Infectiile oculare pot fi tratate cu gama globulina

infectie,ocular,gama globulinaPotrivit unui studiu efectuat de cercetatorii de la Universitatea de Medicina din Pittsburgh; gama globulina, un tip de anticorp din sange care este folosita de obicei pentru persoanele din domeniul sanitar si cele care calatoresc pentru ai proteja de diferite infectii, este un tratament foarte eficient pentru conjunctivita, avand o toxicitate scazuta.
Rezultatele acestui studiu pot avea implicatii semnificative privind tratamentul si preventia afectiunilor oculare determinate de adenovirus, ca de exemplu conjunctivita.
Conjunctivita este inflamatia conjunctivei, membrana transparenta, subtire care acopera
albul vizibil al ochiului si interiorul pleoapelor. De obicei aceasta afectiune este autolimitata la copii si adulti insa nou-nascutii sunt susceptibili la aparitia unor forme severe de conjunctivita care pot determina complicatii, chiar si orbire, daca nu sunt tratate corespunzator. Cea mai frecventa cauza de conjunctivita este reprezentata de adenovirus. Din pacate, tratamentele actuale pentru conjunctivita nu sunt orientate impotriva adenovirusului.

In studiul efectuat de cercetatorii de la Universitatea de Medicina din Pittsburgh, acestia au investigat activitatea antivirala a gama globulinei (Ig) impotriva tulpinii salbatice a adenovirusului dar si a unor subtipuri de adenovirus izolate de la pacienti diagnosticati cu conjunctivita virala. Cercetatorii au insistat in special pe abilitatea gama globulinei de a neutraliza aceste tipuri de adenovirus atat in culturi de celule infectate cu adenovirus cat si la iepuri cu conjunctivita.
Potrivit investigatorilor, gama globulina a fost extrem de eficienta mai ales in faza initiala a infectiei (primele 5 zile), determinand scaderea dramatica a cantitatii de adenovirus in fluidele oculare comparativ cu cantitatea de adenovirus din fluide ramasa in urma tratamentului doar cu solutie salina.

Datorita contagiozitatii deosebit de ridicate a conjunctivitei cu adenovirus, cercetatorii cred ca tratamentul cu gama globulina este eficient in multe situatii, inclusiv in sectiile de oftalmologie din spitale dar si pentru populatia generala. Mai mult, datorita spectrului larg antimicrobian, probabil ca gama globulina este eficienta in aplicatii locale si impotriva altor tipuri de conjunctivita, virala sau bacteriana.

Citeste si

Arhiva
  • Afectiuni dermatologice frecvente si legatura lor cu diabetul zaharat Afectiuni dermatologice frecvente si...

    Generalitati Diabetul poate sa afecteze toate organele importante, iar pielea, cel mai mare organ, nu este nici ea crutata. Nu mai putin de 33% din totalitatea pacientilor cu diabet zaharat ajung ca in timp sa dezvolte o afectiune cutanata. Uneori, afectiunea cutanata...citeste mai mult

  • Intoxicatia alimentara Intoxicatia alimentara

    Generalitati Intoxicatia alimentara (toxiinfectia alimentara) este o afectiune datorata consumului de alimente sau bauturi contaminate cu microorganisme patogene precum bacteriile, virusurile sau parazitii. Cum sunt contaminate alimentele? Alimentele pot...citeste mai mult

  • Hemoroidectomia – operatia de hemoroizi Hemoroidectomia – operatia de...

    Generalitati In multe dintre cazuri, hemoroizii pot fi tratati eficient cu ajutorul modificarilor dietetice, o igiena adecvata si medicatie locala. In unele cazuri dieta si medicatia nu sunt suficiente. Persoanele care nu raspund la tratamentele...citeste mai mult

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK