Clickmed
programare rapida la medic

Primul ajutor in sufocare la copii

Actualizat la data de: 22 Decembrie 2014
Primul ajutor in sufocare la copii

Sufocarea la copii se produce deseori din pricina predispozitiei bebelusilor si prescolarilor la inghitirea obiectelor cu care intra in contact (bol alimentar sau corp strain).

Obstructia cailor aeriene la copii este o urgenta medicala majora, primul ajutor constand in aplicarea manevrei Heimlich.

In cazul sugarilor, blocarea cailor respiratorii superioare poate fi usoara (bebelusul plange, tuseste, insa poate sa respire) sau severa (bebelusul nu scoate niciun sunet si pare ca nu mai respira).

Pasii de urmat in primul ajutor pentru sufocarea la sugari sunt urmatorii

- Pozitionati bebelusul pe un antebrat (sprijinit de genunchiul dumneavoastra) si folositi celalalt brat pentru a-l aseza cu fata in jos si capul la un nivel mai jos decat restul trunchiului.
- Sustineti barbia copilului cu o palma, iar cu cealalta aplicati 5 lovituri intre omoplati.
- Intoarceti apoi bebelusul cu fata in sus si prindeti-l intre antebrate ca intr-un sandvici (cu capul mai jos decat trunchiul).
- Aplicati 5 compresiuni toracice externe, scurte si intense, cu pauze intre ele (la nou-nascuti si sugari sunt interzise compresiile abdominale). Sunati la 112 si repetati manevra pana la eliberarea cailor respiratorii.
- In cazul in care caile respiratorii sunt eliberate, insa copilul nu incepe sa respire si sa nu isi recapata starea de constienta, incepeti imediat manevrele de resuscitare cardio-respiratorie.
- In cazul copiilor mai mari de 1 an, puteti efectua manevra Heimlich cu compresii abdominale, la fel ca la adulti.
- Supravegheati cu atentie copilul pana la sosirea ambulantei.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate