Alergia si poluantii de mediu pot provoca afectiuni respiratorii

“Afectiunile respiratorii iti fac viata grea ?”

Sus
Alergia si poluantii de mediu pot provoca afectiuni respiratorii

“Afectiunile respiratorii iti fac viata grea ?”

Astmul bronsic si BPOC-ul (Bronho Pneumopatia Obstructiva Cronica) sunt afectiuni respiratorii frecvente, asa numitele boli obstructive pulmonare, care au drept cauza alergia si/sau poluarea atmosferica.

In Romania, Astmul bronsic apare cu o frecventa de 6-7% in populatia generala fiind mai des intalnit la copii.

80% din bolnavii cu astm bronsic au si rinita alergica.
BPOC-ul se intalneste in special la persoane peste 30 de ani, si apare cu o frecventa care poate sa ajunga pana la 15%. Daca ne referim la populatia generala prevalenta BPOC se situeaza in Romania la 7-8%. Se poate aprecia ca peste 2 000 000 de romani sufera de cele doua afectiuni.

(Date relatate de prof. Dr. Ioan Paul Stoicescu, Medic Pneumolog - Membru al Academiei de stiinte Medicale).

Ce este alergia?

Alergie insemna in limba greaca “”alta reactie”” adica organismul reactioneaza altfel decat in mod obisnuit atunci cand vine in contact, (inhaleaza) anumite particule animale, vegetale chiar si minerale, particule la care organismul devine sensibil si care in acest caz, in medicina se numesc “”alergeni””.
Acesti alergeni se gasesc de obicei in aerul pe care il respiram.
In consecinta cei care sunt alergici pot sa dezvolte anumite simptome atunci cand vin in contact cu alergenii (particule la care sunt sensibili).

Care sunt afectiunile respiratorii care au ca mecanism alergia?

Aerul patrunde in plamani urmand calea: nas, gura, gat, trahee, bronhii si in final ajunge in plaman la alveole. Cu alte cuvinte alergenii vor veni in contact cu caile respiratorii superioare (nas, gat, faringe, trahee) dar si cele inferioare (bronhiile si chiar alveolele).

Alergia poate sa creeze probleme la toate nivelurile, cailor respiratorii dar si in plaman.

La nas alergia poate da rinita alergica care se manifesta ca un guturai, adica nasul se astupa, apare stranutul si secretia nazala (curge nasul).
De obicei asemenea fenomene apar in aceleasi circumstante (situatii) adica in contact cu alergenii: praf de camera, polen, peri de animale, fulgi, etc.

In caz de alergie, la nivelul traheii si bronhiilor apare o modificare iritativa numita “”inflamatie”” care se insoteste de simptome ca: “”tuse si expectoratie”” si de cele mai multe ori respiratie grea (dispnee) interpretata de pacienti ca “”sete de aer””, “”lipsa de aer””sau “”gafaiala””.
Este vorba de bronsita alergica sau traheobronsita alergica.

Cuprins articol

 1. “Afectiunile respiratorii iti fac viata grea ?”
 2. Ce este alergia?
 3. Care sunt afectiunile respiratorii care au ca mecanism alergia?
 4. Astmul bronsic
 5. Tratamentul
 6. Articole similare

Astmul bronsic

Sus

Cel mai frecvent alergia respiratorie se manifesta ca astm bronsic.
Astmul bronsic apare la persoanele sensibile (alergice) care mostenesc de obicei alergia de la parinti, deci este o boala care se transmite genetic.
Astmul se manifesta obisnuit cu “crize de sufocare” (criza de astm) care se datoreaza inflamatiei bronhiilor, inflamatie care in afara ca micsoreaza lumenul bronsiilor provoaca si spasmul musculaturii bronsiilor prin edem (ingrosarea mucoasei) si secretie crescuta poate provoca si spasmul musculaturii bronsice care este dispusa in jurul bronsiilor ca o spirala ceea ce face ca lumenul sa se micsoreze si mai mult.

In afara de bolile alergice populatia poate sa faca si alte afectiuni respiratorii datorate in special poluarii atmosferice si fumatului.
Poluantii atmosferici ca si fumul de tigara patrund in arborele bronsic in timpul respiratiei si provoaca inflamatia (iritatia) pe interior a bronhiilor (mucoasei bronsice) care va genera o secretie de mucus crescuta ce se elimina prin tuse si in felul acesta apare expectoratia. Bolnavii care fac o astfel de afectiune pot sa aiba numai tuse cu expectoratie permanenta cand se spune ca au bronsita cronica. Cauza cea mai frecventa a bronsitei cronice este FUMATUL.
In timp actiunea poluantilor dar in special a fumului de tigara provoaca modificari in peretele bronhiilor micsorand lumenul acestora si ingreunand respiratia.
Cand apare aceasta greutate in respiratie (dispnee) se zice ca pacientul are diagnosticul de BPOC (Bronhopneumopatia obstructiva cronica).

BPOC-ul este o boala care odata aparuta nu se vindeca, cel mult cu un tratament corect poate fi oprita in evolutie sau ameliorata.
Cele de mai sus sugereaza ca descoperirea precoce a afectiunilor mentionate, chiar daca sunt nevindecabile, ofera posibilitatea ca acestea sa poata fi controlate si cei care prezinta astfel de afectiuni sa si desfasoare o activitate si o viata normala.
Fumatul si poluantii atmosferici pot fi cauza si a altor afectiuni grave cum ar fi: cancerul bronhopulmonar sau boli cardiovasculare.

Tratamentul

Sus

Spirometria este o investigatie care descopera daca cineva prezinta obstructie bronsica ( suspect de astm bronsic sau BPOC.)
Spirometria poate depista din timp o afectare a functiei pulmonare si permite instituirea tratamentului adecvat inainte ca leziunile din bronsii si din plamani sa devina ireversibile.
Chiar daca astmul bronsic este o boala cu transmitere genetica deci in principiu nevindecabila persoanele care au astm pot duce o viata perfect normala daca au un regim de viata adecvat (evitarea mediului care contine alergeni cunoscuti, evitarea fumatului si a mediului cu noxe respiratorii) si urmeaza un tratament corespunzator.

Medicamentele pentru rinita si astm bronsic sunt extrem de eficace, se administreaza de obicei pe cale inhalatorie (spray-uri, pulberi) avand efecte secundare minime. Medicamentele de prima indicatie sunt antiinflamatoare (corticosteroizii inhalatori) pentru ca procesul patologic esential este inflamatia.
Alta categorie de medicamente care se asociaza cu cele anti inflamatorii (de obicei cortizonice) sunt bronhodilatatoarele, aceste relaxeaza muschiul contractat si persoana poate respira repede mai usor.

Tratamentul BPOC-ului se face cu medicamente practic identice cu cele cu care se trateaza astmul bronsic, pentru ca si in BPOC este vorba de inflamatie si uneori si de spasm bronsic.
Tactica tratamentului este diferita fata de astmul bronsic chiar daca se utilizeaza acelasi tip de medicamente.
In BPOC tratamentul de baza il reprezinta abandonul fumatului. Cei ce se lasa de fumat obtin de cele mai multe ori stagnarea procesului de degradare a respiratiei si chiar discrete ameliorari.
Este esential ca pacientii sa urmeze tratamentul corect pe o perioada suficienta de timp. Uneori tratamentul trebuie facut toata viata.
Exista o teama nejustificata pentru folosirea medicamentelor pe cale inhalatorie care contin cortizon motiv pentru care unii bolnavi refuza sa faca tratamentul sau il intrerup. Este de stiut ca doza de cortizon necesara pe cale inhalatorie este extrem de mica si nu provoaca efecte secundare.
Articol oferit de:
Clinica de Diagnostic Gral Medical
Str. Traian Popovici, nr. 79-91
Sector 3, Bucuresti
Tel./Fax. 021.323.00.00/(02)
E-mail: office@gralmedical.ro

Citeste si

Arhiva
 • Astmul bronsic la adolescenti si adulti Astmul bronsic la adolescenti si adulti

  Generalitati Pacientii cu astm bronsic au o respiratie dificila. Dificultatile in respiratie pot apare din cand in cand sau in cazurile severe in fiecare zi. Crizele de astm pot apare pe toata perioada vietii (boala cronica), ele putand fi controlate prin tratament...citeste mai mult

 • Astmul bronsic la copii Astmul bronsic la copii

  Generalitati Copiii cu astm bronsic au o respiratie dificila. Dificultatile in respiratie pot apare din cand in cand sau, in cazurile severe, in fiecare zi. Crizele de astm bronsic pot apare pe toata perioada copilariei (boala cronica), ele putand fi controlate prin...citeste mai mult

 • Astmul bronsic Astmul bronsic

  Generalitati Astmul este o boala care afecteaza bronhiile. Bronhiile sunt ramificatii ale traheei ce conduc aerul spre alveolele pulmonare. La astmatici, bronhiile se ingusteaza astfel incat apar dificultati in circulatia aerului atat la inspiratie cat si la...citeste mai mult

Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Clinici recomandate
Medici recomandati
Servicii specializate
+1
Vezi toate serviciile
Mai putin
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK