Clickmed
programare rapida la medic

7 semne de alcoolism

Actualizat la data de: 02 Octombrie 2018

Cum putem recunoaste un alcoolic?

Sus
7 semne de alcoolism

Cunoasterea semnelor dependentei de alcool este foarte importanta pentru toti cei ce suspecteaza un membru al familiei sau o persoana apropiata de adictie.

Unele persoane dezvolta dependenta fizica de alcool; pentru altele, abuzul de alcool conduce la consumul in exces, fara prezenta dependentei fizice.
Alcoolismul si abuzul de alcool afecteaza atat sanatatea fizica si psihica a individului cat si pe cea a familiei.Va prezentam 7 semne importante care pot sugera nevoia tratamentului specializat.

Cuprins articol

  1. Cum putem recunoaste un alcoolic?
  2. Cele 7 semne ale alcoolismului
  3. Citeste pe aceeasi tema

Cele 7 semne ale alcoolismului

Sus

1. Consumarea de alcool pe ascuns
Consumarea de alcool pe ascuns este unul dintre cele mai importante semnale de alarma.

Consumul moderat nu este considerat nociv pentru adultii sanatosi si se incadreaza in limita a 2 portii/zi pentru barbati si 1 portie/zi pentru femei.

Persoanele care consuma alcool pe ascuns in vederea evitarii criticilor si confruntarii cu familia/anturajul, prezinta dependenta si in cele mai multe dintre cazuri neaga aceasta conditie, gasind nenumarate motive pentru a-si justifica aceasta actiune.

O portie standard de bautura alcoolica se incadreaza in: 1 sticla de 0,33 l de bere, 40 de grame de tarie sau 1 pahar de vin.

2. Consumul matinal
Un alt semn clar de alcoolism este consumarea de la primele ore ale diminetii. Scuzele induse pentru acest comportament variaza, de la calmarea nervilor, trezirea din starea de somnolenta si pana la controlarea unor dureri.

3. Igiena precara
Alcoolismul conduce la scaderea interesului fata de igiena. De regula, alcoolicii prezinta o igiena orala problematica, carii, nu acorda foarte multa importanta vestimentatiei, neglijeaza tunsul, spalatul sau barbieritul. Totodata, respiratia unui alcoolic prezinta un miros specific.

4. Atitudine defensiva in confruntarea cu realitatea
Aloolicii adopta o atitudine defensiva atunci cand cineva incearca sa le sugereze ca este posibil sa prezinte o problema legata de consumul excesiv; in majoritatea situatiilor, devin furiosi, amenintatori si refuza sa ia parte la discutie.

De asemenea, un alcoolic se simte vizat si isi modifica comportamentul si in situatiile in care in anturaj se poarta discutii legate de abuzul de alcool in general, fara a se face referire directa la persoana sa; devine stresat, frustrat si daca nu paraseste discutia, adopta o atitudine ofensiva la adresa celorlalti.

5. Nevoia de a creste consumul
Toleranta la alcool se dezvolta in timp. Consumul frecvent conduce la nevoie de a creste cantitatea pentru obtinerea satisfactie. Deseori, alcoolicii simt nevoie de a creste cantitatea consumata pentru a evita indispozitia sau trezirea la realitate.

6. Vina
Alcoolicii se simt adeseori vinovati pentru dependenta pe care o prezinta. Incercarea de a reduce cosumul de alcool din cauza sentimentului de vinovatie reprezinta un alt semn al dependentei.

7. Nutritia deficitara
Excesul de alcool duce la scaderea consumului de alimente. Consumul acut impiedica absorbtia, privand organismul de minerale si vitamine.

Ingestia cronica de alcool duce la modificari ale intestinului subtire, afectand absorbtia alimentara.

Nutritia deficitara poate reprezenta un semn al dependentei de alcool si este, de regula, insotita de scaderi in greutate in ciuda consumului caloric, scaderea apetitului alimentar, rigidizarea pielii ca urmare a hidratarii deficitare.