Diabetul si viata sexuala


Cauze ale problemelor sexuale

Sus
Diabetul si viata sexuala

Diabetul si complicatiile sale pot avea repercursiuni negative asupra vietii sexuale. Problemele sexuale de aceasta natura, pot cunoaste atat cauze fizice cat si psihice.

Cauze fizice

Oboseala. Daca nivelul glucozei din sange este prea ridicat, pacientul se va simti prea obosit pentru activitatea sexuala. Aceasta situatie poate fi remediata prin tinerea sub observatie a diabetului.

Infectii ale tractului urinar. Cand nivelul glucozei din sange este ridicat, pacientul este predispus la infectii ale tractului urinar; astfel, actul sexual poate deveni dureros si inconfortabil.

Pierderea controlului asupra vezicii urinare. In cazul in care pacientul are probleme cu nervii de la nivelul vezicii urinare, nu va putea constientiza cand vezica urinara este plina si in consecinta nu va sti ca trebuie sa mearga la toaleta. Din aceasta cauza, este posibil ca pacientul sa urineze in timpul actului sexual sau in momentul orgasmului. Pentru a preveni aceasta situatie, este recomandat ca pacientul sa incerce sa urineze inainte si dupa consumarea actului sexual.

Cauze psihice

Cauzele psihice care afecteaza calitatea vietii sexuale sunt, de regula, aceleasi, indiferent daca persoana sufera sau nu de diabet.Cele mai intalnite sunt: lipsa comunicarii intre parteneri, certurile, stresul, teama de sarcina sau impotenta, tristetea, deprimarea, educatia rigida si restrictiva, cazurile de abuz sexual.

Viata sexuala a femeilor diabetice

Sus

In cazul femeilor, diabetul poate afecta viata sexuala prin:
Pierderea senzatiei. Problemele cu nervii de la nivelul organelor sexuale pot duce chiar la pierderea senzatiei si placerii erotice. Acest lucru va face foarte dificila atingerea orgasmului. Exercitiile Kegel, schimbarea pozitiilor in timpul actului sexual si o stimulare intensa si directa a organelor sexuale pot fi eficiente in cazul de fata.

Infectia vaginala(vaginita). Femeile cu diabet sunt mai predispuse la infectii vaginale. Majoritatea infectiilor vaginale sunt cauzate de ciuperca Candida albicans. Nivelurile crescute ale glucozei din sange incurajeaza dezvoltarea acestei ciuperci.
Vaginita poate cauza iritatii, disconfort sau durere in timpul sau dupa consumarea actului sexual.
Mentinerea intre limitele normale ale nivelului glucozei din sange poate preveni aceste infectii.
Uscarea vaginala. Problemele cu nervii celulelor vaginale pot cauza uscarea vaginala. Aceasta poate duce la iritatii, disconfort sau durere in timpul sau dupa consumarea actului sexual. In astfel de cazuri, se recomanda utilizarea lubrifiantelor.
Controlul nivelurilor glucozei din sange poate intarzia sau incetini distrugerea nervilor.
Vaginismul. Durerea sau disconfortul provocate de infectiile vaginale sau uscarea vaginala, pot cauza vaginismul, spasm involuntar al muschilor din jurul intrarii vaginului. Actul sexual poate deveni complicat si chiar dureros.
Este important ca in aceste cazuri sa se invete relaxarea muschilor vaginali cu ajutorul exercitiilor Kegel.

Viata sexuala a barbatilor diabetici

Sus

Impotenta. Aproape jumatate dintre barbatii cu diabet devin impotenti.
Principalele cauze sunt:
- Distrugerea nervilor de la nivelul penisului
- Distrugerea vaselor de sange de la nivelul penisului
- Controlul deficitar al nivelurilor glucozei din sange

Impotenta fizica, de regula, se dezvolta greu, dar, odata aparuta, se agraveaza foarte repede. Simptomele includ un penis mai putin rigid si erectii tot mai rare. In cele din urma, erectiile vor disparea.
Cea mai buna metoda pentru evitarea impotentei este mentinerea sub control a nivelurilor glucozei din sange. Exista multe tratamente impotriva impotentei fizice.

Material preluat si adaptat din cartea Asociatiei Americane de Diabet " Diabetul de la A la Z", Editura House of Guides
Pentru mai multe detalii despre carte, click aici

41799 vizualizari, 09 Ianuarie 2009

Citeste si

Arhiva
  • Ce spune viata sexuala despre sanatatea unui barbat Ce spune viata sexuala despre...

    Generalitati Sexualitatea joaca un rol foarte important in viata multor oameni. Cand lucrurile nu mai merg asa cum trebuie, majoritatea o pun pe seama unei relatii nepotrivite. Dar uneori organismul incearca sa spuna ceva despre starea sa de sanatate. Din ce in ce...citeste mai mult

  • Metode pentru imbunatatirea relatiilor sexuale - alimentatie sanatoasa, exercitii fizice, relaxare si somn suficient Metode pentru imbunatatirea...

    Generalitati Un sex mai bun nu implica numai tehnica. Mentinerea sanatatii fizice si psihice poate creste placerea sexuala. Te-ai gandit sa duci o viata mai sanatoasa dar nu ai inceput inca sa schimbi ceva? Iata o posibila incurajare: expertii afirma ca persoanele...citeste mai mult

  • Afectiuni cutanate in diabetul zaharat Afectiuni cutanate in diabetul zaharat

    Generalitati Diabetul zaharat este in prezent o cauza majora de morbiditate si mortalitate. Frecvent este insotit de diverse manifestari cutanate. Aproximativ o treime dintre pacientii diabetici pot sa prezinte manifestari dermatologice. Perturbarea metabolismului...citeste mai mult

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK