Clickmed
programare rapida la medic

Fonduri europene pentru sanatate

Actualizat la data de: 09 Noiembrie 2010
Fonduri europene pentru sanatate

Bani europeni pentru cresterea competitivitatii intreprinderilor, parteneriate intre institute de cercetare si industrie, proiecte de e-sanatate si echiparea bazelor pentru situatii de urgenta

Deci nu are un domeniu separat, sanatatea poate accesa bani din fondurile europene fie pentru investitii directe, in infrastructura, fie pentru investitii indirecte. Numarul din noiembrie al Medica Academica realizeaza o expunere ampla asupra problematicii fondurilor europene in sanatate, prezentand modalitatile de finantare a proiectelor, pe axe si domenii prioritare, cu situatia actuala a fondurilor existente si a oportunitatilor de depunere a proiectelor. Sunt prezentate si exemple de proiecte in faza de implementare, precum un proiect de perfectionare a resurselor umane in transplant si un altul in domeniul imbatranirii cerebrale

Proiectele de cercetare-dezvoltare pot fi finantate cu ajutorul fondurilor europene, liniile de finantare pentru Programul Operational pentru Cresterea Competitivitatii Economice fiind in prezent deschise, conform prof. Vasile Puscas, fost Negociator-Sef cu Uniunea Europeana.

„Pentru Romania, este foarte importanta corelarea eficienta a investitiilor directe, indirecte si a celor care nu se adreseaza direct sectorului sanatatii, dar care se rasfrang si asupra sistemului de sanatate, prin impactul economic si social generat, deoarece prin alocarile decise in 2007, din totalul fondurilor structurale au fost propuse ca investitii directe pentru sanatate doar aproximativ 0,8%. Pentru comparatie, aratam ca Ungaria a alocat investitiilor directe pentru sanatate 5,4% din totalul fondurilor structurale”, spune prof. Vasile Puscas.

O linie de finantare pentru care depunerea de proiecte urmeaza sa fie deschisa in curand e cea in cadrul Programului Operational pentru Cresterea Competitivitatii Economice, axa prioritara 1 (Investitii productive si pregatirea pentru concurenta pe piata a intreprinderilor, in special IMM-uri), domeniul major de interventie 1.1.3. (Investitii productive si pregatirea pentru competitia de piata a intreprinderilor, in special IMM/ Sprijin pentru accesul pe noi piete si internationalizare). Linia de finantare ar fi trebuit sa fie deschisa din octombrie, este asteptat anuntul Autoritatii de Management.

Axa prioritara 2 (Competitivitate prin cercetare, dezvoltare tehnologica si inovare) a programului contine domeniul major de interventie 2.1. (Cercetare-dezvoltare in parteneriat intre universitati/institute de cercetare-dezvoltare si intreprinderi in vederea obtinerii de rezultate aplicabile in economie) respectiv operatiunea 2.1.1 (Proiecte de cercetare in parteneriat intre universitati/institute de cercetare-dezvoltare si intreprinderi), a carei linie de finantare, pentru anul acesta, a fost deschisa la 14 octombrie a.c.

Axa prioritara 2 a programului are in componenta si domeniul major de interventie 2.3 (Accesul intreprinderilor la activitati de cercetare-dezvoltare si inovare), a carei linie de finantare este deschisa, iar depunerea de proiecte continua. Aceasta este dedicata sprijinului activitatilor de inovare ale start-up-urilor si spin-off-urilor care creeaza valoare adaugata in baza rezultatelor de cercetare - dezvoltare brevetate sau nebrevetate, care sunt aplicate/ transferate de firmele respective.

Axa Prioritara 3 a programului, prin componenta 3.2. (Dezvoltarea si eficientizarea serviciilor publice electronice), respectiv operatiunea 3.2.4 (Sustinerea implementarii de solutii de e-sanatate si asigurarea conexiunii la broadband - la nivel local si la nivel central) finanteaza proiecte care trebuie sa conduca la furnizarea a cel putin unui serviciu public catre cetateni/mediul de afaceri/administratie publica la un nivel de sofisticare de minimum 3. Pentru componenta de nivel local se redeschide linia de finantare in noiembrie 2010. Pentru cea de nivel central, linia de finantare a fost deschisa intre 29 septembrie si 29 octombrie a.c.

Daca numaram proiectele contractate la momentul septembrie 2010, mai mult de jumatate din cuantumul initial de fonduri europene este deja acoperita de cereri. Ceea ce se asteapta este ca acestea sa devina si obiective realizate, deoarece de la scrierea de proiecte pana la implementare exista numeroase etape”, a declarat prof.dr. Vasile Puscas

Domeniul major de interventie 3.3, Imbunatatirea dotarii cu echipamente a bazelor operationale pentru interventii in situatii de urgenta, din cadrul axei prioritare 3 (Imbunatatirea infrastructurii sociale) a Programului Operational Regional (POR), se afla printre putinele cai de finantare a investitiilor directe in sanatate a carei linie de finantare este inca deschisa. Numarul prea mare de solicitari de finantare pentru investitii directe a dus la suspendarea unor cai de finantare pentru anumite regiuni ale tarii. Domeniul major de interventie 3.1, Reabilitarea /modernizarea / echiparea infrastructurii serviciilor de sanatate, si-a inchis linia de finantare incepand cu 5 noiembrie pentru Regiunile Vest si Nord-Est, depunerea fiind deja suspendata pentru Regiunile Centru, Sud-Vest, Nord-Vest si Sud.

Pentru domeniul major de interventie 3.2, Reabilitarea /modernizarea / dezvoltarea si echiparea infrastructurii serviciilor sociale, a carei linie de finantare este deschisa, valoarea proiectelor depuse deja a depasit suma alocata, motiv pentru care depunerea de noi proiecte a fost deocamdata suspendata pentru Regiunile Centru, Nord-Vest si Sud-Est.

De asemenea, in cadrul axei prioritare 4 (Sprijinirea dezvoltarii mediului de afaceri regional si local), domeniul major de interventie 4.3- Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor, si-a suspendat pentru moment linia de finantare pentru sapte din cele opt regiuni de dezvoltare, tot din cauza excedentului de solicitari.

Alte instrumente care finanteaza investitii cu impact asupra domeniului sanatatii sunt Programul Operational pentru Dezvoltarea Resurselor Umane, precum si initiativele aditionale ale Bancii Europene de Investitii: Initiativa Jeremie, destinata firmelor mici si mijlocii, a microintreprinderilor, Initiativa Jaspers care ofera asistenta tehnica pentru proiecte mari de infrastructura si Initiativa Jasmine care ofera micro-credite pentru proiecte de crestere si pentru pregatirea personalului microintreprinderilor.

Dintre subiectele revistei Medica Academica din luna noiembrie evidentiem:
- un interviu cu prof. Dan Cheta, specialist in domeniul bolilor metabolice, care vorbeste despre extinderea mondiala a acestor afectiuni, si de faptul ca diabetul nu mai este “exclusiv boala statelor dezvoltate”;
- un reportaj de la Congresul de chirurgie, gastroenterologie si oncologie de la Cairo, unde contributiile si prezentarile echipei de transplant hepatic de la Fundeni au fost foarte bine primite;
- un interviu cu prof. Alberto de Leiva (Spania), care s-a angajat in dificila misiune de recuperare a memoriei lui Nicolae Paulescu in comunitatea stiintifica internationala, dupa un amplu demers de studiere a documentelor originale;
- deschiderea, la Bucuresti, a primului Centru de Chirurgie Bariatrica si tratamentul obezitatii din Europa de Est.

Pentru mai multe detalii, va rugam consultati www.medicaacademica.ro, www.tarusmedia.ro sau editia print a Medica Academica.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate