Clickmed
programare rapida la medic

Gatirea sanatoasa a alimentelor este solutia pentru multe probleme culinare

Publicat la data de: 21 Iunie 2007

Acrilamida este considerata o substanta potential cancerigena si este produsa prin prepararea termica la temperature ridicate a alimentelor precum cartofi, cafea, faina si alte cereale. Prin reducerea timpului de gatire si a temperaturilor de preparare a mancarurilor se poate scadea concentratia acestei substante insa cercetatorii de la Rothamsted Research incearca sa rezolve aceasta problema chiar de la sursa prin cercetari experimentale care incearca sa reduca precursorii acrilamidei in plantele acestor produse vegetale.
Acrilamida apare la temperaturi ridicate (prajire, coacere sau frigere la foc) din asparagina si zahar. Prof. Halford a descoperit ca aceasta problema se exacerbeaza atunci cand plantele sunt cultivate pe un sol care are o concentratie scazuta de sulf ceea ce determina cresterea concentratiei de asparagina din plante si implicit cantitatea de acrilamida rezultata prin prepararea termica a acestora.
Dat fiind faptul ca in Europa, Australia si alte tari in curs de dezvoltare solul cu concentratie scazuta de sulf reprezinta aproximativ 20% din suprafata cultivata cu cereale, Prof. Halford a propus ca pentru a scadea riscul de aparitie a acrilamidei in alimentele preparate termic, aceste cereale sa nu fie folosite pentru consumul uman.
„Daca Comisia Europeana sau Food Standards Agency vor stabilii cantitatea maxima de asparagina din cerealele utilizate pentru consumul uman aceasta decizie va afecta negativ fermierii si ceilalti producatori agricoli” a declarat Prof. Halford.

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate