Informare privind disponibilitatea vaccinurilor din Programul National de Vaccinare

Informare privind disponibilitatea vaccinurilor din Programul National de Vaccinare

Ministerul Sanatatii, in scopul informarii corecte a publicului, ca urmare a unor interpretari si comentarii tendentioase care deformeaza nepermis realitatea, face urmatoarele precizari:

Ministerul Sanatatii are o misiune sociala foarte importanta privind imunizarea copiilor, dar si o competenta legala bine definita.

Tentativa de a pune in sarcina autoritatii ministeriale orice neregula, sincopa sau insucces, chiar daca institutia nu are competente, nici parghii legale pentru solutionarea acestora, reprezinta un act nedemn pentru orice publicatie serioasa.

Conform normelor legale, parintii care doresc imunizarea copiilor trebuie sa se indrepte catre medicii de familie, nu catre furnizorii de medicamente privati, in speta catre farmacii.

Hotararea Nr. 155/2017 din 30 martie 2017 privind aprobarea programelor nationale de sanatate pentru anii 2017 si 2018 si Ordinul Nr. 377/2017 stipuleaza ca vaccinarea copiilor din grupele eligibile se realizeaza de catre medicii de familie in mod obligatoriu.

In acord cu procedurile legale, dozele de vaccin necesare sunt distribuite de Ministerul Sanatatii catre medicii de familie, prin intermediul Directiilor de Sanatate Publica.

Articolul 31 din Hotararea mentionata descrie mecanismul de furnizare a serviciilor medicale privind vaccinarea: “Realizarea vaccinarii copiilor din grupele eligibile, stabilite potrivit calendarului national de vaccinare, precum si realizarea campaniilor de vaccinare suplimentare decise de Ministerul Sanatatii sau directiile de sanatate publica drept masuri de sanatate publica sau in situatii epidemiologice cu risc crescut de imbolnavire sunt obligatorii pentru toti medicii de familie.”

Tot in interesul adevarului, mai trebuie precizat faptul ca, de ani buni, aceasta a fost procedura standard prin care s-a derulat Programul National de Vaccinare.

Nimic nu s-a schimbat in ceea ce priveste mecanismul de furnizare a acestui serviciu medical esential. Modificarile care se aduc, anual, vizeaza includerea unor noi vaccinuri in schema de imunizare.

Mai mult, stocurile de vaccin cuprinse in Programul National de Vaccinare (inclusiv vaccinul ROR, Hexavalent si Tetravalent la care se face referire cu insistenta in cadrul unor dezbateri politice) SUNT DISPONIBILE in toata tara.

Ministerul Sanatatii dezaproba si condamna toate incercarile de a induce in eroare opinia publica si de a prezenta in mod fals activitatea acestei institutii si pe toti cei implicati in desfasurarea programelor de sanatate publica.

Reamintim faptul ca Ministerul Sanatatii a derulat in procedura de urgenta toate achizitiile necesare pentru asigurarea vaccinurilor cuprinse in Programul National de Vaccinare, acordand o atentie speciala procurarii dozelor de vaccin antirujeolic.

De asemenea, Ministerul Sanatatii a implementat un program riguros de raportare a stocurilor de vaccin disponibile in teritoriu, in scopul prevenirii unei situatii de criza similare celei din toamna anului trecut.

Concomintent cu aceste demersuri urgente, a fost modificat cadrul legislativ cu privire la procedura de achizitie pentru vaccin, pentru a permite achizitii multianuale. Aceasta modificare legislativa va inlatura posibilitatea izbucnirii unei crize similare celei din toamna anului trecut.

In plus, Ministerul Sanatatii definitiveaza in aceasta perioada legea vaccinarii ale carei prevederi vor adresa cauzele profunde ale declinului numarului de copii vacccinati.

Sursa: Ministerul Sanatatii

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
  • Homeopatia si medicina alopata nu se exclud Homeopatia si medicina alopata nu se...

    Generalitati Homeopatia este o terapie complexa, bazata pe o abordare specifica a sanatatii si a bolnavului, proiectand o viziune globala asupra individului. Homeopatia nu trateaza boli, ci oamenii asa cum sunt. Despre aceasta ramura a medicinei au existat de-a...citeste mai mult

  • Ai medicamente expirate? Iata ce trebuie sa faci cu ele Ai medicamente expirate? Iata ce...

    Majoritatea oamenilor au in casa pastile si siropuri care au expirat. Acestea nu se arunca la gunoi, la chiuveta, nici la toaleta. Astfel de gesturi sunt nocive pentru sanatate, dar si pentru mediu, deoarece medicamentele sunt un factor important de poluare. Mai mult,...citeste mai mult

  • Cercetatorii SUA si canadienii au identificat o proteina care ajuta la combaterea virusului West Nile Cercetatorii SUA si canadienii au...

    Cercetatorii americani si canadieni au identificat o proteina care joaca un rol determinant impotriva infectarii cu virusul West Nile si care ar putea avea aplicatii pentru a controla aceasta boala potential mortala la om. Rezultatele echipelor de la Yale (Statele...citeste mai mult

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate