Clickmed
programare rapida la medic

Indepartarea parului in exces cu ajutorul laserului

Actualizat la data de: 05 Noiembrie 2012
Indepartarea parului in exces cu ajutorul laserului

Informatii medicale

Epilatul, indepartarea parului in exces prin radere, crema sau ceara epilatoare, sunt doar proceduri temporare pentru indepartarea parului in exces. Pentru rezultate pe termen lung, parul in exces poate fi indepartat cu ajutorul laserului. Aceasta procedura poate fi aplicata pe majoritatea regiunilor cu par - partea superioara a buzelor, barbie, obrajii, toracele posterior, picioarele, degetele sau laba piciorului.

Laserul functioneaza cu ajutorul melaninei (pigmentul cutanat) de la nivelul foliculilor pilosi si ai pielii, distrugand foliculii pilosi pe masura penetrarii tegumentului. Deoarece melanina este factorul cheie, persoanele care au tenul deschis si cu par inchis la culoare, obtin cele mai bune rezultate.

Daca esti bronzat sau daca ai tenul masliniu, razele laser sunt absorbite de catre pigmentul cutanat, impiedicand distrugerea completa a foliculului pilos. Persoanele cu par deschis nu obtin rezultate bune deoarece parul contine putina melanina. Persoanele cu piele inchisa la culoare sau cele cu par deschis necesita sedinte de laser repetate, iar rezultatele pot fi nesatisfacatoare.

Procedura: pe masura ce laserul este deplasat de-a lungul regiunii dorite, energia este absorbita de catre melanina de la nivelul foliculilor pilosi. Ulterior caldura acumulata determina distrugerea foliculului pilos. Sunt necesare mai multe sedinte pentru tratarea diverselor regiuni.

Reactii adverse frecvente: durerea usoara din timpul procedurii poate fi prevenita cu ajutorul unei creme cu anestezic. Roseata, tumefierea usoara si fotosensibilitatea sunt efecte adverse care dureaza cateva zile.

Complicatii: efecte adverse rare includ exfolierea locala, aparitia de bule (cu lichid), arsura pielii si aparita de pete maronii sau pierderea usoara a pigmentului la nivelul ariei tratate. Bronzul creste riscul complicatiilor, de aceea medicul poate recomanda amanarea procedurii pana la estomparea bronzului. Persoanele cu piele maslinie sunt mai susceptibile de a face complicatii de tipul depigmentarii locale.

Recuperare: la nivelul regiunii tratate va exista o sensibilitate locala timp de cateva zile, deci se recomanda folosirea unor haine protectoare si a lotiunilor fotoprotectoare timp de cateva zile.

Rezultate: trei sau patru sedinte, la un interval de 6 pana la 8 saptamani, sunt necesare pentru a obtine o reducere semnificativa a foliculilor pilosi de la nivelul regiunii dorite. Dupa aceasta se va astepta un an pentru a putea aprecia efectele tratamentului. Ciclul de crestere a parului dureaza aproximativ sase luni, deci efectele finale se apreciaza cel mai bine dupa parcurgerea a cel putin doua cicluri de crestere.


Medici specialisti Chirurgie plastica

  • Dr. Ina Ruxandra Petrescu -
  • Asist. univ. dr. Simona Stoicescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
  • Asist. univ. dr. Octavian Badea - Spitalul clinic de urgenta chirurgie plastica, reparatorie si arsuri (fost Spitalul clinic de chirurgie plastica, reconstructiva si arsuri STEAUA)
  • Dr. Florina Gusa - Spitalul clinic de urgenta chirurgie plastica, reparatorie si arsuri (fost Spitalul clinic de chirurgie plastica, reconstructiva si arsuri STEAUA)
  • Dr. Catalin Stangu - Spitalul clinic de urgenta chirurgie plastica, reparatorie si arsuri (fost Spitalul clinic de chirurgie plastica, reconstructiva si arsuri STEAUA)
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate