Clickmed
programare rapida la medic

Crucea Rosie Romana si-a oferit sprijinul Ministrului Sanatatii in contextul pandemiei AH1N1

Publicat la data de: 07 Mai 2009

Federatia Internationala a Crucii Rosii si a Semilunii Rosii a activat deja, la nivel global, planul de actiune in caz de pandemie. Dupa ce joi - 30 aprilie, Organizatia Mondiala a Sanatatii a ridicat nivelul de alerta in cazul pandemiei AH1N1 de la gradul 4, la gradul 5, Crucea Rosie Romana a luat legatura cu reprezentantii Comitetului Central de Coordonare al Ministerului Sanatatii si si-a oferit disponibilitatea de sprijinire a actiunilor intreprinse de acesta la nivel national.

„Din fericire, in Romania nu s-a inregistrat pana la aceasta data, nici un caz de gripa. La nivel international sunt insa tari precum cele de pe continentele americane sau din vestul Europei care se lupta cu epidemia. in acest context situatia actuala este una de prioritate 0 pentru Federatia Internationala a Crucii Rosii si a Semilunii Rosii. Vrem ca populatia Romaniei sa stie ca suntem pregatiti si vom interveni oricand va fi nevoie pentru ca aceasta situatie sa fie depasita cu bine, cu atat mai mult cu cat, aceasta criza vine dupa o alta de proportii similare - gripa aviara. Demersurile pregatitoare pentru infruntarea unor astfel de calamitati au inceput inca de acum 4 ani si continua bineinteles la turatie maxima in momentul de fata”, declara Mihaela Geoana, Presedinte al Crucii Rosii Romane.

Pe 30 aprilie, in contextul propagarii virusului AH1N1, Federatia Internationala a Crucii Rosii si a Semilunii Rosii (IFRC) a lansat un apel global catre filialele sale membre pentru strangerea a 3,3 milioane de euro, fonduri necesare intrajutorarii si sustinerii luptei contra acestui virus si a extinderii sale galopante.

Crucea Rosie Romana, prin reteaua nationala de filiale la nivelul fiecarui judet si prin cei 3000 de voluntari activi participa la efortul global al Federatiei si, in acelasi timp, este pregatita pentru a interveni in orice moment si a sprijini masurile implementate de Minsterul Sanatatii in scopul prevenirii aparitiei unor eventuale cazuri de imbolnavire prin gripa umana cu noua tulpina de virus.

Informatii suplimentare: Virusul gripei AH1N1 a erupt in Mexic pe 26 aprilie. inca de la inceput (27 aprilie) Federatia Internationala de Cruce Rosie a trimis informari catre Societatile Nationale comunicand situatia la nivel global si solicitand informatii detaliate despre prezenta virusului in fiecare tara pentru a putea veni in ajutorul populatiei si a organelor abilitate sa combata propagarea virusului.

Federatia Internationala a Crucii Rosii si a Semilunii Rosii se afla in alerta la nivel mondial, calificand situatia epidemiei de gripa porcina din Mexic si riscul pandemic al acesteia drept „ingrijoratoare”. Ultimul status publicat de Federatie in data de 4 mai prezinta nivelul de risc si nivelul de extindere a virusului la nivel mondial, cuantificand efectele inregistrate pana acum si masurile de actiune intreprinse in fiecare tara.

Astfel, in data de 4 mai, Organizatia Mondiala a Sanatatii (WHO) raporta un numar total de 1000 de infectari umane cu virusul H1N1, raspandite in 20 de tari.

Conform aceluiasi status al Federatiei, au fost inregistrate infectari la porci si in: America de Nord, America de Sud, Europa (Marea Britanie, Suedia si Italia), Africa si in anumite zone din Asia.

Inca de la confirmarea primului caz de infectare, Federatia si-a focalizat eforturile pe cateva directii principale de actiune:

1. Lansarea unui Apel Preliminar de Urgenta
2. Asigurarea suportului necesar Societatilor Nationale ale Crucii Rosii pentru ca acestea sa isi poata dezvolta si formula propriile raspunsuri si directii de actiune
3. Gestionarea procesului de comunicare atat la nivel intern/ in cadrul organizatiei, cat si extern, cu publicurile interesate/afectate
4. si nu in ultimul rand, administrarea si coordonarea functionarii birourilor locale ale Federatiei

Au fost luate masuri de urgenta iar Societatile Nationale ale Curcii Rosii si-au facut publice pozitiile si masurile de reactie in zone precum: Africa de Est, America, Europa (Romania, Italia, Norvegia, Marea Britanie, Belgia, Germania, Bulgaria, Cipru, Islanda, Spania, Finlanda, Danemarca, Franta si Serbia), Orientul Mijlociu si Africa de Nord, Africa de Sud, de Vest si Centrala, Asia si Pacific.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate