Adevaruri si legende privind sangele din cordonul ombilical

Publicat la data de: 13 Iunie 2007 | Actualizat la data de: 21 Iunie 2010

Valoarea sangelul din cordonul ombilical ca material biologic pentru transplant este determinata de cantitatea de sange prelevata la nastere si de cantitatea de leucocite/microlitru continuta in acesta. Aprecierea valorii poate fi facuta dupa determinarea numarului de celule stem pe care le contine.

Tinand cont de acesti parametrii s-a stabilit ca volumul normal de sange prelevat din cordonul ombilical este suficient pentru refacerea completa a sistemului hematopoetic al unui copil avand greutatea de aproximativ 40kg. In cazul pacientilor cu greutatea corporala mai mare este necesara o cantitate mai mare de sange, proportionala cu greutatea, astfel incat numarul de celule stem transplantate sa fie proportional cu greutatea pacientului. In plus exista posibilitatea ca elementele sanguine din cordonul ombilical sa fie asociate cu celule stem din maduva spinarii sau din sangele periferic circulant, in prezent transplanturile de celule stem proliferate in vitro fiind raspandite in intreaga lume.

La ora actuala se utilizeaza celule stem hematopoetice autologe in asociere cu tratamentul conventional pentru tratarea multor boli. Pastrarea celulelor stem prelevate la nastere permite furnizarea rapida a acestui material atunci cand este nevoie. In unele cazuri este posibila transplantarea propriilor celule stem hematopoetice pentru tratarea cancerului.

In Polonia, transplantul autolog de celule stem hematopoetice a fost indicat in afectiuni proliferative ale sistemului hematopoetic si limfatic (leucemie, limfom, boala Hodgkin) si tumori solide (neuroblastom, tumori osoase, rabdomiosarcom, tumori ale sistemului nervos central).


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
  • Ce este hrnia ombilicala? Ce este hrnia ombilicala?

    Generalitati Ombilicul copilului iese in evidenta cand plange? Nu este un motiv sa va alarmati. Este un semn clasic de hernie ombilicala – o afectiune comuna si lipsita de urmari grave. Hernia ombilicala apare cand o parte a intestinului penetreaza...citeste mai mult

  • Celulele stem si incontinenta urinara Celulele stem si incontinenta urinara

    Generalitati Studii recente si trialuri clinice au demonstrat rolul benefic pe care celulele stem il au in ameliorarea simptomatologiei pacientilor suferinzi de incontinenta urinara. Metoda de tratament folosind injectarea celulelor stem implica recoltarea de...citeste mai mult

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate