Clickmed
programare rapida la medic

Pacientii prejudiciati prin malpraxis ar putea fi despagubiti chiar daca medicul nu e gasit vinovat

Publicat la data de: 06 Octombrie 2008

Pacientii romani care sunt prejudiciati in urma unor cazuri de malpraxis ar putea fi despagubiti financiar, din 2009, chiar daca medicul nu este gasit vinovat de catre Colegiul Medicilor, potrivit prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR).

"Ministerul Sanatatii pregateste un proiect de lege prin care sa se introduca o cale de rezolvare extrajudiciara, ce include o instanta speciala de mediere si analiza a cazurilor de malpraxis. in Romania, pacientul nu este despagubit financiar, in caz de malpraxis, decat prin instanta, procedeu care dureaza ani de zile", a explicat prof. dr. Astarastoae.

Instanta de mediere ar urma sa fie formata din mediatori si experti care vor analiza sesizarile de malpraxis si vor decide daca pacientului i s-a adus sau nu vreun prejudiciu si la ce valoare financiara se ridica acesta. Dupa analizarea cazului de catre instanta de mediere, decizia acesteia va fi trimisa la Colegiul Medicilor, care va stabili daca a fost vorba despre o eroare medicala inevitabila sau despre o greseala profesionala.

"Chiar daca medicul este sanctionat sau nu de catre colegiu, pacientul va fi despagubit pentru prejudiciul suferit. Acum, pacientii sunt plimbati prin tribunale ani intregi pentru a obtine o despagubire, pe care, de multe ori, nu o primesc. Pana acum, se cunosc doar doua cazuri in care pacientii au obtinut in instanta daune morale", a mai spus presedintele Colegiului Medicilor.

Despagubirile sunt platite de companiile de asigurari.

In plus, legea actuala a malpraxisului presupune ca pacientul care actioneaza in instanta un medic, pe langa cheltuielile de judecata, sa plateasca o suma cuprinsa intre 1.000 si 4.000 de lei Ministerului Sanatatii, pentru a-i fi examinat cazul de catre Comisia de expertiza.

Presedintele CMR a subliniat faptul ca un sistem care nu se bazeaza pe solutionarea cazurilor de malpraxis in instanta, ci prin mediere, este atat in favoarea pacientului, cat si a medicului. "Medicii din Romania au inceput sa abordeze medicina defensiva, refuza cazurile cu risc, pentru a nu fi blamati. Acest lucru se evidentiaza mai ales in obstetrica-ginecologie, unde sunt cele mai multe reclamatii de malpraxis", a adaugat Astarastoae.

In primele opt luni din 2008, la Comisiile de Disciplina ale colegiilor medicilor judetene s-au inregistrat aproximativ 300 de reclamatii. in urma acestora, s-au acordat 24 de mustrari, 11 sanctiuni, o amenda si sapte interdictii temporare de practica. in peste 190 de cazuri nu s-a aplicat nicio sanctiune impotriva medicului reclamat.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate