Cancerul de prostata: screening si determinarea PSA

Generalitati

Sus
Cancerul de prostata: screening si determinarea PSA

Prostata este o glanda a sistemului reproductiv masculin de marimea unei nuci situata anterior de rect, sub vezica urinara, inconjurand uretra. Odata cu inaintarea in varsta tinde sa-si mareasca dimensiunile putand duce la ingustarea uretrei si modificarea (reducerea) fluxului urinar.

Cancerul de prostata
apare in urma inmultirii necontrolate a celulelor prostatei dein cauze necunoscute, existand mai multe ipoteze in acest sens.

Pe parcursul vietii, un barbat prezinta un risc mediu de 16% sa fie diagnosticat cu cancer de prostata si un risc de 3% sa decedeze din aceasta cauza. Cancerul de prostata se afla printre principalele cauze de deces in randul barbatilor, situandu-se pe locul II, primul loc fiind ocupat de cancerul pulmonar.

Cuprins articol

 1. Generalitati
 2. Riscul in functie de varsta
 3. Screening
 4. Determinari ale PSA si free PSA
 5. Articole similare

Riscul in functie de varsta

Sus

Riscul de cancer de prostata in functie de varsta

45 ani → risc de 1 / 2500
50 ani → risc de 1 / 476
55 ani → risc de 1 / 120
60 ani → risc de 1 / 43
65 ani → risc de 1 / 21
70 ani → risc de 1 / 13
75 ani → risc de 1 / 9
Peste 75 ani → risc de 1 / 6

Screening

Sus

Screeningul reprezinta cautarea semnelor unei boli la persoane care nu au simptome pentru boala respectiva, iar screening-ul cancerului de prostata reprezinta cautare bolii in fazele incipiente cand tratamentul are eficacitate maxima. Pentru cancerul de prostata, acest screening inculde:
- tuseul rectal pentru examinarea prostatei (realizat de catre medicul urolog);
- determinari de laborator ale PSA si free PSA.

Se recomanda determinarea PSA pentru screening la barbatii peste 50 ani, iar la cei cu antecedente in familie de cancer de prostata (tata, frati) se recomanda inceperea screening-ului de la varsta de 40 ani.

PSA este un antigen specific prostatic facand parte din categoria markerilor tumorali, care este produs de celulele epiteliale ale prostatei si este eliberat in sange. PSA are o componenta libera in sange nelegata de diferite proteine (free PSA), componenta care se poate determina din sange si se exprima sub forma procentuala.

Determinari ale PSA si free PSA

Sus

Determinarea PSA este utila nu doar pentru screeningul cancerului de prostata ci si pentru monitorizarea tratamentului cancerului de prostata (tratament chirurgical, radioterapie, hormonoterapie) si pentru monitorizarea eventualelor recurente.

PSA este un marker mai specific si mai sensibil decat alti markeri ai prostatei (ex. Fosfataza acida prostatica), avand o acuratete mai mare si in monitorizarea tratamentului si a recurentelor cancerului.

Nivelele PSA sunt functie de varsta, rasa si sunt influentate de:

- anumite proceduri medicale (tuseu rectal, biopsie sau chirurgie a prostatei);
- ejaculare;
- volumul prostatei;
- diferite infectii (infectii urinare, prostatite);
- de anumite tratamente (Finasteride = PROSCAR).

De aceea rezultatele analizelor de laborator trebuie sa fie interpretate de un medic specialist in context clinic.

Valori ale PSA peste 4 ng/ml nu se asociaza obligatoriu cu cancerul de prostata, existand asa numita "zona gri de diagnostic" la valori ale PSA intre 4 -10 ng/ml cand este foarte utila determinarea free-PSA, care ajuta la diferentirea intre hipertrofiile benigne de prostata si cancer ( freePSA < 23% creste probabilitatea prezentei cancerului de prostata).

Determinarea PSA si free-PSA se realizeaza din sange din aceeasi recolta fara cerinte speciale luandu-se in calcul factorii de care sunt dependenti, rezultatele necesitand interpretarea unui medic specialist in context clinic. Valori crescute ale PSA apar in cancerul de prostata, prostatite si hipertrofia benigna de prostata.

Articol oferit de MEDCENTER Bucuresti
Aturor: Dr. Andreea Alexandru
Medic Specialist Medicina de Laborator
Telefon: 021/331.05.99; 031 / 405.64.88
www.medcenter.ro

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
 • Rolul dietei in prevenirea cancerului de prostata Rolul dietei in prevenirea cancerului...

  Generalitati Daca sunteti ingrijorati cu privire la riscul aparitiei cancerului de prostata, ati putea fi interesati de prevenirea acestui tip de cancer. Cancerul de prostata este cel mai frecvent intalnit tip de cancer depistat la barbati. Este posibil sa aveti...citeste mai mult

 • Ce trebuie sa stim despre cancerul de prostata Ce trebuie sa stim despre cancerul de...

  Generalitati Cancerul de prostata este formatiunea tumorala maligna a prostatei si mai poarta denumirea de carcinomul de prostata. Acest cancer este cu o predominanta foarte mare si crescanda in randul barbatilor si reprezinta o afectiune ce intra in sfera...citeste mai mult

 • Cancerul de prostata Cancerul de prostata

  Ce este cancerul de prostata? Prostata este o glanda din sistemul reproducator masculin care produce majoritatea lichidului din care este alcatuita sperma. Glanda, de marimea unei nuci, este localizata sub vezica urinara a barbatului si inconjoara partea...citeste mai mult

Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Clinici recomandate