Incontinenta urinara si ruptura de perineu

Incontinenta urinara

Sus
Incontinenta urinara si ruptura de perineu Vezi galerie foto

Incontinenta urinara reprezinta o afectiune destul de frecventa in randul femeilor, insa ele vorbesc foarte rar despre aceasta din proprie initiativa, considerand-o jenanta, rusinoasa.
Incontinenta urinara afecteaza femeile de 5 ori mai frecvent decat barbatii. Aproximativ 10-25% dintre femeile intre 25-65 de ani sufera de o forma de incontinenta urinara, procentul crescand la 40% la femeile peste 65 de ani.

Incontinenta urinara se defineste ca pierderea involuntara de urina pe cai anatomice normale, datorata unor tulburari vezicale si/sau sfincteriene. Pierderea de urina poate aparea la efort (tuse, stranut) sau poate fi insotita de alte simptome, cum sunt polakiuria (urinatul frecvent), nicturia (urinatul in timpul noptii), imperiozitatea urinara (nevoia stringenta de urinare).

Pierderea de urina este un simptom care se produce in numeroase afectiuni: malformatii congenitale genito-urinare, boli neurologice sau cel mai frecvent (80% din cazuri), datorita insuficientei aparatului muscolo-ligamentar de sustinere - suspensie si de contentie uterovezicala.
Diagnosticarea tipului de incontinenta o face medicul ginecolog, dupa examinarea clinica si dupa efectuarea unor teste specifice urodinamice.

Cuprins articol

 1. Incontinenta urinara
 2. Ruptura de perineu
 3. Tratament
 4. Articole similare

Ruptura de perineu

Sus

Ruptura de perineu este un termen generic, medical, ce defineste relaxarea aparatului muscolo-aponevrotic al perineului si care nu este obligatoriu sa apara doar la femeia care a nascut pe cale vaginala. Ea poate aparea si la femeia care nu a nascut sau la un interval mare de la nastere, la menopauza.
Ruptura de perineu poate sa nu afecteze in nici un fel pacienta, la fel de bine cum poate sa genereze disconfort sexual, uneori mergand pana la frigiditate sau la indiferenta partenerului; incontinenta urinara la eforturi din ce in ce mai mici (uneori la simplul mers pe jos) sau coborarea organelor pelvice (uter, vezica, rect) prin fanta vulvara, in afara, este denumita prolaps.

Tratamentul acestei afectiuni nu poate fi decat chirurgical, operatia fiind efectuata cel mai frecvent pe cale vaginala, rareori fiind necesare si abordarea abdominala. Chirurgia perineala poate fi si estetica: asa cum multe femei isi doresc nasuri, buze sau sani mai frumosi, o parte isi doresc un perineu mai tonic, un lumen vaginal mai stramt, o satisfactie sexuala mai mare, un confort sexual ca la 20 de ani.

Tratament

Sus

Tratament generalitati

Atat ruptura de perineu cat si incontinenta urinara se accentueaza cu varsta, simptomatologia devenind mai zgomotoasa, mai deranjanta. De aceea, este necesar ca cele doua afectiuni sa fie diagnosticate din timp si astfel sa poata fi tratate in mod corespunzator, sanctiunea terapeutica fiind in functie de indicatia medicului ginecolog: medicamentoasa, chirurgicala sau asociata.

Tratamentul chirurgical al acestor afectiuni se practica in mod curent in cele mai moderne centre medicale private din strainatate prin metoda "One Day Surgery" (chirurgia de o zi), pacienta operata putand parasi clinica in cel mult 24 de ore de la operatie.

In Bucuresti, Centrul Medical GYNECOLAND aplica aceleasi metode, oferind calitatea occidentala a actului medical prin specialistii pe care ii are, dotarea ultramoderna si ambientul elegant.

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
 • Igiena si ingrijirea persoanelor cu incontinenta urinara si/sau fecala Igiena si ingrijirea persoanelor cu...

  Incontinenta defineste incapacitatea de a controla eliminarea urinii sau a fecalelor si variaza, de la “accidente” minore (umezirea lenjeriei) pana la eliminarea involuntara completa a urinii sau materiilor fecale. Desi poate fi intalnita la toate...citeste mai mult

 • Pentru orice tip de incontinenta urinara exista o solutie TENA Pentru orice tip de incontinenta...

  Incontinenta urinara reprezinta pierderea controlului vezicii urinare sau incapacitatea de a intarzia momentul urinarii. Este o problema frecvent intalnita, atat in randul femeilor cat si al barbatilor, care poate aparea la orice varsta si care afecteaza confortul...citeste mai mult

 • Tuberculoza genito-urinara Tuberculoza genito-urinara

  Generalitati Aparatul genito-urinar este una din cele mai frecvente localizari ale tuberculozei extrapulmonare (tuberculoza secundara). Tuberculoza cu aceasta localizare poate sa afecteze rinichii, ureterele, vezica uretrala, sau organele genitale. Evolutia bolii...citeste mai mult

Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Clinici recomandate