Clickmed
programare rapida la medic

Vitamina B12

Vitamina B12 face parte din grupul vitaminelor hidrosolubile – se mai numeste si ciancobalamina, si contine cobalt, element vital ce intra in componenta globulelor rosii. Vitamina B12 este rezistenta la caldura, aer, dar este distrusa de lumina, razele ultraviolete si acizi.

Doza zilnica recomandata: 1–6 mcg.

Ratiile recomandate variaza de la un specialist la altul. In general, se sugereaza 3 mcg pentru adolescenti si adulti (unii specialisti recomanda pana la 6 mcg/zi), 4 mcg pentru femeile insarcinate, la fel pentru cele ce alapteaza si intre 1­2 mcg pentru copii.

Surse

Vitamina B12 se gaseste doar in alimentele de origine animala: carne – mai ales in ficat, lapte, produse lactate, oua, precum si in fructele de mare: crabi, stridii, scoici.

Roluri si caracteristici
— joaca un rol decisiv in buna functionare a sistemului nervos, ajutand la formarea tecii de mielina ce inveleste fibrele nervoase, esentiale pentru transmiterea de impulsuri nervoase in tot corpul. Datorita acestei functii, vitamina B12 constituie un aliat pretios in mentinerea acuitatii simtului tactil si auditiv, in perceptia durerii, in echilibru, ca si pentru sporirea capacitatii de invatare, impiedicarea pierderilor de memorie si pastrarea aplombului mental;

— participa la procesul de reinnoire celulara, la sinteza ADN­ului, a fierului, a vitaminei C, a acidului pantotenic, folic si la sinteza vitaminei B15;

— intervine in procesul de maturizare a globulelor rosii, inlaturand astfel oboseala si anemia.


  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum