Clickmed
programare rapida la medic

Durere abdominala acuta

Durere abdominala debutata brusc sau foarte intensa.



Este necesar consultul unui chirurg generalist. Toti pacientii cu durere abdominala acuta trebuie sa efectueze o radiografie toracica pentru a exclude pneumonia, o electrocardiograma (EKG) pentru a exclude infarctul miocardic, o hemoleucograma completa, sumarul de urina, amilaza si analizele biochimice.

Uneori, radiografiile facute in decubit lateral stang (culcat pe partea stanga) sunt necesare pentru a arata imaginea caracteristica a intestinului (nivele hidro-aerice) din obstructia intestinala. In cazul unei femei tinere se recomanda efectuarea unui test de sarcina.

Cand aceste investigatii nu certifica diagnosticul stabilit pe baza examenului clinic, sunt necesare radiografii cu substanta de contrast sau efectuarea ecografiei abdominale. De exemplu, urografia intravenoasa se poate realiza atunci cand se suspecteaza un calcul renal.

Enzimele cardiace specifice recoltate repetat pot confirma sau infirma diagnosticul de infarct miocardic. Ecografia vezicii biliare poate fi realizata pentru a diagnostica colecistita sau litiaza biliara.
RMN-ul vezicii biliare cu derivati de acizi iminodiacetici (substanta de contrast) poate pune cu usurinta diagnosticul de colecistita. Ecografia poate sa descopere sarcina extrauterina rupta sau anevrismul abdominal. Punctia abdominala poate de asemenea identifica sarcina ectopica rupta. Laparoscopia se poate lua in considerare in acest caz. Porfiria se exclude prin masurarea porfobilinogenului din urina.

Clisma dubla ajuta la diagnosticarea obstructiei intestinale. O examinare CT (Computer Tomograf) a abdomenului este urmatorul pas logic.

Daca diagnosticul nu poate fi stabilit, trebuie efectuata laparotomia exploratorie inainte ca starea pacientului sa se deterioreze. Singurul caz in care aceasta interventie ar fi riscanta este pancreatita acuta.

Daca se suspecteaza aceasta afectiune si amilaza serica este normala de fiecare data, dozarea amilazei urinare sau punctia peritoneala pot confirma diganosticul. Endoscopia poate dignostica ulcerul peptic, gastrita, tumorile gastrice si refluxul esofagian. In cazurile obscure de apendicita sau diverticulita, clisma cu bariu poate confirma diagnosticul. Angiografia poate diagnostica anevrismul sau infarctul mezenteric.

Citeste si

Arhiva
  • Durerea abdominala acuta Durerea abdominala acuta

    Ce este durerea abdominala Durerea abdominala este frecventa si deseori banala. Durerea abdominala acuta si severa este aproape intotdeauna un simptom de afectiune intraabdominala. Ea poate fi singurul indicator al necesitatii interventiei chirurgicale si trebuie...citeste mai mult

  • Dureri abdominale la copii Dureri abdominale la copii

    Durerile abdominale In mod sigur trebuie chemat medicul pentru orice durere abdominala care dureaza mal mult de 1 ora, fie ca este severa, fie ca nu. Sunt zeci de motive pentru aparitia ei, dintre care unele serioase, altele mai putin. Medicii au experienta...citeste mai mult

  • Prim ajutor in durerea abdominala la copil Prim ajutor in durerea abdominala la...

    Generalitati Durerea abdominala este o acuza frecventa in cazul copiilor, studii recente indicand faptul ca aproximativ 10-15% din copiii cu varste cuprinse intre 4 si 16 ani se plang de dureri abdominale saptamanal. Durerea de acuza abdominala poate fi acuta...citeste mai mult

  • Durerea abdominala Durerea abdominala

    Ce este durerea abdominala Durerea abdominala este acea durere sau disconfort care apare la nivelul abdomenului. Abdomenul este acea parte a corpului ce se gaseste intre torace si pelvis. Alti termeni folositi pentru a descrie abdomenul sunt stomac, burta. Fiecare...citeste mai mult

  • Durerea abdominala: simptome si diagnostic Durerea abdominala: simptome si...

    Generalitati Durerea abdominala se refera la orice durere resimtita in zona abdominala, indiferent de cauze. Durerile abdominale sunt printre cele mai comune tipuri de dureri experimentate de oameni. Cele mai multe persoane sufera de dureri abdominale cel putin o data...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter