Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Anosmie (pierderea mirosului) sau miros neobisnuit

Anosmia se defineste prin absenta sensibilitatii olfactive (absenta mirosului). Organul mirosului este situat in mucoasa care tapeteaza plafonul foselor nazale. Este un neuroepiteliu constituit din celule nervoase specializate, neuroni dotati in varful lor cu un smoc de cili, prelungindu-se la baza printr-o fibra nervoasa (axon).

Daca boala este acuta si asociata cu o infectie respiratorie superioara nu trebuie facut nimic. Totusi daca boala a avut debut gradat iar examinarea nazofaringiana este negativa trebuie efectuata o tomografie computerizata. Daca nu evidentiaza nimic se fac analize pentrui descoperirea unei boli sistemice: hemoleucograma completa, biochimia, profilul tiroidian, vitamina B12 si acidul folic, testul de toleranta la glucoza, profilul hepatic. Daca anosmia este intermitenta trebuie efectuata o electroencefalograma somn-veghe.

Citeste si

Arhiva
  • Ozena sau rinita atrofica

    Generalitati Ozena este termenul medical care descrie o forma particulara de rinita, anume atrofica, ce se dezvolta ca urmare a unor infectii persistente complicate printr-o importanta inflamatie locala a mucoasei nazale. Afectiunea este caracterizata printr-o atrofie...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter