Diabetul si glucoza din sange

Generalitati

Sus
Diabetul si glucoza din sange

Organismul transforma in glucoza alimentele pe care le consumam. Glucoza este transportata de sange la celula. Acestea o folosesc pentru energie. Pentru a patrunde in interiorul celulelor, glucoza are nevoie de insulina.

La persoanele cu diabet, insulina reprezinta o problema. Cateodata nu exista (exemplul Diabetului de tip I), altadata exista, dar organismul are probleme in utilizarea ei, sau, in alte cazuri, nu este in cantitati suficiente (cazul Diabetului de tip II).

Cand insulina nu este capabila sa-si faca treaba, glucoza nu poate sa intre in celule si se aduna in sange. Cantitatea de glucoza din sange, reprezinta nivelul de glucoza al fiecarui individ.

O cantitate prea mare de glucoza in sange duce la Hiperglicemie, iar o cantitate prea mica, are ca rezultat Hipoglicemia.
Pentru ca organismul sa se mentina sanatos iar individul sa prezinte o stare de bine, este important sa mentinem la un nivel optim nivelul de glucoza, prin corelarea alimentatiei si activitatii cu medicamentetele pentru diabet sau cu insulina.


La persoanele cu diabet, limitele glucozei sunt:

Dimineata, inainte de micul dejun: 30-130 (mg/dl)
Inainte de mese: 30-130 (mg/dl)
La 2 ore dupa masa: sub 180 mg/dl

Atentie! Limitele de mai sus se bazeaza pe controlul glicemiei efectuat acasa, cu ajutorul glucometrului, si mai putin pe cele de laborator.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Alimentatia si activitatea fizica
  3. Controlul glucozei din sange
  4. Articole similare

Alimentatia si activitatea fizica

Sus

Pentru diabetici, se recomanda respectarea urmatoarelor indicatii:
- respectati un regim alimentar strict (ce, cat si cand mancati)
- stabiliti-va mesele la aceeasi ora in fiecare zi;
- stabiliti-va un plan de alimentatie pe baza recomandarilor specialistului;
- nu sariti peste mese si gustari si nu le intarziati;
- consumati cantitati egale de alimenta in fiecare zi;
- daca vi se administreaza insulina, intrebati specialistul cum trebuie ajustata doza atunci cand doriti sa mariti sau micsorati cantitatea de alimente consumata zilnic.
- urmariti un program de exercitii fizice;
- verificati-va nivelul glucozei dupa efectuarea exercitiilor; acestea scad nivelul glucozei timp de 10-24 de ore de la terminarea lor;
- daca administrati insulina, cereti sfatul specialistului cu privire la ajustarea dozei in functie de programul de exercitii zilnic.

Controlul glucozei din sange

Sus

- Verificati des nivelul glucozei din sange (de 2-3 ori pe zi);
- Verificati mai des nivelul glucozei daca:

  • - ati mancat prea mult sau prea putin sau ati incercat o reteta noua;
  • - ati intarziat sau ati sarit peste o masa;
  • - sunteti/va simtiti bolnav;
  • - sunteti stresat;
  • - nu v-ati luat pastilele de diabet sau insulina;
  • - v-ati administrat o doza prea mare de insulina;
  • - ati luat prea multe pastile de diabet;
  • - ati sarit peste programul obisnuit de exercitii fizice;
  • - ati facut exercitii prea multe sau prea grele.

Material preluat si adaptat din cartea Asociatia Americana de Diabet " Diabetul de la A la Z", editura House of Guides
Pentru mai multe detalii despre carte, click aici

Sfatulmedicului.ro angajeaza programator PHP

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
  • Alimente cu un nivel scazut de carbohidrati Alimente cu un nivel scazut de...

    Generalitati Unul dintre principiile dietelor care au un continut redus de carbohidrati este ca fiecare persoana trebuie sa descopere care este nivelul de carbohidrati care actioneaza in mod adecvat, pentru fiecare. Persoanele care sufera de toleranta alterata la...citeste mai mult

  • Afectiuni cutanate in diabetul zaharat Afectiuni cutanate in diabetul zaharat

    Generalitati Diabetul zaharat este in prezent o cauza majora de morbiditate si mortalitate. Frecvent este insotit de diverse manifestari cutanate. Aproximativ o treime dintre pacientii diabetici pot sa prezinte manifestari dermatologice. Perturbarea metabolismului...citeste mai mult

  • Mananca sanatos: alege produsele cu indice glicemic scazut de la Econatura! Mananca sanatos: alege produsele cu...

    Conceptul de indice glicemic , folosit in mod revolutionar de Michel Montignac , redefineste principiile dietei alimentare. Montignac a demonstrat ca alimentele cu IG (indice glicemic) scazut (legume, fructe proaspete) isi elibereaza treptat energia in organism,...citeste mai mult

Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate