbat femeie copil pana in 12 ani

Informare cu privire la protectia datelor personale

Datele introduse in aceasta sectiune nu sunt salvate pe niciun mediu de stocare al Sfatulmedicului.ro. Orice actiune este complet anonima si imposibil de a fi corelata cu un anumit vizitator.

 •  

  Cere sfatul medicului

  afla raspunsurile la problemele tale

  Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter