Relaxarea si importanta invatarii ei

Publicat la data de: 29 August 2007 | Actualizat la data de: 23 Februarie 2012
Autor: SfatulMedicului

Generalitati

Sus

Oamenii dispun de o capacitate innascuta de a se relaxa fizic si mental. Totusi cea mai mare parte dintre ei o folosesc putin sau incorect.

Capacitatea de a te relaxa eficient este o componenta esentiala in invatarea controlului emotiilor si impulsurilor. Prin invatarea relaxarii se pot rezolva unele dificultati psihologice si somatice. Se poate face referire la tulburarile functionale, cum ar fi hipertensiunea arteriala, cefaleele hipertensive, durerile lombare, unele forme de insomnie, dar ea este necesara si in tratamentul tuturor reactiilor impulsive, a tulburarilor anxioase (fobii, tulburari obsesive, crize de panica, etc.), alaturi de psihoterapie.

De asemenea, este utila si persoanelor doresc sa isi diminueze tracul si alte reactii emotionale care perturba desfasurarea optima a activitatilor lor.

Invatarea unei relaxari eficiente presupune urmarea unor traininguri, sub indrumarea unei persoane specializate in acest domeniu. Ea necesita un timp mai indelungat, incepandu-se prin sedinte de relaxare profunda, care pot dura 25 minute. Apoi se efectueaza exercitii de relaxare rapida si mai putin profunda, astfel incat, la final, persoana sa reuseasca sa gestioneze cu usurinta majoritatea situatiilor stresante. Drept urmare, apar imbunatatiri considerabile la nivelul calitatii vietii, si anume, diminuarea stresului si a oboselii, un control mai eficient al reactiilor emotionale prin diminuarea tensiunii psihice si mentale intr-o situatie stresanta si interventia mai eficienta in rezolvarea problemelor.

Invatarea metodica a relaxarii permite diminuarea excesului de incordare musculara si de tensiune psihica in cazul stresului obisnuit sau cronic permitand adoptarea un stil de viata mai lejer si mai putin obositor. Astfel se pot preveni unele serii de tulburari somatice si psihice.

Prin relaxare se permite recuperarea rapida a energiei consumate in timpul activitatilor zilnice (de exemplu, un program de lucru supraincarcat). De asemenea , se poate imbunatati caliatea somnului pentru ca, atunci cand am invatat sa ne destindem repede si bine, reusim sa adormim repede, sa dormim mai bine si mai profund sau sa ne reluam somnul mai usor atunci cand este intrerupt.

Se mai pot organiza sedinte de relaxare profunda si pentru cei care doresc sa invete sa isi mentina starea de calm si de liniste interioara. In timpul acestora se asculta muzica sau se vizualizeaza mental scene agreabile care au reprezentat momente deosebite din viata.

In continuare, voi explica ce anume se intampla intr-o situatie critica, prin acesta intelegand o amenintare, o frustrare, etc. Tonusul muscular creste imediat ce se percepe situatia si persona simte frica sau iritare. Acesta este o reactie de alerta si este esentiala pentru supravietuirea in caz de pericol. Ea pregateste organismul pentru actiuni de lupta sau fuga. Cu cat angoasa, frica, iritarea sau mania se intensifica, cu atat tonusul muscular creste, in asa fel incat sa dispunem de resursele musculare necesare unei actiuni rapide si energice.

In cazul in care pericolul perceput nu este real, tonusul muscular devine excesiv, disfunctional. Daca aceasta stare este frecventa sau cronica, hipertonia musculara poate determina intensificarea unor tulburari somatice, cum ar fi oboseala cronica, durerile musculare (mai ales la ceafa si la coloana), crampa scriitorului, torticolis spasmodic, cefaleea provocata de cresterea tensiunii, tulburarile de vedere, dispneea (ce provoaca oboseala si iritabilitate), hipertensiunea arteriala, tulburarile cardiovasculare si gastrointestinale. Aceasta recrestere excesiva a tonusului muscular antreneaza o intensificare a tensiunii psihice si a emotiilor si astfel se intretine cercul vicios: situatie stresanta => anxietate si/sau iritare => cresterea tonusului muscular si respirator => senzatie de rau fizic sau senzatii corporale neplacute => intensificarea angoasei si/sau a maniei, etc.

Persoana care a invatat corect o metoda de relaxare devine mai sensibila la cresterea incordarii corporale si este pregatita sa evite implicarea intr-o reactie emotionala. Ea devine capabila sa-si diminueze in cateva secunde nivelul incordarii si sa se apropie astfel de activitatea fiziologica optima pentru comportamentul dorit.

Psihoterapeut psiholog Gabriela Ianculescu
Sursa: Revista TerapiaM


Medici specialisti Medicina alternativa


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilati respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.Citeste si

Arhiva
  • Oboseala? Stres? Afla ce trebuie sa faci pentru a te relaxa Oboseala? Stres? Afla ce trebuie sa...

    Se spune ca stresul este boala secolului 21, deoarece foarte multe boli se declanseaza din cauza acestuia. Hipertensiunea, atacul de cord, depresia, anxietatea, accidental vascular cerebral, obezitatea sunt doar unele dintre afectiunile care apar ca urmare a...citeste mai mult

  • Fobie sau esec scolar? Fobie sau esec scolar?

    Fobia este o frica intensa de un obiect sau situatie prezenta si precisa, dar care este inofensiva. Frica de un caine care musca pare mai rationala decat frica de a urca cu liftul sau de a merge cu masina. O fobie corespunde unei angoase legate de un eveniment survenit...citeste mai mult

  • Psihoterapia atacurilor de panica Psihoterapia atacurilor de panica

    Generalitati Atacul de panica reprezinta o manifestare paroxistica a anxietatii si este insotit de o serie de simptome fizice. Apare brusc si nu dureaza mai mult de 20- 30 de minute. De cele mai multe ori cuprinde atat initierea unui tratament medicamentos, cat si...citeste mai mult

Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate