Cum te pot afecta ambalajele produselor alimentare

Generalitati

Sus
Cum te pot afecta ambalajele produselor alimentare

PET-urile, pungile si cutiile din plastic, folia din aluminiu sau hartia cerata sunt ambalaje pe care le folosim zi de zi pentru protejarea sau depozitarea alimentelor. Acestea, pe cat sunt de utile, pe atat de nocive se pot dovedi.

Cercetarile arata ca ambalajele pe care le utilizam in bucatarie pot introduce in hrana noastra o serie de substante daunatoare sanatatii.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Cum ne pot imbolnavi ambalajele
  3. Articole similare

Cum ne pot imbolnavi ambalajele

Sus

Folia din aluminiu

Multe dintre retetele prezentate in cartile de bucate sau pe internet indeamna la utilizarea foliei de aluminiu in procesul de pregratire a anumitor preparate culinare.

Recomandarea insa nu este una dintre cele mai sanatoase, intrucat studiile au aratat faptul ca, la temperaturi inalte, folia din aluminiu elibereaza in alimente ioni din aluminiu.

Aluminiul modifica metabolismul calciului, cauzand demineralizarea oaselor, ceea ce duce intr-un final la osteoporoza.

Cercetarile au mai aratat faptul ca aluminiul poate fi usor confundat de organism cu fierul, ajungand sa fie transportat la receptorii de fier din creier, unde se depune, iar cu timpul duce la aparitia Alzheimerului. Ingerarea de aluminiu mai poate provoca anemie si boala Parkinson.

Utilizarea foliei de aluminiu trebuie limitata pe cat posibil. Ea nu ar trebui folosita in cuptor, la temperaturi inalte, dar nici pentru ambalarea alimentelor fierbinti ori a celor acide, precum carnea, mezelurile si branzeturile.

PET-urile si cutiile din plastic

Ambalajele din plastic in care sunt pastrate de obicei bauturile precum apa plata, apa minerala, sucurile acidulate, berea si uneori chiar si bauturi cu concentratie mare de alcool sunt extrem de raspandite.

Materialul din care sunt realizate acestea contine bisfenol A si DEPH, o substanta din grupa ftalatilor. Acesti aditivi, care cresc fluiditatea sau plasticitatea materialului, patrund in produse si ajung astfel foarte usor in organism, perturband sistemele hormonale.

Pot, de asemenea, determina tulburari ale dezvoltarii si reproducerii, iar in unele cazuri pot chiar favoriza aparitia cancerului, a unor boli de inima sau a unor tulburari neurologice.

Pungile din plastic si hartia plastifiata

Aceleasi probleme le prezinta si folia din plastic sau hartia plastifiata in care sunt ambalate o multime de alimente: de la mezeluri, branzeturi, la carne sau chiar sucuri pentru copii. Practic, pungile din plastic sunt peste tot, intrand in contact cu majoritatea alimentelor pe care le consumam.

Asemenea caserolelor din plastic sau a PET-urilor, acestea contin bisfenol A, care poate patrunde in alimentele sau lichidele cu care intra in contact.

Contaminarea se poate face la trecerea prin microunde, prin contactul cu un lichid foarte cald sau cu mancare acida (ori sucuri).

Bisfenol A provoaca leziuni structurale ale creierului si hiperactivitate, sporeste agresivitatea si slabeste puterea de invatare, creste depunerea grasimilor si riscul de obezitate si slabeste sistemul imunitar.

Exista studii care sustin ca expunerea prelungita la bisfenol A poate declansa pubertatea precoce la fetite si este un factor de risc pentru cancerul mamar si testicular.

Citeste si

Arhiva
  • Probleme ale cavitatii bucale Probleme ale cavitatii bucale

    Probleme frecvent intalnite Problemele cavitatii orale nu sunt un fapt neobisnuit. Oricine se confrunta cu ele din cand in cand. Astfel de probleme pot implica gingiile, limba, buzele, fata interna a obrajilor, palatul si planseul cavitatii, regiunea orofaringiana...citeste mai mult

  •  Despre vara si prea multe calorii Despre vara si prea multe calorii

    Generalitati Aaahhhh… Zilele lenese de vara…Zile petrecute cu prietenii la gratar, la terase, la piscina sau la picnic…Zile pline de distractie si mancare buna! Cum sa ne inchipuim vara fara carnaciori pe gratar, cartofi prajiti, mici, bere si...citeste mai mult

  • Moduri prin care puteti preveni aparitia cancerului Moduri prin care puteti preveni...

    Generalitati Traim intr-o lume in care aerul pe care il respiram, apa pe care o bem si alimentele pe care le mancam pot fi factori care ar putea contribui la declansarea a diverse tipuri de cancer. Suntem inevitabil expusi la multe substante cu potential cancerigen in...citeste mai mult

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK