Romania, a treia in lume la mortalitatea din cauze cardiovasculare

Publicat la data de: 31 Mai 2011 | Actualizat la data de: 31 Mai 2011
Romania, a treia in lume la mortalitatea din cauze cardiovasculare

Romania ocupa locul trei in lume la mortalitatea din cauze cardiovasculare, in conditiile in care, conform datelor statistice, doua decese din trei sunt provocate de afectiuni ale inimii si vaselor de sange.

Aceleasi statistici arata ca, la fiecare 20 de minute, un roman sufera un accident vascular cerebral, iar la fiecare 30 de minute, un roman face infarct.

Unul din trei romani sufera de hipertensiune arteriala, iar sapte milioane au probleme din cauza bolilor cardiovasculare.

Potrivit Realitatea TV, acestea sunt statisticile ce au determinat Fundatia Romana a Inimii sa lanseze, luni, campania "S.O.S. Cardio". Initiatorii campaniei doresc sa ofere astfel idei concrete pentru preventia cardiovasculara si un mod de a evalua riscul propriu.

"Ne-am propus un extrem de curajos program, care sa aiba ca rezultat o reducere cu 10% a ratei de mortalitate cardiovasculara. Asta insemnand 15.000 de romani care ar putea sa fie salvati in fiecare an datorita unor masuri simple, care sunt puse in practica de catre populatie", spune presedintele Fundatiei Romane a Inimii, prof. dr. Dan Gaita.

Cei mai importanti factori de risc asociati bolilor cardiovasculare sunt varsta, ereditatea, fumatul, colesterolul crescut, obezitatea, sedentarismul, stresul si boli precum hipertensiunea arteriala sau diabetul zaharat.

Medicii spun ca, in afara de varsta si ereditate, majoritatea factorilor de risc pot fi modificati si tinuti sub control. Prin preventie, mortalitatea prin boli cardiovasculare poate scadea simtitor, insa cu conditia cunoasterii factorilor de risc si a vizitei la medic.

Fundatia Romana a Inimii a fost infiintata de membrii Societatii Romane de Cardiologie, pentru implementarea strategiei nationale in domeniul preventiei bolilor cardiovasculare si pentru sustinerea campaniilor catre publicul larg.

Sursa NewsIn


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
  • Cat de ingrijorat ar trebui sa fii din cauza virusului Zika Cat de ingrijorat ar trebui sa fii...

    Virusul Zika se transmite prin intepatura tantarilor din familia Aedes, precum ”tantarul tigru” (Aedes albopictus) sau “tantarul febrei galbene” (Aedes Aegypti). El provoaca rareori complicatii la adulti, dar este foarte periculos pentru...citeste mai mult

  • Cafeaua scade riscul mortalitatii la femei Cafeaua scade riscul mortalitatii la...

    Pentru cele care isi savureaza zilnic cafeluta de diminea ta, ultimele descoperiri despre cafea si rolul aceste ia in sanatate sunt foarte linistitoare. Studii mai vechi acuzau cafeaua pentru inducerea unor probleme de sanatate, precum cancerul pancreatic sau boli ale...citeste mai mult

  • Accidentul vascular cerebral si incontinenta Accidentul vascular cerebral si...

    Despre accidentul vascular cerebral Accidentul vascular cerebral se afla printre principalele trei cauze majore de deces alaturi de bolile cardiace si cancer. Acesta apare atunci cand aportul de sange catre o parte a creierului este intrerupt. Celulele creierului au...citeste mai mult

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate