Musetelul: beneficiile oferite pielii

Publicat la data de: 11 Septembrie 2012 | Actualizat la data de: 22 August 2016
Musetelul: beneficiile oferite pielii

Musetelul este una dintre cele mai utilizate plante medicinale din lume, asupra caruia au fost efectuate si cele mai multe cercetari. Mai mult, musetelul este folosit inca din Antichitate, de catre greci si romani. Etimologic, “musetel” vine din greaca si inseamna “mar parguit” deoarece mirosul sau este asemanator marului.

Exista mai multe soiuri de musetel dintre care cele mai cunoscute sunt Musetelul German (Matricaria recutita) si Musetelul Roman (Anthemis nobilis). Musetelul German a fost mult mai frecvent obiect al cercetarilor stiintifice si este considerat a fi mai bogat din punct de vedere al beneficiilor, din acest motiv este si cultivat pe suprafete mai extinse decat Musetelul Roman. Cel de-al doilea, in schimb, este mult mai mult utilizat in industria cosmetica in calitate de ingredient principal, cu rol in calmarea si catifelarea pielii.

Componentele active principale ale musetelului sunt: chamazulene, apigenina si bisabolol (levomenol). Uleiurile esentiale obtinute din musetel sunt utilizate pe scara larga in industria cosmetica si in aromoterapie.

- Chamazulenul din compozitia musetelului este cel care are rol dezinfectant, antiinflamator, emolient, decongestiv si antialergic.

- Bisabololul continut de musetel are in plus si rol antibacterian. Din acest motiv este des intalnit in compozitia mastilor cosmetice, cremelor si unguentelor. - Cremele care au in compozitia lor si extract de musetel ajuta la hidratarea si hranirea pielii si pot fi utile in calmarea tenurilor inrosite si iritate.

BIOrigine- Extractul de musetel este un adjudvant in tratamentul inflamatiilor si al iritatiilor produse de acnee pe fata si corp. Alaturi de o buna ingrijire a pielii si alte tratamente prescrise de dermatolog, extractul de musetel va poate fi de mare ajutor in vindecarea acneei.

Utilizarea terapeutica a extractului de musetel:

- Extractul de musetel actioneaza asupra tuturor tesuturilor din organism, in principal asupra pielii si a membranelor mucoase. Extractul de musetel este foarte util in tratarea pielii uscate, pruriginoase sau inflamate. Acesta poate fi util si in calmarea inflamarii si iritatiilor pielii acneice, chiar daca eficienta extractului de musetel nu a fost demonstrata clinic.

Continuare: BIOrigine.ro

Save


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
  • Retete pentru frumusete Retete pentru frumusete

    Generalitati Rasfata-ti parul si pielea cu tratamente relaxante preparate in... bucatarie! Bucataria este locul unde iti poti hrani corpul, dar in acelasi timp iti poti ingrji si spiritul. Cateva afine iti pot oferi un supliment energetic instant, o ceasca de...citeste mai mult

  • Pericolul ascuns al utilizarii dezinfectantilor Pericolul ascuns al utilizarii...

    Generalitati Toate femeile folosesc in casa atunci cand fac curatenie produse dezinfectante, de la detergentul de vase, pana la dezinfectantul pentru toalete, spray-ul pentru mobila, solutiile de curatat parchetul, multe dintre acestea avand in componenta clor....citeste mai mult

  • Aromoterapia Aromoterapia

    Generalitati Aromoterapia presupune utilizarea constanta de uleiuri volatile de plante, cunoscute sub denumirea de uleiuri esentiale in scopul tratarii sau prevenirii aparitiei bolilor. Este o forma de terapie complementara, o metoda holistica de tratament care...citeste mai mult