Clickmed
programare rapida la medic

Conferinta Nationala Actualitati in Oncologia Pediatrica – Asistenta Multidisciplinara a Copilului si Tanarului cu Cancer, Editia II

Actualizat la data de: 07 Mai 2012
Conferinta Nationala Actualitati in Oncologia Pediatrica – Asistenta Multidisciplinara a Copilului si Tanarului cu Cancer, Editia II

Cea mai importanta conferinta de oncologie pediatrica, avand tema Asistenta Multidisciplinara a Copilului si Tanarului cu Cancer, a avut loc sambata, 28 aprilie, la Rin Grand Hotel.

Initiata de Asociatia PAVEL si Sanatatea Press Group, in parteneriat cu Societatea Romana de Onco-Hematologie Pediatrica, manifestarea a adus in prim-plan situatia copiilor bolnavi de cancer si a familiilor acestora in incercarea de a gasi solutii concrete atat pentru imbunatatirea conditiilor celor bolnavi, cat si pentru preventia si diagnosticarea corecta a afectiunilor oncologice.

”In primul rand a fost o intalnire reusita. Parca am ajuns sa ne cunoastem, profesionistii cu societatea civila, sa ne intelegem, sa putem purta un dialog deschis si cred ca am obtinut incredere unii in altii. Ajunsa la a doua editie, conferinta a oferit posibilitatea de a ne aseza la aceeasi masa pentru a discuta deschis problemele unui sector atat de delicat cum este oncologia pediatrica. Societatea civila a devenit o forta si poate constitui un partener excelent pentru sistemul sanitar, in conditiile in care acest parteneriat este unul concentrat si stabil”, a declarat prof.univ.dr. Maria-Despina Baghiu, presedintele Societatatii Romane de Onco-Hematologie Pediatrica.

”Din pacate, tara noastra se confrunta cu mari probleme in ceea ce priveste oncologie pediatrica, pornind de la lipsa centrelor standardizate pentru tratament si a mijloacelor de diagnosticare corecta, pana la lipsa medicamentelor. Toate acestea duc la scaderea sanselor de viata ale copiilor bolnavi de cancer. Ne dorim ca acest tip de conferinte sa continue si speram ca, prin efortul unit atat al medicilor, dar si al organizatiilor de pacienti, problemele care inca exista astazi in oncologia pediatrica sa se diminueze sau sa dispara”, a precizat Olga Cridland, presedintele Asociatiei P.A.V.E.L.

Subiectele dezbatute au vizat

  • obiectivele strategiei nationale in oncologia pediatrica,
  • adoptarea standardelor europene in oncopediatrie,
  • analiza cauzelor de esec terapeutic in cancerul copilului,
  • necesitatea registrului national de cancer,
  • dotarea sectiilor de oncopediatrie,
  • calitatea comunicarii dintre pacienti si medici,
  • progrese recente in tratarea copilului cu leucemie,
  • importanta diagnosticarii precoce a cancerului la copii,
  • rolul alimentatiei in preventia cancerului,
  • suportul acordat familiilor si pacientilor,
  • rolul radiologiei in oncologia pediatrica,
  • indicatii si limite,
  • transplantul medular.

Pentru a reliefa importanta parteneriatelor institutiilor medicale cu organizatiile de pacienti, la manifestare au acceptat invitatia reprezentanti ai principalelor institute medicale cu sfera de activitate in oncopediatrie:

  • dr. Carmen Orban, managerul Institutului Clinic Fundeni,
  • conf.univ.dr. Patriciu Achimas-Cadariu, managerul Institutului Oncologic ”I. Chiricuta” Cluj-Napoca,
  • dr. Alina Tanase, directorul medical al Institutului Clinic Fundeni.

La eveniment au participat prof. univ. dr. Maria-Despina Baghiu, presedintele Societatii Romane de Hemato-Oncologie Pediatrica, conf.univ.dr. Monica Dragomir, sef Sectia de Oncologie Pediatrica a Institutului Oncologic Bucuresti, dr. Rodica Cosnarovici, sef Sectia Oncologie Pediatrica a Institutului Oncologic ”I. Chiricuta” Cluj-Napoca, conf.univ.dr. Smaranda Arghirescu, medic oncopediatru la Centrul de Transplant Medular al Spitalului de Copii ”Louis Turcanu” Timisoara, conf. univ. dr. Gheorghe Popa, medic oncopediatru la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Pavel Chirila, directorul Hospice Sf. Irina Bucuresti, dr. Codruta Comsa, medic oncopediatru la Institutul Oncologic Bucuresti.

Asociatiile de pacienti au vobit despre proiectele pe care le deruleaza, planurile viitoare de interventie si masurile pe care doresc sa le adopte in favoarea beneficiarilor, copiii bolnavi de cancer si familiile acestora. De asemenea, evenimentul a facilitat schimbul de experienta dintre asistenti sociali, pedagogi si alti specialisti implicati in serviciile sociale destinate copiilor bolnavi de cancer.

Asociatia P.A.V.E.L. este singura organizatie de parinti cu copii bolnavi de cancer din Romania. Scopul Asociatiei P.A.V.E.L. este imbunatatirea vietii copiilor si tinerilor bolnavi de cancer, leucemie si anemii grave prin acordarea de sprijin moral, informational, psihologic si material copiilor, tinerilor bolnavi si familiilor acestora.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate