Clickmed
programare rapida la medic

Consumul de alcool in tarile mediteraneene

Publicat la data de: 08 Ianuarie 2008

In mod traditional consumul de alcool la petreceri a fost mai frecvent in tarile anglo-saxone si in cele din nordul Europei, cunoscute drept culturi de baut sec, in comparatie cu cele mediteraneene. Cu toate acestea, un studiu privitor la consumul de alcool in randul adultilor din regiunea Madridului indica faptul ca obiceiul de a bea la petreceri este in crestere.

In tarile mediteraneene, consumul de alcool (in special de vin) are puternice redacini sociale si istorice, a declarat Jose Lorenzo Valencia-Martin, medic la Universitatea din Madrid si unul dintre autorii acestui studiu. Vinul este o componenta importanta a dietei mediteraneene si in mod tipic este consumat aproape in fiecare zi in cantitati moderate, in timpul meselor luate impreuna cu familia si cu prietenii. Desi numeroase persoane din tarile anglo-saxone impartasesc acest model al consumului de alcool, exista totodata o traditie a consumului de alcool in afara meselor si in mod particular dupa mese si in mod individual fara compania familiei sau a prietenilor.
Autorii studiului au observat ca modelele istorice privitoare la consumul de alcool par sa se schimbe pe masura ce consumul de alcool la petreceri tinde sa fie in crestere in tarile mediteraneene.

Desi in mod traditional tarile din sudul Europei aveau un model de consum mai mare pe cap de locuitor, in mare parte fiind derivat din consumul zilnic de vin in timpul meselor, acest model tinde sa se schimbe. De exemplu, consumul zilnic in timpul meselor este in scadere in Spania, iar berea este bautura alcoolica cea mai consumata. Consumul de alcool la petreceri, in special in randul tinerilor in timpul noptilor de weekend, a devenit o problema sociala si de sanatate in Spania, proces oglindit si in alte tari din sudul Europei.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate