Numarul bolnavilor de diabet in tarile UE va creste cu 25%, pana in 2025

Publicat la data de: 23 Septembrie 2008 | Actualizat la data de: 10 Iunie 2010
Numarul bolnavilor de diabet in tarile UE va creste cu 25%, pana in 2025

Numarul bolnavilor de diabet in tarile Uniunii Europene va creste cu 25%, pana in anul 2025, potrivit unui raport al Federatiei Internationale de Diabet in Europa (IDF Europe).

Potrivit raportului IDF Europe, rata cazurilor de diabet din Romania este de 9,4%, reprezentand 1.524.500 de persoane. Numarul bolnavilor de diabet este estimat sa creasca, pana in anul 2025, la 10,7% din totalul populatiei adulte.

Bugetul alocat de Ministerul Sanatatii pentru tratarea diabetului in anul 2007 este de 90 de milioane de euro, iar numarul deceselor cauzate de diabet este de 23.000 pe an, potrivit datelor furnizate de Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

In Uniunea Europeana, 31 de milioane de persoane, adica 8,6% din populatia intre 20 si 79 de ani, sufera de diabet.

In intreaga lume, diabetul afecteaza, in prezent, in jur de 246 de milioane de persoane, numarul acestora fiind estimat sa creasca, pana in 2025, la 380 de milioane.

Diabetul reprezinta prima cauza de deces in Europa, in conditiile in care 80% dintre persoanele bolnave de diabet mor din cauza unor complicatii cardiovasculare.

Raportul IDF Europe se refera la politicile nationale si practicile de prevenire, urmarire si management al cazurilor de diabet in cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. Potrivit raportului, o explozie a incidentei diabetului s-a inregistrat nu numai in Europa, ci in toate tarile industrializate.

Potrivit rezultatelor Programului national de evaluare a starii de sanatate a populatiei, prezentate de Ministerul Sanatatii, diabetul zaharat este boala cu cel mai mare risc de imbolnavire in randul romanilor. Aproape o treime dintre romanii care si-au facut analizele in cadrul programului prezinta risc de imbolnavire de diabet zaharat.

"Asistam la o epidemie de boli cronice, dar in special la o epidemie de diabet zaharat, o boala care, daca nu este stapanita, duce la un numar important de complicatii si la cresterea imbolnavirii populatiei. Astazi, avem estimati circa 500.000 de pacienti bolnavi de diabet, dar numarul lor real probabil ca este mult mai mare. in prezent, figureaza in evidentele noastre 120.000 de adulti si 2.500 de copii cu diabet insulino-dependent, care sunt formele cele mai grave de diabet”, preciza, la jumatatatea lunii mai, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.

Sursa NewsInUrmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilati respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.Citeste si

Arhiva
  • Ai grija de inima ta! Cum poti preveni aparitia hipertensiunii arteriale Ai grija de inima ta! Cum poti...

    40% dintre adultii romani au hipertensiune La nivel mondial exista peste 1 miliard de oameni care sufera de hipertensiune arteriala, iar pana in anul 2025, numarul persoanelor care vor avea aceasta boala va ajunge la 1,56 miliarde, conform statisticilor Organizatiei...citeste mai mult

  • Afectiuni cutanate in diabetul zaharat Afectiuni cutanate in diabetul zaharat

    Generalitati Diabetul zaharat este in prezent o cauza majora de morbiditate si mortalitate. Frecvent este insotit de diverse manifestari cutanate. Aproximativ o treime dintre pacientii diabetici pot sa prezinte manifestari dermatologice. Perturbarea metabolismului...citeste mai mult

  • Analiza materialului seminal (spermograma) Analiza materialului seminal...

    Generalitati Spermograma evalueaza calitatea si cantitatea materialului seminal produs de un barbat si este intre primele teste efectuate pentru a se determina daca un barbat are o problema de fertilitate. Intr-o treime din cuplurile care intampina dificultati in a...citeste mai mult

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate