Coronavirus Update

Emisie involuntara de urina (enurezis)

Emisie de urina, involuntara si inconstienta, in general nocturna, la un copil care a depasit varsta deprinderii de a fi curat si care nu sufera de vreo leziune organica a cailor urinare. Enurezia se deosebeste de incontinenta, in care copilul nu este curat nici ziua, nici noaptea. Enurezia este numita primara atunci cand copilul nu este in masura sa-si controleze vezica la varsta normala a curateniei, adica intre 2 si 4 ani; ea este numita secundara atunci cand survine dupa o perioada in care curatenia fusese deprinsa.In cazul pacientilor suspectati cu afectiuni urologice, se recomanda efectuarea sumarului de urina, urografiei, cistografiei mictionale si uroculturii.
Este recomandata consultatia unui medic urolog pentru investigatiile de cistometrie.
Daca exista poliurie, se recomanda efectuarea unui test de toleranta la glucoza, profilului tiroidian si dozarea serica a calciului, fosforului, fosfatazei alcaline si parathormonului.
EEG este necesara in suspiciunea de epilepsie. Daca examenul neurologic este pozitiv se recomanda consultatia unui neurolog.
Daca toate investigatiile de mai sus sunt in limite normale, se recomanda consultatia unui psihiatru sau psiholog. De multe ori copiii au enurezis simplu, caz in care singurul lucru necesar este sa comunicam parintilor ca afectiunea va disparea odata cu instalarea pubertatii.

Citeste si

Arhiva
 • Enurezisul nocturn primar (urinatul in pat) Enurezisul nocturn primar (urinatul...

  Generalitati Enurezisul nocturn reprezinta urinarea incontrolabila ce apare in timpul somnului copilului. Udarea accidentala a hainelor sau asternuturilor este comuna in cazul copiilor mai mici de 4 ani si este, de obicei, o etapa normala in dezvoltarea controlului...citeste mai mult

 • Cand si de ce se prescriu remedii homeopate? Cand si de ce se prescriu remedii...

  Ce reprezinta medicamentele homeopate? Medicina homeopata reprezinta o alternativa a terapiilor medicale clasice si este un concept aparut recent, la finalul secolului XVIII, avand la baza ideile dezvoltate de medicul german Samuel Hahnemann. El realizeaza...citeste mai mult

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter