Ministerul Sanatatii - precizari privind cazul de meningita de la Liceul Gheorghe Lazar din Capitala

Publicat la data de: 19 Aprilie 2019 | Actualizat la data de: 19 Aprilie 2019
Ministerul Sanatatii - precizari privind cazul de meningita de la Liceul Gheorghe Lazar din Capitala

In urma cazului de meningita meningococica care a dus la decesul unei tinere, Ministerul Sanatatii face urmatoarele precizari:

Inspectorii Directiei de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti au intervenit imediat ce au fost informati ca la Institutul National de Boli Infectioase „Prof. dr. Matei Bals” este internata o pacienta in varsta de 18 ani care a fost diagnosticata cu meningita meningococica, afectiune care a dus la deces.

Conform procedurilor care se impun in acest caz, au fost stabiliti toti contactii directi, elevii a doua clase de curs si 10 dintre profesorii unui liceu din Capitala, carora li s-au recoltat probe de exudat faringian si li s-a administrat antibiotic in doza unica in scop profilactic.

Impreuna cu Inspectoratul scolar al Municipiului Bucuresti s-a luat decizia suspendarii cursurilor in data de 19 aprilie pentru a aplica in unitatea scolara masuri de decontaminare si dezinfectie.

Infectia cu meningococ se transmite pe calea aerului, doar in cazul unui contact foarte apropiat cu o persoana bolnava sau purtatoare.

Microorganismul nu este rezistent in mediul extern, fiind foarte sensibil la variatiile de temperatura si uscaciune.

In unele cazuri se foarte rare, poate aparea o forma fulminanta a bolii (meningococemie) cu o rata mare de deces. Doar contactii apropiati sunt testati in vederea posibilului portaj al meningococului si li se aministreaza profilactic doza unica de antibiotic.

Pentru prevenirea meningitei meningococice sunt disponibile doua tipuri de vaccin: unul pentru tipurile A, C, Y, W si altul pentru tipul B, care se administreaza concomitant.

Conform ultimelor date raportate de Centrul National de Control al Bolilor Transmisibile, in anul 2017 au fost inregistrate 63 de cazuri de meningita meningococica, din care 13 persoane au decedat.

Sursa: Ministerul Sanatatii


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
  • Analize microbiologice (hemocultura, coprocultura, urocultura si multe altele) Analize microbiologice (hemocultura,...

    Generalitati Aceste analize se efectueaza cu scopul de a pune in evidenta o serie de microbi, care pot cauza infectii acute si cronice. Exista doua metode pentru depistarea microbilor, precum: - prin examinarea lor la microscopul optic - care poate mari pana...citeste mai mult

  • Meningita aseptica (virala) Meningita aseptica (virala)

    Generalitati Meningita aseptica este o boala care pare similara cu meningita bacteriana. Cu toate acestea, bacteriile nu se dezvolta in culturi in jurul creierului si maduvei spinarii (lichidul cefalorahidian), intrucat boala nu este declansata in mod special de...citeste mai mult

  • Pericolul folosirii excesive a antibioticelor Pericolul folosirii excesive a...

    Generalitati Antibioticele sunt utilizate pentru tratarea mai multor tipuri de infectii bacteriene. Antibioticele contribuie la vindecarea bolilor prin distrugerea bacteriilor. Bacterile sunt simple organisme unicelulare care pot fi gasite peste tot in jurul...citeste mai mult

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate