Clickmed
programare rapida la medic

Fundatia de ingrijiri comunitare

Fundatia de ingrijiri comunitare

Date de contact

Adresa: Str. Dr. Grozovici nr. 1
Localitate: Sectorul 2, Bucuresti
Telefon: 0212105285
Fax: 021.210.52.85
Email: [email protected]
Web:

Servicii medicale

 

Scopul serviciilor oferite de Fundatia de Ingrijiri Comunitare este initierea si dezvoltarea de servicii integrate pentru grupul marginalizat al tinerilor dependenti de droguri si pentru tineri expusi riscului de a deveni consumatori de droguri.

Echipa interdisciplinara a centrului ambulatoriu preia cazuri pentru activitatatile de consiliere psihologica, terapie, tratament medical de postcura si reintegrare sociala din partea Sectiei 16 a Spitalului Al. Obregia si de la alte institutii implicate, contactate in cadrul activitatii de creare a retelei. Cazurile sunt selectate din randul tinerilor toxicomani care doresc sa devina independenti de consumul de droguri si care au urmat in prealabil un tratament de dezintoxicare, cu varste cuprinse intre 14 si 30 de ani, motivati pentru a-si mentine abstinenta si a se reintegra in cadrul comunitatii.

 

Prevenire
Programul de prevenire cuprinde:
- informare si consiliere pentru tinerii expusi riscului de a deveni consumatori si consumatorii ocazionali de droguri;
- informare cu privire la fenomenul dependentei de droguri la nivel comunitar ( parinti, prieteni, etc)
- informare cu privire la serviciile disponibile existente in domeniul preventiei si diminuarii consumului de droguri.

 

Tratament post-cura
- consiliere si psihoterapie individuala si de grup pentru tinerii dependenti de droguri
- consiliere familiala
- terapie medicala

 

Reintegrare sociala
Serviciul de reintegrare sociala este un serviciu oferit în continuarea tratamentului si a terapiei individuale si de grup. Serviciile vor fi oferite în cadrul programului de catre personal specializat în parteneriat cu alti actori comunitari (scoala, biserica, dispensar medical, politie,ONG-uri,etc. ).
In cadrul activitatii de reintegrarea sociala, echipa interdisciplinara:
- realizeaza contacte si asigura medierea cu persoanele de referinta si /sau suport din mediul de viata al tanarului toxico-dependent; parinti, prieteni, frati, alte rude apropiate
- Consiliaza aceste persoane in vederea facilitarii readaptarii tanarului toxico-dependent la mediul social din care provine.
- Colaboreaza cu autoritatile publice locale din zona administrativ-teritoriala in care domiciliaza tanarul toxico-dependent in vederea sprijinirii si monitorizarii cazului
- Colaboreaza cu alti actori comunitari: scoala, biserica, dispensar sau cabinet medical si cu alte institutii, organizatii neguvernamentale implicate in reintegrarea sociala si profesionala a tinerilor toxicodependenti.
- Creeaza o baza de date cu organizatiile implicate in reteaua de suport, a cazurilor luate în evidenta si evolutia acestora.
- Serviciile sunt oferite în cadrul acestei activitati de catre echipa interdisciplinara, în parteneriat cu alti actori comunitari, contactati in prealabil.

 

Rezultate
Pana in prezent,in urma serviciilor oferite de echipa Fundatiei de Ingrijiri Comunitare:
- in jur de 100 de tineri dependenti de droguri au beneficiat de serviciile Fundatiei de Ingijiri Comunitare
- 25 dintre tinerii dependenti de droguri care au beneficiat de serviciile FIC au reusit sa ramana abstinenti pana in prezent si urmeaza cu regularitate programul centrului;
- Fiecare dintre beneficiari a fost evaluat din punct de vedere medical (boli somatice asociate, testarea metabolitilor drogurilor in urina).
- Cu fiecare beneficiar se lucreaza in cadrul sedintelor individuale pentru deprinderea abilitatilor de a face fata situatiilor care implica un risc de recadere;
- Beneficiarii si-au imbunatatit relatiile familiale si sociale, ca urmare a consilierii familiei si a altor persoane de suport in ceea ce priveste problematica dependentei de drog si a atitudinii optime pentru sprijinirea tanarului toxico-dependent. Beneficiarii au facut progrese in ceea ce priveste reintegrarea profesionala, constand in: clarificarea abilitatilor, aspiratiilor si alternativelor posibile in ceea ce priveste evolutia profesionala, au fost inscrisi la cursuri de calificare si sprijiniti in vederea angajarii; (6 beneficiari au fost referiti unor institutii abilitate pentru formare si reconversie profesionala, pentru 8 beneficiari s-a mediat pe piata muncii, avand ca finalitate obtinerea unui loc de munca).
- La randul lor, persoanele din reteaua de suport a tinerilor toxicodependenti (in numar de 56) au beneficiat de informare privind fenomenul dependentei de droguri si de consiliere in vederea depasirii unor atitudini de disperare, negare a problemei, rejectie a tanarului toxicodependent, fiind indrumati in adoptarea unei atitudini constructive, utila in procesul de recuperare a acestuia.

 

Toti tinerii dependenti de droguri care se interneaza in cadrul sectiei 16 – dezintoxicare sunt informati despre existenta serviciilor FIC, specificul acestora si importanta urmarii unui tratament de postcura, in vederea mentinerii abstinentei si prevenirii recaderilor.

Centrul de zi pentru tinerii afectati de consumul de droguri

Centrul de zi defineste acele resurse organizate ambulator in regim de zi si care asigura utilizatorilor de droguri aflati in tratament un program continuu de minim 4 tipuri de servicii. Scopul este promovarea participarii active a utilizatorilor la viata familiala si sociala, sub supraveghere, pentru o perioada de timp determinata in vederea facilitarii reintegrarii sociale.
Centrul de zi pentru reinsertia sociala, rezultat al parteneriatului institutional intre Directiei de Protectie Sociala al Primariei Sector 1 si Fundatia de Ingrijiri Comunitare, defineste un centru de zi care se adreseaza tinerilor toxico-dependenti care au urmat o cura de dezintoxicare si care sunt inclusi intr-un program intensiv de activitati specifice si alternative.

 

Servicii oferite in cadrul centrului de zi:
- grupuri de suport
- grupuri de structurare a timpului
- terapie individuala si de grup
- consiliere pentru parinti
- consiliere si orientare vocationala
- activitati artistice si sportiv-recreative
- terapie ocupationala, in vederea facilitarii reinsertiei sociale.
 

25 Aprilie 2024
  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter