Planul-cadru national pentru controlul hepatitelor virale in Romania, pentru perioada 2019-2030

Publicat la data de: 15 Mai 2019 | Actualizat la data de: 15 Mai 2019

Hepatitele virale, problema de sanatate publica

Sus
Planul-cadru national pentru controlul hepatitelor virale in Romania, pentru perioada 2019-2030

Ministerul Sanatatii, in colaborare cu Organizatia Mondiala a Sanatatii, a lansat Planul-cadru national pentru controlul hepatitelor virale in Romania, pentru perioada 2019-2030. Planul a fost elaborat in concordanta cu „Strategia globala a sistemului de sanatate privind hepatitele virale”, adoptat de Adunarea Generala a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) in anul 2016.

Planul-cadru national pentru controlul hepatitelor virale urmareste crearea unui cadru de interventie bazat pe dovezi pentru un raspuns cuprinzator si sistematic al sectorului de sanatate la hepatitele virale, luand in considerare contextul, nevoile si prioritatile nationale.

Scopul Planului-cadru national este acela de a minimiza amploarea hepatitelor virale ca problema de sanatate publica, prin reducerea transmiterii virusurilor hepatitice, reducerea morbiditatii si mortalitatii prin hepatite virale si complicatii ale acestora si prin asigurarea accesului echitabil la servicii cuprinzatoare de prevenire, testare, ingrijire si tratament.

Au fost stabilite patru directii strategice pentru planificarea si implementarea interventiilor de sanatate publica impotriva hepatitelor virale:

Informare si comunicare: dezvoltarea unui sistem strategic si solid de informare pentru a cunoaste si intelege situatia epidemiologica hepatitica virala si a formula interventii tintite.

Elaborarea si implementarea unei strategii de comunicare si constientizare, ca element de preventie primara
Interventii cu impact:

- Asigurarea accesului universal si gratuit la servicii de calitate pentru prevenirea transmiterii hepatitelor virale.

- Asigurarea accesului universal sistematic la depistarea infectiei cu virusuri hepatitice prin implementarea unor masuri si campanii sistematice la nivel national de depistare.

- Asigurarea accesului universal si gratuit la tratamentul hepatitelor virale B si C.

- Dezvoltarea serviciilor complementare tratamentului antiviral pentru pacientii cu complicatii si comorbiditati.

Furnizarea echitabila a serviciilor: cele mai eficace metode pentru furnizarea serviciilor catre populatii vulnerabile din zone geografice diverse cu accent pe echitate, pentru maximizarea impactului si a calitatii

Cadrul de furnizare si bugetare a serviciilor:

- Programe de screening pentru grupurile populationale expuse la risc
- Instruirea furnizorilor de servicii
- Realizarea de retele integrate de furnizori de servicii
- Dezvoltarea si utilizarea de instrumente de contractare a serviciilor si produselor medicale

„Romania a facut pasi importanti in lupta cu hepatita C, asigurand acces la terapii inovatoare cu o rata foarte mare de vindecare. Insa, lupta continua. De aceea, am considerat extrem de importanta realizarea unei strategii nationale care sa cuprinda totalitatea masurilor pe care trebuie sa le avem in vedere, astfel incat sa castigam aceasta batalie”, a delarat Sorina Pintea, ministrul Sanatatii.

Implementarea Planului-cadru national va fi realizata in parteneriat cu principalii actori implicati in prevenirea, supravegherea, controlul si managementul hepatitelor virale (parteneri guvernamentali, societati medicale profesionale, parteneri din societatea civila) iar pentru indeplinirea obiectivelor Planului-cadru national se vor elabora periodic planuri de actiune si se va dezvolta un mecanism de monitorizare si evaluare.

Implementarea Planului-cadru va fi coordonata din punct de vedere al deciziei strategice de catre un comitet de coordonare intersectorial (cu o sectiune decizionala si una de consultare publica), iar din punct de vedere tehnic, de un comitet tehnic multidisciplinar format din profesionisti de diferite specialitati medicale, juristi si economisti si care va avea rol de analiza, evaluare si planificare.

Planul-cadru national va dispune de un mecanism de monitorizare si evaluare, in baza caruia Comitetul de coordonare va aprecia stadiul implementarii si va putea recomanda Ministerului Sanatatii si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate masuri de imbunatatire a controlului acestei boli la nivel populational.

Sursa: Ministerul Sanatatii


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
  • Solutii pentru perioada cu temperaturi scazute Solutii pentru perioada cu...

    Confortul in conditii de frig Temperaturile scazute pot produce dezastru asupra parului si organismului. Nu trebuie sa va ingrijorati-aceste sfaturi va vor ajuta sa va simtiti bine in propria piele. Pielea este un lucru uimitor. Fiind cel mai mare organ al...citeste mai mult

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate