Clickmed
programare rapida la medic

Vaccinarea antigripala la copii

Actualizat la data de: 14 Noiembrie 2023
Consultant medical:

Dr. Butila Liana Maria
Medic Rezident Pediatrie

Clinica: Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures

Ce este gripa

Sus
Vaccinarea antigripala la copii

Gripa (sau gripa comuna) este o infectie virala care se raspandeste de la o persoana la alta prin secretiile nasului si plamanilor, de exemplu atunci cand stranuta. Gripa este o infectie respiratorie, adica o infectie care se dezvolta in principal in plamani. Oamenii numesc adesea gripa infectiile respiratorii cauzate de alte virusi, dar acest lucru este incorect.

Cuprins articol

  1. Ce este gripa
  2. Tipologie
  3. Ce este vaccinul antigripal
  4. Cum se administreaza
  5. Cum functioneaza vaccinul antigripal
  6. Cand trebuie facut vaccinul
  7. Grupuri vulnerabile
  8. Eficacitatea vaccinului
  9. Preventie
  10. Concluzii
  11. Citeste pe aceeasi tema

Tipologie

Sus

Virusurile gripale sunt impartite stiintific in trei tipuri, desemnate A, B si C.

Tipurile de gripa A si B sunt responsabile de epidemiile de boli respiratorii care apar aproape in fiecare iarna. Gripa de tip C provoaca de obicei fie o boala respiratorie foarte usoara, fie nici un simptom; nu provoaca epidemii si nu are impactul sever asupra sanatatii publice al gripei de tip A si B.

Virusurile de tip A sunt impartite in subtipuri si sunt denumite pe baza diferentelor dintre doua proteine de suprafata virale numite hemaglutinina (H) si neuraminidaza (N). Exista 16 subtipuri H cunoscute si noua subtipuri N cunoscute.

Ce este vaccinul antigripal

Sus

Vaccinurile impotriva gripei sunt disponibile in mod obisnuit pentru gripa sezoniera. Vaccinurile impotriva pandemiei pot fi dezvoltate si pentru anumite tulpini ale virusului gripal care provoaca boli pe scara larga, cum a aparut cu virusul H1N1 in 2009.

In fiecare an, compozitia virusurilor gripale se modifica. Acest fapt face ca vaccinul utilizat in anii precedenti sa fie ineficient. In fiecare an, trebuie pregatit un nou vaccin care va fi eficient impotriva tipurilor de virus gripal care se asteapta sa circule in sezonul gripal viitor.

Acestea sunt cunoscute ca vaccinuri impotriva gripei sezoniere. Motivul pentru diferentele dintre tulpinile circulante ale virusului gripal este ca virusul poate muta (sau isi poate schimba structura) rapid, ceea ce duce la noi subtipuri ale virusului.

Cum se administreaza

Sus

Vaccinul antigripal este un vaccin inactivat, ceea ce inseamna ca contine virusul gripal ucis sau un vaccin recombinant, ceea ce inseamna ca a fost facut fara a utiliza particule de virus. Furnizorii de servicii medicale injecteaza vaccinul in muschi sau piele, stimuland sistemul imunitar sa produca un raspuns imun (anticorpi) la virusul gripal.

Cum functioneaza vaccinul antigripal

Sus

Vaccinurile antigripale stimuleaza sistemul imunitar sa produca anticorpi in organism care lupta impotriva anumitor virusuri gripale in timpul vaccinarii. Cand virusul intra intr-o persoana vaccinata, anticorpii ataca si ucid virusul si previn infectia. Anticorpii sunt produsi impotriva tulpinilor specifice de virus continute in vaccinul anual.

Vaccinarea antigripala nu protejeaza impotriva infectiilor cauzate de alti microbi decat virusul gripal.

Cand trebuie facut vaccinul

Sus

Este recomandat ca vaccinul sa fie facut inainte de inceperea sezonului gripal. Este nevoie de aproximativ doua saptamani pentru ca vaccinul sa produca un raspuns suficient de anticorpi impotriva gripei. Sezonul gripei poate incepe in octombrie si poate dura pana in mai.

Grupuri vulnerabile

Sus

Se recomanda ca fiecare persoana cu varsta peste 6 luni sa primeasca vaccinul antigripal sezonier. Desi toata lumea ar trebui sa se vaccineze, aceasta este deosebit de importanta pentru unele grupuri.

Vaccinarea este importanta in special pentru persoanele care prezinta un risc ridicat de a dezvolta complicatii grave daca fac gripa. De asemenea, este important ca ingrijitorii sa se vaccineze, pe langa cei care locuiesc cu persoane din aceste grupuri de risc.

Eficacitatea vaccinului

Sus

Vaccinul este in general eficient impotriva virusului gripal in decurs de doua saptamani de la administrare. Vaccinul este eficient numai impotriva tulpinilor de virus care se potrivesc cu vaccinul. Aceste tulpini variaza de la sezonul gripal la sezonul gripal in fiecare an. Acesta este motivul pentru care revaccinarea este necesara anual cu vaccinul care se potriveste cu tulpinile de gripa care sunt raspandite in prezent.

Preventie

Sus

Copiii cu varsta cuprinsa intre 6 luni si mai putin de 5 ani prezinta un risc mai mare de complicatii ale gripei. Chiar si copiii sanatosi se pot imbolnavi grav de gripa.

Vaccinul antigripal este recomandat si finantat prin NIP pentru toti copiii cu varsta cuprinsa intre 6 luni si mai putin de 5 ani.

Copiii cu varsta sub 9 ani care primesc vaccinul antigripal pentru prima data necesita 2 doze la intervale de 4 saptamani pentru un raspuns imun adecvat

Concluzii

Sus

Gripa este datorata unui virus extrem de contagios care provoaca boli pe scara larga in fiecare an.

Imunizarea si practicarea masurilor de prevenire sunt cele mai bune modalitati prin care ne putem proteja impotriva gripei si reduce numarul de infectii gripale si de decese.

Imunizarea anuala impotriva gripei este recomandata tuturor cu varsta de 6 luni si peste.

Unii oameni sunt mai expusi riscului de complicatii ale gripei si sunt eligibili pentru vaccinare gratuita. Persoanele care lucreaza sau locuiesc cu persoane care prezinta risc de complicatii grave ar trebui, de asemenea, sa fie imunizate pentru a evita raspandirea gripei.

Puteti obtine un vaccin antigripal de la medicul dumneavoastra de familie. Unele locuri de munca ofera angajatilor programe de vaccinare impotriva gripei.

Vaccinul antigripal nu va poate da gripa deoarece nu contine niciun virus viu.

Bibliografie
https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/flu-influenza-immunisation


Medici specialisti Pediatrie

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate