Lavajul Bronhoalveolar (LBA)

Definitie

Sus
Lavajul Bronhoalveolar (LBA)

Lavajul bronhoalveolar (spalarea arborelui respirator) reprezinta o metoda paraclinica prin intermediul careia se exploreaza sanatatea plamanului.

Este o metoda bronhoscopica ( vizualizarea cailor aeriene prin indermediul unui dispozitiv optic) ,

putin invaziva care permite examinatorului recoltarea de celule, particule anorganice, agenti patogeni etc., de la nivelul bronhiolelor si alveolelor in vederea diagnosticarii diferitelor boli respiratorii.

Cuprins articol

 1. Definitie
 2. Avantajele lavajului bronhoalveolar
 3. Descrierea tehnicii
 4. Prelucrarea lichidului recuperat
 5. Articole similare

Avantajele lavajului bronhoalveolar

Sus

Lavajul bronhoalveolar este indispensabil in practica medicala, mai exact in explorarea paraclinica a plamanului fiind totodata usor accesibil.

Principalele avantaje ale metodei sunt reprezentate de:

a) se poate repeta la nevoie;

b) are o importanta mare in diagnostic si din aceast motiv nu poate fi ignorat;

c)este simplu de efectuat, lipsit de invazivitate si agresivitate;

d) prin intermediul lavajului bronhoalveolar se poate urmarii evolutia sub tratament a unei boli dar si evolutia ei naturala (fara tratament);

Descrierea tehnicii

Sus

1. Pregatirea pacientului – acesta este informat de catre medic cu privire la ce presupune tehnica, necesitatea acesteia si eventualele complicatii.

2. Anestezia – pe intregul arbore respirator sunt receptori care la contactul cu lichidul de lavaj sau bronhoscopul ( dispozitivul utilizat pentru realizarea tehnicii) pot declansa un reflex de tuse, reflex ce poate complica tehnica.

Pentru a evita aceste lucruri pacientului si se face anestezie locala cu lidocaina (2%); astfel prin oprirea reflexului de tuse se previn microtraumatismele si complicatiile ce pot sa apara.

3. Lavajul – pentru realizarea lavajului (spalaturii) se foloseste ser fiziologic steril mentinut la temperatura camerei sau incalzit la temperatura corpului pentru a evita anumite complicatii la pacientii care prezinta anumite patologii preexistente (de ex: astm).

Volumul de ser administrat poate varia intre 100 si 400 ml. Acesta este administrat fractionat – 20 pana la 70 de ml. Dupa fiecare administrare lichidul este recuperat prin intermediul unei seringi (lichid recuperat).

4. Lichidul recuperat este pus in recipiente de plastic sau silicon pentru a evita pierderea de celule recoltate prin intermediul tehnicii.

5. Analiza lichidului recuperat – Dupa efectuarea lavajului bronhoalveolar si recuperarea lichidului de spalatura acesta este trimis sa fie examinat. Un lucru important este reprezentat de factorul timp deoarece este de preferat sa se realizeze prelucrarea lichidului de lavaj bronhoalveolar imediat dupa recoltare.

In situatia in care timpul nu permite prelucrarea si analiza rapida a lichidului de lavaj este recomandata pastrarea la o temperatura de 4 grade Celsius. Astfel se elimina alterarea caracteristicilor necesare pentru diagnostic ale lichidului.

Prelucrarea lichidului recuperat

Sus

Lichidul recuperat dupa lavajul bronhoalveolar (spalatura pulmonara) poate fi supus la mai multe investigatii in vederea ghidarii diagnosticului dar si in initierea tratamentului ; dintre acestea se enumera:

1. Examenul de rutina al lichidului bronhoalveolar presupune: numararea celulelor din lichid, determinarea tipului de celule din lichid, determinarea prezentei de elemente anormale (celule tumorale, particule anorganice etc.), evidentierea microorganismelor.

2. Examene de specialitate – determina anumite particularitati ale bolilor pulmonare.

3. Examene pentru cercetare medicala – nu se fac la toti pacientii.

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter

Citeste si

Arhiva
 • Cancerul cervical Cancerul cervical

  Generalitati Cancerul cervical se caracterizeaza prin aparitia unor celule atipice, care se multiplica necontrolabil la nivelul cervixului (colului uterin, prima parte a uterului care se deschide in vagin). Din fericire, daca este descoperit intr-un stadiu...citeste mai mult

 • Tratamentul cancerului tiroidian Tratamentul cancerului tiroidian

  Generalitati Cancerul tiroidian este o boala in care celule canceroase (maligne) se gasesc la nivelul glandei tiroide. Tiroida se afla la baza gatului are doi lobi, unul drept si unul stang. Glanda tiroida produce hormoni care ajuta organismul sa functioneze normal....citeste mai mult

 • Beneficiile consumului de ciuperci pentru organism Beneficiile consumului de ciuperci...

  Generalitati Ciupercile comestibile au o multitudine de beneficii pentru sanatatea omului. Contin o serie de nutrienti, unii dintre acestia fiind un real suport terapeutic. Spre exemplu, conform unor studii de laborator, anumiti compusi din ciuperci au capacitatea...citeste mai mult

Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Clinici recomandate