Furia la mamici. Ce recomanda psihoterapeutul

Publicat la data de: 26 Iunie 2015 | Actualizat la data de: 03 Iulie 2015
Furia la mamici. Ce recomanda psihoterapeutul

Oare exista parinti care sa nu se infurie din cand in cand? Probabil foarte putini. Vedem foarte des in jurul nostru, in parcuri, in magazine, pe strazi, parinti care se enerveaza, ridica vocea la copiii lor sau chiar ii mai lovesc din cand in cand.

Mai intai sa diferentiem furia de inofensiva suparare. Supararea este o emotie de intensitate mica, ce nu genereaza violenta fizica sau verbala.

De exemplu, daca nu ne asculta copilul si face ceva rau, supararea este normala si poate duce la o discutie moralizatoare, educativa si chiar la o pedeapsa, cu conditia ca cel mic sa stie ca acest comportament atrage dupa sine o restrictie ( cum ar fi interzicerea temporara la jucaria preferata). In urma unei suparari, parintele poate comunica eficient si calm cu cel mic.

Furia este o suparare intensa. Constient sau inconstient, parintele infuriat va dori sa spuna sau sa faca ceva ce il deranjeaza pe copil, ce il face sa sufere. Asa apar jignirile, pedepsele prea mari sau pedepsele corporale. In acest fel copilul poate fi bulversat, poate dezvolta anxietate, depresie, panica sau poate chiar sa ramana cu traume psihice.

Foarte daunator in aceste cazuri este si probabilitatea mare de imitare a acestor comportamente de catre copil, astfel incat sunt sanse mari ca la randul lui sa inceapa sa jigneasca sau sa foloseasca violenta fizica.

Furia este mai des intalnita la proaspetele mamici decat la tatici, in mod special din cauza stresului generat de cresterea copilului fara ajutor suficient. Din pacate, unele mamici pot dezvolta depresie post partum, iar alte mamici pot ajunge sa aiba anxietate ( un stres intens si prelungit) sau chiar atacuri de panica.

O intrebare frecvent pusa de catre proaspetele mamici este de ce cateodata, in urma unui comportament negativ al copilului, apare supararea si altadata, in urma aceluiasi comportament al copilului, apare furia.

La fel, o alta intrebare este de ce unele mamici, in conditii grele de crestere a copilului, sunt preponderent calme, linistite si senine, iar alte mamici, in conditii aproape ideale, ajung sa se infurie intens si foarte des. Totodata, cum ar putea psihoterapia sau dezvoltarea personala sa ajute o mama sa isi gaseasca echilibrul si sa isi creasca copilul fara stres si traume?

Raspunsul la aceste intrebari, dar si la altele care tin de viata noastra emotionala, il puteti gasi in vizionarea primelor 3 sedinte-lectii gratuite de psihoterapie si dezvoltare personala din programul online "Gandeste Sanatos" , pe care il puteti accesa pe www.gandestesanatos.ro.

Succes si mult calm!

Psihoterapeut Gabriel Dinu

www.gandestesanatos.ro

www.psihosolutii.ro


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva

Nu sunt articole inrudite