Care sunt componentele sistemului imunitar

Publicat la data de: 23 Septembrie 2013 | Actualizat la data de: 23 Septembrie 2013

Generalitati

Sus
Care sunt componentele sistemului imunitar

Sistemul imunitar reprezinta totalitatea mecanismelor prin care organismul se apara de agentii patogeni, adica de micro sau macroorgansime care determina apartia unor probleme de sanatate.

Agentii patogeni se incadreaza in patru mari categorii: microbi, paraziti, prioni.

Cuprins articol

 1. Generalitati
 2. Sistemul imunitar, de la nastere pana la maturitate
 3. Care sunt componentele sistemului imunitar
 4. Ce sisteme ale organismului sustin imunitatea
 5. SystemWell Ultimate Immunity intareste toate componentele sistemului imunitar
 6. Citeste pe aceeasi tema

Sistemul imunitar, de la nastere pana la maturitate

Sus

La nastere, pornim cu un sistem imunitar “mostenit” de la mama, din perioada petrecuta in uter. Cu cat mama are un sistem imunitar mai puternic si are o stare de sanatate mai buna, cu atat copilul va fi si el mai bine aparat, chiar din primele zile de viata.

Acest sistem imunitar este numit sistem nespecific sau innascut. Rolul sau este sa apere organismul de elemente externe, nespecifice, intrucat are capacitatea de a recunoaste factorii externi care pot afecta organismul si poate actiona impotriva acestora.

Sistemul imunitar nespecific nu se modifica pe parcursul vietii si nu poate indeplinii functii de protectie de lunga durata, preventiva. Acesta are majoritar actiune temporara, atunci cand unul dintre semnalele sale de alarma este declansat.

Pe masura ce crestem si inaintam in varsta, luam contact cu tot mai multe fiinte, obiecte si medii, care pot fi doar vehicule de transport si de transmitere ale diferitelor boli sau organisme bolnave. Odata intrati in contact cu diversi agenti patogeni de la acestea, organismul reactioneaza.

Daca sistemul imunitar este suficient de puternic, se va apara fara a contracta o afectiune, iar in cazul in care agentii patogeni gasesc portite prin care sa patrunda, organismul va fi afectat.

Prin acest proces de reactie se dezvolta sistemul imunitar specific sau dobandit, care are capacitatea de a retine caracteristicile unui agent patogen, de a-l recunoaste la un viitor contact si de a fi deja pregatit pentru a se apara impotriva sa. Astfel, organismul primeste un sistem de aparare pe termen lung, pe care sa se bazeze si in perioada de maturitate.

Care sunt componentele sistemului imunitar

Sus

Agentii patogeni pot patrunde in organism prin mai multe cai, cum ar fi prin aerul respirat, prin piele in urma contactului cu anumite obiecte sau prin substantele pe care le ingeram. De aceea, organismul a gasit modalitati variate de a ridica bariere, astfel incat acestia sa nu patrunda sau, in eventualitatea in care acest lucru se intampla, sa actioneze din interior.

Astfel, exista bariere mecanice si fiziologice, adica pielea, mucoasa, saliva, sucul gastric si enzimele intestinale. De asemenea exista si bariere celulare, din sange si din tesuturi, reprezentate de celulele granulocite, limfocitele T si B, moncite si macrofage.

Acestea inglobeaza corpurile straine si le digera. Limfocitele B sintetizeaza anticorpii, molecule proteice care se fixeaza pe membrana celulara a agentului patogen, pe care il inactiveaza si apoi il distrug. Spre deosebire de celelalte celule, anticorpii nu se desplaseaza singuri, ci sunt transportati in lichidul sanguin si cel limfatic.

Ce sisteme ale organismului sustin imunitatea

Sus

Privind in ansamblu, sistemul imunitar poate actiona cu ajutorul unor functii si componente imunitare ale sistemelor circulator, limfatic, respirator, epidermic, celular si digestiv.

Sistemul circulator este cel care transporta anticorpii catre zonele de inflamatie sau de infectie din organism, permitandu-le sa ajunga acolo unde este nevoie de ei. Sistemul limfatic creeaza o retea de noduri care sa gazduiasca limfocitele atunci cand identifica, ataca si neutralizeaza invadatorii.

Mucoasa membranelor care protejeaza nasul, gatul si plamanii, elemente ale sistemului respirator, are rolul de a tine la distanta agentii patogeni din aerul pe care il respiram. Sistemul epidermic actioneaza prin conferirea unor proprietati acide pielii, care sa impiedice patrunderea prin epiderma a patogenilor.

Iar sistemul celular inglobeaza varietatea de celule cu rol de aparare, cum sunt limfocitele, celulele macrofage si cele neutrofile. Sistemul digestiv este de asemenea implicat in procesul de aparare al organismului. Acesta contine flora saprofita, bacterii “prietenoase” care au, pe langa altele, efect de protectie impotriva infectiilor.

SystemWell Ultimate Immunity intareste toate componentele sistemului imunitar

Sus

SystemWell Ultimate Immunity 45 tablete de la Secom intareste toate componentele sistemului imunitar: circulator, limfatic, respirator, epidermic, sistemic, celular si digestiv. Cand toate aceste elemente care alcatuiesc sistemul imunitar se afla in armonie, mecanismul de aparare al organismului actioneaza la capacitate completa.

Produsul are o formula complexa cu peste 30 de ingrediente: vitamine (vitaminele A, C, D), minerale (fosfor, zinc, seleniu, sodiu), extracte din plante (usturoi, ardei rosu, curcumin, echinacea, goldenseal etc), ciuperci medicinale (Maitake, Reishi, Shiitake si Yamabushitake), probiotice si prebiotice FOS. Un singur flacon de SystemWell Ultimate Immunity ajunge pana la 45 de zile de administrare.

Produsele Secom sunt disponibile in farmaciile si magazinele cu profil naturist din toata tara, prin intermediul magazinelor online partenere, precum si in cele doua magazine Secom din Bucuresti, str. Stefan cel Mare nr. 22 si str. Stirbei Voda nr. 150. Lista completa a acestora este disponibila pe www.secom.ro.

De asemenea, pe str. Stirbei Voda nr. 150 se afla si Centrul de Consultanta Naturopata Secom, la care puteti apela pentru realizarea unui program de tratament naturopat personalizat, adaptat specificului fiecaror afectiuni si starii de sanatate a organismului.

Evaluarea starii de sanatate se realizeaza atat prin interpretarea documentelor medicale, cat si fara acestea sau cu ajutorul sistemului de scanare interstitiala (Sistemul EIS), care permite detectarea dezechilibrelor din organism inainte de aparitia semnelor clinice de boala printr-o metoda computerizata non-invaziva si rapida.

Pentru intrebari suplimentare puteti suna gratuit la linia verde Secom (0800 873 266), iar pentru concursuri si articole noi, vizitati oricand pagina de Facebook a companiei.Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilati respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.Citeste si

Arhiva
 • Medicina sportiva si riscurile sportivilor Medicina sportiva si riscurile...

  Generalitati Medicina sportiva este o ramura a specialitatilor medicale care se preocupa cu precadere in studierea pentru ca mai apoi aplicarea informatiilor medicale in domeniul sportiv. Aceasta ramura studiaza tipurile de patologii la care sunt predispusi...citeste mai mult

 • Longevitate si forta din medicina traditionala chineza Longevitate si forta din medicina...

  Timp de peste 2.000 de ani, Astragalus (Astragalus membranaceus) a fost una dintre cele 50 de plante medicinale tonice care sunt utilizate frecvent in medicina traditionala chineza datorita capacitatii sale remarcabile de a restabili sanatatea la nivel mental,...citeste mai mult

 • 11 mituri surprinzatoare din medicina 11 mituri surprinzatoare din medicina

  Generalitati Cultura medicala populara detine nenumarate mituri impresionante despre sanatate pe care oricine trebuie sa le cunoasca, deoarece au ca subiect de discutie organismul uman, afectiunile cronice si sezoniere, dar si regimul alimentar. Majoritatea...citeste mai mult