Prima interventie chirurgicala asistata robotic din Romania s-a incheiat cu succes

Publicat la data de: 23 Iulie 2009 | Actualizat la data de: 23 Iulie 2009
Prima interventie chirurgicala asistata robotic din Romania s-a incheiat cu succes

O echipa mixta de medici din Romania, Austria si Belgia a operat, miercuri, la Iasi, o tanara de 26 ani, interventia fiind o premiera in tara noastra deoarece s-a realizat prin chirurgie asistata robotic, transmite corespondentul NewsIn.

Potrivit medicilor, operatia a durat aproximativ o ora si a constat in implantarea unei proteze in sold, tanara suferind de o afectiune cronica de peste cinci ani. "Interventia a decurs foarte bine si s-a incheiat cu un succes maxim, beneficiul pentru pacienta fiind precizia cu care a fost implantata proteza datorita chirurgiei asistata robotic in raport cu chirurgia clasica", a declarat dr. Paul Botez, seful Clinicii de Ortopedie de la Spitalul de Recuperare din Iasi.

Acesta a adaugat ca evolutia pacientei este foarte buna, rezultatele testelor postoperatorii demonstrand acest lucru. Interventia chirurgicala a fost transmisa in direct in amfiteatrul spitalului iesean, unde s-au aflat parintii fetei, medici si studenti din tara sau din strainatate.

Potrivit sefului Clinicii de Ortopedie, tehnica chirurgiei asistata robotic consta in transmiterea informatiilor de medici catre un calculator care face un model matematic si ofera solutii pentru ca interventia medicala sa fie de inalta precizie.

Pentru efectuarea operatiei au fost aduse echipamente din Austria si Belgia. "Echipamentele vor fi returnate, dar credem ca in scurt timp vom fi racordati si noi la acest tip de tehnologie", a mai spus dr. Paul Botez.

Operatia s-a desfasurat in cadrul manifestarii "AT-EQUAL - Tehnologii avansate pentru cresterea calitatii vietii", eveniment stiintific organizat la Iasi, in perioada 22 - 26 iulie. La manifestarea de la Iasi participa personalitati reputate pe plan mondial si specialisti in diverse domenii ale cercetarii fundamentale in materie de robotica aplicata in medicina si tehnici avansate in chirurgie.

Sursa NewsIn


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
  • Ovarectomia (chirurgia indepartarii ovarelor) Ovarectomia (chirurgia indepartarii...

    Ce este ovarectomia Ovarectomia este procedura chirurgicala prin care se elimina unul sau ambele ovare. Ovarele sunt organe care au forma de migdala, situate de o parte si de alta a uterului, in pelvis. Acestea contin ovule si produc hormonii care controleaza ciclul...citeste mai mult

  • Un medic francez vorbeste despre cercul vicios al ingrasarii Un medic francez vorbeste despre...

    Mii de persoane, printre care si numeroase vedete din Franta, care nu reuseau sa slabeasca au folosit formula revolutionara a doctorului francez Jean Paul Parisot, pentru a termina definitiv cu kilogramele excedentare. Am vrut sa aflam mai multe si i-am luat un...citeste mai mult

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate