Medicii cred ca in noul val de infectati HIV in Romania vor fi consumatorii de droguri injectabile

Publicat la data de: 13 August 2008

Noul val de bolnavi infectati cu HIV in Romania va fi cel al consumatorilor de droguri injectabile, iar asta din cauza ca numarul acestora a crescut exponential in ultimii ani, a precizat directorului Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals", prof. dr. Adrian Streinu Cercel.

Medicii specialisti in boli infectioase avertizeaza, astfel, asupra pericolului raspandirii necontrolate a virusului HIV la dependentii de droguri injectabile, asa cum se intampa deja in Ucraina si Rusia.

"Consumatorii de droguri injectabile sunt mai greu de depistat decat un alt posibil infectat, pentru ca nu merg la medic si nu se adreseaza autoritatilor. Nici nu stim cati sunt exact. Pentru a putea ajunge la ei, trebuie sa colaboram cu ONG-uri specializate in lucrul cu consumatorii de droguri, care au asistenti sociali cu care consumatorii s-au obisnuit si pe care ii accepta. Cei mai multi consumatori folosesc numai seringile pe care le primesc prin programele derulate de aceste ONG-uri, insa nu stiu si nu vor sa stie despre pericolele infectarii", spune Streinu Cercel.

Potivit celor mai recente estimari, in Ucraina, peste un milion de bolnavi infectati cu HIV sunt consumatori de droguri injectabile, numarul lor fiind de trei ori mare decat in urma cu doi ani.

Virusul imunodeficientei (HIV) se transmite, cel mai frecvent, prin contact sexual neprotejat, de la mama la fat si prin ace contaminate. Medicii atrag atentia cu privire la raspandirea bolii si la persoanele care isi fac piercing-uri sau tatuaje in conditii nepotrivite si chiar asupra faptului ca, in cazul tatuajelor, nu este suficient sa fie schimbat acul aparatului utilizat.

In Romania, sunt cunoscute peste 15.000 de cazuri de infectari cu HIV/SIDA, insa, potrivit unor estimari, numarul acestora ar fi de doua ori mai mare. La sfarsitul anului trecut, in evidenta Ministerului Sanatatii erau peste 7.500 de cazuri de pacienti infectati.

Potrivit raportului pe 2007 al Centrului de Monitorizare European pentru droguri si toxicomanie, in tara noastra erau, anul trecut, aproximativ 28.000 de consumatori de droguri, marea lor majoritate din Bucuresti. Drogul principal utilizat de acestia este heroina, care se administreaza pe cale injectabila.

Sursa NewsIn


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
  • Testul Torch - depistarea infectiilor in sarcina Testul Torch - depistarea infectiilor...

    Generalitati Testul Torch este o analiza prenatala facuta cu scopul identificarii sindromului Torch. Acesta este un acronim medical reprezentat de un grup de infectii care se pot dovedi periculoase pentru fat in sarcina. Printre ele se numara toxoplasmoza, rubeola,...citeste mai mult

  • Produsele naturale Secom tin infectiile urinare la distanta Produsele naturale Secom tin...

    Generalitati Infectiile tractului urinar sunt cele mai raspandite afectiuni din lume dupa infectiile respiratorii. Femeile sunt mai expuse riscului decat barbatii, peste 50% dintre femei suferind de o infectie urinara cel putin o data in viata. Procentul este...citeste mai mult

  • Modalitati de transmitere a infectiilor Modalitati de transmitere a infectiilor

    Generalitati Puteti reduce riscul contactarii de boli infectioase in primul rand intelegand cum se transmit si cum va puteti proteja impotriva lor. De la persoana care sta pe scaunul alaturat pana la puiul crud pe care va pregatiti sa il preparati, viata de zi...citeste mai mult

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate