Anticorpi anti-tireoperoxidaza, Anticorpi antimicrozomali


Descriere

Peroxidaza tiroidiana este o enzima implicata in sintetizarea hormonilor tiroidieni, realizand oxidarea iodului si iodarea reziduurilor tirozil pe molecula de tiroglobulina pentru sinteza triiodotironinei (T3) si a tiroxinei (T4).

Afectiunile glandei tiroide sunt frecvent asociate cu mecanismul autoimun, prin producerea de anticorpi. Anticorpii anti-TPO sunt considerati a fi puternic implicati in disfunctiile tiroidei si in patogenia hipotiroidismului.

Testarea anticorpilor anti-TPO reprezinta unul dintre cele mai utile teste in detectarea bolilor tiroidiene autoimune (tiroida Hashimoto, mixedem idiopatic, boala Graves). Nivelurile crescute ale anticorpilor TPO au fost observate la pacientii cu tiroida Hashimoto.

In aceasta afectiune, prevalenta anticorpilor TPO este de aproximativ 90% din cazuri, confirmand astfel originea autoimuna a bolii. Acesti antiocorpi se intalnesc frecvent (60%-80% dintre cazuri) in decursul bolii Graves.

La pacientii cu hipotiroidism subclinic, prezenta anticorpilor TPO este asociata unui risc crescut de a dezvolta hipotiroidism evident.Recomandari

Testul este recomandat in:

- stabilirea diagnosticului de boli tiroidiene autoimune;
- diferentierea bolilor tiroidiene autoimune de cele non-autoimune de gusa toxica nodulara sau de o forma non-autoimuna de hipertiroidism;
- ca un instrument util de diagnostic in tratarea pacientilor cu hipotiroidism subclinic.Pregatire pacient

Nu este necesara o pregatire prealabila.Metoda

Se va folosi testarea imunochimica cu detectie prin chemiluminiscenta.Pentru cadre medicale

Specimen recoltat - sange venos.

Recipient de recoltare - vacutainer fara anticoagulant, cu/fara gel separator.

Prelucrare necesara dupa recoltare - se separa serul prin centrifugare; se lucreaza serul proaspat; daca acest lucru nu este posibil, serul se pastreaza la 2-8o C sau la -20o C.

Volum proba - minim 0.5 mL ser.

Cauze de respingere a probei - specimen intens hemolizat.

Stabilitate proba serul separat este stabil 3 zile la 2-8o C ; 1 luna la -20o C; nu decongelati/recongelati.Limite si interferente

Un anumit procent de pacienti cu tiroida autoimuna nu prezinta anticorpi.

Niveluri crescute moderat de peroxidaza tiroidiana s-au observat la pacientii cu afectiuni tiroidiene non-autoimune, precum anemia pernicioasa, diabet zaharat tip I sau alte afectiuni care activeaza sistemul imunitar.

Atentie

Valorile rezultate la interpretarea analizelor pot sa difere de la un laborator la altul. Aceasta sectiune are caracter informativ. Garantia unei interpretari corecte poate fi oferita doar de laboratorul care a efectuat analizele.

Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.

 1. Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
 2. Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
 3. Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
 4. Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza

Interpreteaza aceasta analiza

barbat femeie copil pana in 12 ani
 •  

  Cere sfatul medicului

  afla raspunsurile la problemele tale

  Afla acum
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK