Coronavirus Update

Tulburari - deficit sau exces

Tulburari atribuite deficitului de fosfor
Alimentele bogate in fosfor predomina in alimentatie, de aceea carentele se intalnesc destul de rar. In acelasi timp, mai multi factori pot interveni in asimilarea fosforului: zaharul este un "distrugator" al "armoniei" care trebuie sa existe intre fosfor si calciu; suplimentarile excesive ale fierului compromit in egala masura actiunea fosforului. De asemenea, persoanele care sufera de tulburari digestive cronice, ca si cele care recurg la administrarea de substante antiacide gastrice pe baza de aluminiu si de magneziu, au probleme cu absorbtia fosforului si pot avea un deficit al acestui mineral pretios.

Amortirea extremitatilor, scaderea tonusului muscular, pierderea reflexelor si, intr-­un stadiu mai avansat, demineralizarea tesuturilor osoase, iregularitatea respiratiei, tulburarile neurologice si cardiace pot reprezenta manifestari ale carentei de fosfor.

Tulburari atribuite consumului excesiv de fosfor
Un exces de fosfor are o implicatie directa asupra calciului, care este eliminat din oase ajungand in sange. Aceasta pierdere de calciu sta la originea fragilitatii osoase – oasele devin mai sensibile la fracturi si osteoporoza – si dentare. Excesul de fosfor poate provoca hipocalcemie. Fosforul nu are efect toxic.

Note utile
— Bauturile gazoase, nelipsite de pe mesele nord­-americanilor, fiind chiar preferate uneori laptelui, ca gustare sau desert, contin mari cantitati de acid fosforic care pun in pericol absorbtia calciului. Daca sunteti un consumator invederat al acestui tip de bauturi, supravegheati-va aportul de calciu.

— Persoanele care au atins varsta de 40 de ani ar trebui sa stie ca fosforul poate fi eliminat mai greu din organism din cauza scaderii functiei renale; ar fi deci indicat sa­si revizuiasca regimul alimentar pentru a evita efectele dezagreabile ale carentei de calciu.

— Suplimentarea fosforului nu este recomandabila in mod special, decat daca este prescrisa si urmarita de catre medic.


  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum